Banca Centrală a Rusiei îl avertizează pe Putin: Țara se duce de râpă în urma unei decizii a președintelui

31 Oct. 2022, 05:30
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
31 Oct. 2022, 05:30 // Actual //  Lupu Eduard

Sancțiunile Statelor Unite și ale Occidentului impuse după începerea invaziei Moscovei din Ucraina pe 24 februarie 2022 lovesc din plin economia țării. Acum, Banca Centrală a Rusiei l-a avertizat pe Vladimir Putin că statul are mult de suferit în urma ”proiectului militar” al președintelui, deja inflația a ajuns la 13,7% și ar putea să mai crească.

În plus, deficitul forței de muncă s-a accentuat, în urma ”mobilizării parțiale”, dar și a plecării a 700.000 de ruși din țară, arată un raport al instituției financiare de la Moscova, potrivit Financial Times.

„Un nou factor care influențează tendințele prețurilor este mobilizarea parțială. În următoarele luni, va avea loc un efect dezinflaționist din cauza cererii mai scăzute a consumatorilor”, a declarat vineri guvernatorul băncii centrale a Rusiei, Elvira Nabiullina.

Forbes a estimat că aproximativ 700.000 de ruși au fugit din țară, plecând în special în state ca Georgia, Kazahstan, Mongolia, Armenia și Turcia.
Fuga experților din sectoare cheie, precum cel IT, din țară, va accentua declinul economiei. „Cu toate acestea, mai târziu, ar putea începe să aibă un impact pro-inflaționist din cauza schimbărilor în structura pieței muncii și a lipsei unor specialiști”, a spus nabiullina.

Banca centrală a ales să-și mențină rata de referință neschimbată la 7,5%. Menținerea ratelor urmează a șase reduceri consecutive, care au redus ratele de la nivelul de urgență de 20% stabilit după invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia în februarie.

La 13,7%, inflația rusă rămâne ridicată. Pe termen scurt, banca se așteaptă ca factorii care determină creșterea prețurilor să fie depășiți de o scădere a cererii consumatorilor, din cauza a ceea ce a descris drept o „creștere a incertitudinii generale”.

În septembrie, Rusia a început să sufere pierderi semnificative de teritoriu pe câmpul de luptă, după o contraofensivă ucraineană majoră. Pe 30 septembrie, Moscova a crescut substanțial miza războiului, pretinzând că anexează patru regiuni ale Ucrainei ca teritoriu propriu. De asemenea, Putin a adus războiul acasă, prin lansarea ”mobilizării parțiale”.

Banca centrală a declarat că prognoza sa actuală este ca inflația să ajungă între 12 și 13% până la sfârșitul anului 2022, dar este greu de presupus că va putea atinge acest obiectiv.

Sancțiunile occidentale impuse Rusiei pentru invadarea Ucrainei ar putea afecta, la rândul lor, exporturile și rubla, a spus Banca Centrală, adăugându-se la presiunile inflaționiste pe termen lung.

„O nouă escaladare a comerțului exterior și a restricțiilor financiare, fragmentarea economiei globale și a sistemului financiar ar putea duce la o scădere mai accentuată a potențialului economiei ruse”, a anunțat instituția financiară de la Moscova.
Banca Centrală a prognozat că produsul intern brut (PIB) al Rusiei va scădea cu 3-3,5% în anul 2022, după ce anterior anunțase o micșorare de 6%.

Realitatea Live

02 Feb. 2023, 12:16
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
02 Feb. 2023, 12:16 // Actual //  Lupu Eduard

Serghei Lavrov, ministrul de Externe al Rusiei, cunoscut pentru acuzațiile false lansate pe bandă rulantă și propaganda anti-occidentală, a susținut într-un interviu pentru televiziunea publică rusă că ”Occidentul vrea să transforme Republica Moldova în următoare Ucraină”.

”Este avută acum în vedere R. Moldova pentru acest rol”, a susţinut Lavrov într-un interviu pentru televiziunea publică rusă Rossia-24 şi pentru agenţia oficială RIA Novosti.

Reamintim că justificarea Rusiei pentru invadarea Ucrainei este o presupusă provocare din partea Occidentului. În realitatea, Rusia a început invazia Ucrainei încă din 2014, când a anexat ilegal Crimea și a cucerit teritoriile estice.

Lavrov a mai spus că preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, ”este nerăbdătoare să intre în NATO. Ea are cetăţenie română şi este pregătită să se unească cu România şi, în general, este dispusă la orice”, a afirmat Lavrov.

Rusia controlează de facto regiunea separatistă moldoveană Transnistria, unde menține mii de soldați și depozite de armament.

Maia Sandu s-a pronunţat în repetate rânduri în favoarea unei victorii a Ucrainei asupra Rusiei şi a declarat că, în caz contrar, ”toţi vor fi în pericol”. Luna trecută, preşedinta Republicii Moldova a afirmat că ”trebuie să oprim Rusia şi să ajutăm Ucraina să câştige războiul”.

O altă ţară din spaţiul postsovietic pe care, potrivit lui Lavrov, Occidentul intenţionează să o folosească împotriva Rusiei este Georgia.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău