Banca Centrală a Rusiei îl avertizează pe Putin: Țara se duce de râpă în urma unei decizii a președintelui

31 Oct. 2022, 05:30
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
31 Oct. 2022, 05:30 // Actual //  Lupu Eduard

Sancțiunile Statelor Unite și ale Occidentului impuse după începerea invaziei Moscovei din Ucraina pe 24 februarie 2022 lovesc din plin economia țării. Acum, Banca Centrală a Rusiei l-a avertizat pe Vladimir Putin că statul are mult de suferit în urma ”proiectului militar” al președintelui, deja inflația a ajuns la 13,7% și ar putea să mai crească.

În plus, deficitul forței de muncă s-a accentuat, în urma ”mobilizării parțiale”, dar și a plecării a 700.000 de ruși din țară, arată un raport al instituției financiare de la Moscova, potrivit Financial Times.

„Un nou factor care influențează tendințele prețurilor este mobilizarea parțială. În următoarele luni, va avea loc un efect dezinflaționist din cauza cererii mai scăzute a consumatorilor”, a declarat vineri guvernatorul băncii centrale a Rusiei, Elvira Nabiullina.

Forbes a estimat că aproximativ 700.000 de ruși au fugit din țară, plecând în special în state ca Georgia, Kazahstan, Mongolia, Armenia și Turcia.
Fuga experților din sectoare cheie, precum cel IT, din țară, va accentua declinul economiei. „Cu toate acestea, mai târziu, ar putea începe să aibă un impact pro-inflaționist din cauza schimbărilor în structura pieței muncii și a lipsei unor specialiști”, a spus nabiullina.

Banca centrală a ales să-și mențină rata de referință neschimbată la 7,5%. Menținerea ratelor urmează a șase reduceri consecutive, care au redus ratele de la nivelul de urgență de 20% stabilit după invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia în februarie.

La 13,7%, inflația rusă rămâne ridicată. Pe termen scurt, banca se așteaptă ca factorii care determină creșterea prețurilor să fie depășiți de o scădere a cererii consumatorilor, din cauza a ceea ce a descris drept o „creștere a incertitudinii generale”.

În septembrie, Rusia a început să sufere pierderi semnificative de teritoriu pe câmpul de luptă, după o contraofensivă ucraineană majoră. Pe 30 septembrie, Moscova a crescut substanțial miza războiului, pretinzând că anexează patru regiuni ale Ucrainei ca teritoriu propriu. De asemenea, Putin a adus războiul acasă, prin lansarea ”mobilizării parțiale”.

Banca centrală a declarat că prognoza sa actuală este ca inflația să ajungă între 12 și 13% până la sfârșitul anului 2022, dar este greu de presupus că va putea atinge acest obiectiv.

Sancțiunile occidentale impuse Rusiei pentru invadarea Ucrainei ar putea afecta, la rândul lor, exporturile și rubla, a spus Banca Centrală, adăugându-se la presiunile inflaționiste pe termen lung.

„O nouă escaladare a comerțului exterior și a restricțiilor financiare, fragmentarea economiei globale și a sistemului financiar ar putea duce la o scădere mai accentuată a potențialului economiei ruse”, a anunțat instituția financiară de la Moscova.
Banca Centrală a prognozat că produsul intern brut (PIB) al Rusiei va scădea cu 3-3,5% în anul 2022, după ce anterior anunțase o micșorare de 6%.

Realitatea Live

18 Apr. 2024, 13:42
 // Categoria: Slider // Autor:  Soroceanu Olga
18 Apr. 2024, 13:42 // Slider //  Soroceanu Olga

În data de 12 aprilie, localitatea Anenii Noi a găzduit Târgul locurilor de muncă și meșteșugărit, un eveniment ce a reunit atât angajatori, cât și meșteșugari, în efortul lor de a facilita accesul la locuri de muncă și de a promova meșteșugurile tradiționale, atât pentru populația locală cât și pentru refugiații din Ucraina stabiliți aici.

Printre participanți s-a numărat și șefa ANOFM din raionul Anenii Noi, Zinaida Iordachescu, care a subliniat diversitatea agenților economici implicați și importanța acestui eveniment pentru economia locală și națională:

„Avem agenți economici din Anenii Noi, avem de la Congresul Ucrainenilor, avem de la inspectoratul general de poliție, carabinieri, agenți economici din Chișinău fiindcă nu suntem la o distanță atât de mare și angajăm foarte multe persoane și în municipiul Chișinău.”

Evenimentul a reunit aproximativ 12 angajatori și 22 de meșteșugari, iar participanții au avut oportunitatea să afle informații despre piața muncii, să primească ghidare în carieră și să participe la cursuri de formare profesională. Printre beneficiarii acestor servicii s-a numărat și Laurenția Starciuc, care a apreciat eforturile depuse pentru a le oferi oamenilor perspective noi în câmpul muncii:

„M-am apropiat de orice căsuță, mi-am luat diverse cărți pentru a fi informată. Sunt oportunități care oferă posibilitatea de a te angaja în câmpul muncii.”

Evenimentul face parte din proiectul „Creșterea Rezilienței prin Angajare și Coeziune Socială”, implementat în consorțiu de Helvetas Moldova și HEKS – EPER Moldova, cu suportul financiar al Guvernului Elveției. Partener strategic de implementare: ANOFM.

Directorul de țară al HEKS – EPER Moldova, Peter Fenoy, a subliniat importanța coeziunii sociale și a dezvoltării economice sustenabile pentru comunitatea din Anenii Noi:

„HEKS – EPER Moldova a fost implicată în mai multe activități legate de atenuarea consecințelor conflictului din țara vecină, Ucraina. În Moldova, din păcate, influența refugiaților din Ucraina a generat mai multe necesități în baza dificultăților noastre obișnuite cu care ne confruntăm înainte de acest conflict. Ne dorim să aducem împreună oameni din diverse medii și să le oferim șanse egale de dezvoltare, indiferent de originea sau situația lor actuală.”

Târgul locurilor de muncă și meșteșugăritul reprezintă un pas important în direcția dezvoltării economice și sociale a comunității din Anenii Noi, evidențiind potențialul local și promovând oportunitățile de angajare și de creștere profesională pentru toți participanții.

Următoarele evenimente cu aceeași tematică vor avea loc pe 19 aprilie la Ialoveni și pe 29 mai la Chișinău.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău