Avia Invest despre „prima reparație a pistei principale”: Aceste lucrări au fost efectuate inclusiv de concesionar

07 Sept. 2023, 13:24
 // Categoria: Comercial // Autor:  MD Bani
07 Sept. 2023, 13:24 // Comercial //  MD Bani

Ca răspuns la postarea domnului Spînu care  în locul unor fapte concrete, continuă să se promoveze prin așa-numita „prima reparație a pistei principale din anul 1987” pe Aeroportul Internațional Chișinău, dorim să anunțăm următoarele:

 

Eliminarea denivelărilor, ameliorarea  tensiunii dintre plăcile de beton, îndepărtarea urmelor cauciucurilor aeronavelor, aplicarea marcajelor – sunt lucrări obligatorii, efectuate anual pentru reparația curentă a pistei. Avia Invest, în calitate de concesionar, realiza aceste lucrări în fiecare an pe Aeroportul Internațional Chișinău, și începând cu 17 iulie 2015, împreună cu cunoscuta companie austriacă Strabag Grup în cooperare cu biroul de proiectare elvețian IntairplanGmbH a început reconstrucția de la zero a unui segment din pista de bază, care a și fost dat în exploatare pe 15 noiembrie 2016.

Ca urmare a lucrărilor  efectuate, lățimea pistei a fost mărită de la 45 de metri la 60 de metri și capacitatea portantă a acesteia a fost crescută semnificativ (coeficientul a fost mărit de la 51 la 70). De asemenea, s-au efectuat lucrări de schimbare și modernizare a sistemului de iluminare a pistei de decolare și aterizare, ceea ce a sporit siguranța aterizării aeronavelor, mai ales în condiții de vizibilitate redusă de la categoria II la III. Aceste inovații fac posibilă primirea aeronavelor de o capacitate mai mare.

Pentru a realiza o reconstrucție de înaltă calitate a pistei principale, Avia Invest a construit o nouă pistă. Această condiție nu a fost prevăzută în contractul de concesiune. Această decizie a fost luată din necesitatea  asigurării  siguranței zborurilor și menținerea continuității operării  neîntrerupte a rutelor aeriene  pe Aeroportul Chișinău. Astfel, datorită acțiunilor Avia Invest, astăzi Aeroportul Internațional Chișinău are două piste de decolare și aterizare, ceea ce permite efectuarea anuală a lucrărilor de întreținere a pistei principale fără întreruperea sau stoparea zborurilor.

La rândul nostru, dorim să mulțumim companiilor Strabag Grup, IntairplanGmbH, precum și unui număr de întreprinderi autohtone pentru munca și efortul comun depus. Grație investițiilor realizate de Avia Invest, Aeroportul Internațional Chișinău îndeplinește toate cerințele internaționale privind calitatea și siguranța zborurilor, primind neîntrerupt aeronave de diferite tipuri, inclusiv șefi de stat și misiuni internaționale.

Informații mai detaliate pe această temă pot fi găsite pe site-ul AIC airport.md , la rubrica „Istoricul aeroportului” , precum și pe următoarele link-uri:

https://www.mold-street.com/?go=news&n=5307

https://protv.md/actualitate/a-fost-inaugurat-primului-segment-din-pista-reconstruita-a-aeroportului—1680791.html

https://www.privesc.eu/widget/live/71166

http://curentul.md/stiri/lucrarile-de-reconstructie-a-primului-segment-al-pistei-aeroportului-chisinau-au-fost-finalizate.html

https://706172616e74657a65.ultracdn.net/news/reconstructia-pistei-de-baza-de-pe-aeroportul-chisinau-este-in-toi.-costul-total-al-proiectului-se-ridica-la-17-milioane-de-euro

P.

 

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 17:35
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 17:35 // Actual //  Ursu Victor

Autoritățile din Republica Moldova și echipa FMI au ajuns la un acord la nivelul personalului privind politicile necesare pentru finalizarea celei de-a șasea evaluări sub cadrul Extins al Facilității de Credit și al Fondului Extins (ECF/EFF) și a celei de-a doua evaluări sub cadrul Facilității de Reziliență și Sustenabilitate (RSF).

Recuperarea economică din Moldova este în plină desfășurare, cu o creștere estimată de 2,6% pentru acest an și de 3% pentru anul viitor. Deficitul fiscal este prognozat să scadă de la 5,2% în 2023 la 4,4% în 2024 și 4,0% în 2025. În ciuda unor rezultate cuantitativ bune, implementarea reformelor structurale a întâmpinat întârzieri.

„Autoritățile din Republica Moldova și echipa FMI au ajuns la un acord la nivelul personalului privind politicile pentru finalizarea celei de-a șasea evaluări a programelor Moldovei sub ECF/EFF și a celei de-a doua evaluări sub RSF. Acordul urmează să fie aprobat de conducerea FMI și de Consiliul Executiv. Finalizarea evaluărilor va permite o alocare de 111,4 milioane DSP (aproximativ 148,3 milioane USD), ceea ce va aduce totalul decontărilor sub programele în derulare la aproximativ 810 milioane USD”, se arată în mesajul FMI.

Recuperarea după efectele adverse ale războiului din Ucraina și șocurile prețurilor energetice este în curs. Creșterea este estimată la 2,6% în 2024 și 3% în 2025, susținută de cererea internă robustă. Inflația a rămas în mare parte în cadrul coridorului țintă de 5 ± 1,5% al Băncii Naționale a Moldovei începând din octombrie 2023. Riscurile negative rămân ridicate, în principal legate de războiul din Ucraina și posibile noi șocuri energetice. În schimb, progresul mai rapid în reformele structurale, inclusiv în cadrul Planului de Creștere al UE, și evoluțiile constante pe calea aderării la UE reprezintă riscuri pozitive.

„Revizuirea în scădere a deficitului fiscal pentru 2024 și 2025 la 4,4%, respectiv 4,0% din PIB, reflectă venituri mai mari decât cele prognozate, susținute de creșterea salariilor și importurilor. Cheltuielile guvernamentale au rămas, în general, neschimbate, cu un reechilibru favorabil investițiilor pentru anul viitor. „Deși performanțele cuantitative au fost bune, implementarea reformelor structurale a fost inegală. Autoritățile au finalizat condiționalitățile legate de incluziunea financiară, sectorul asigurărilor și întreprinderile de stat, iar amendamentele legale pentru consolidarea autonomiei și guvernanței Băncii Naționale a Moldovei urmează să fie prezentate Parlamentului în curând. Acțiunile convenite pentru înființarea Curții Anticorupție și pentru asigurarea personalului adecvat la Procuratura Anticorupție sunt în așteptare. De asemenea, trecerea de la subvențiile energetice acordate prin facturi la transferuri bănești țintite a avut loc la timp pentru sezonul de încălzire actual. Alte măsuri de reformă din cadrul RSF sunt în desfășurare, dar vor necesita mai mult timp pentru a fi finalizate. „Examinarea evaluărilor de către Consiliul Executiv al FMI este programată pentru mijlocul lunii decembrie. Programul este așteptat să includă două evaluări suplimentare și să se finalizeze în octombrie 2025”, conchide FMI.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău