Comisia condusă de Dumitru Alaiba pornește ”revoluția” pe piața energiei electrice!?

30 Oct. 2022, 13:18
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
30 Oct. 2022, 13:18 // Actual //  Lupu Eduard

La Parlament, pe platforma Comisiei economie, buget și finanțe, condusă de Dumitru Alaiba, va avea loc luni o importantă ședință, unde, de rând cu alte probleme, se va discuta și despre sporirea rolului micilor producători locali de energie electrica din surse regenerabile.

Deocamdată, membrii Comisiei nu au făcut publice careva detalii privind preconizata ședință, dar unul din participanți ne-a comunicat, într-un cadru informal, că se va discuta inclusiv despre faptul că, producătorii autohtoni au deja instalate centrale electrice cu o capacitate cumulativa de peste 100 MW și un potențial de creștere semnificativ.

Astfel, R. Moldova își poate realmente asigura minimum 60% din necesități, iar aceasta va reduce cu mult dependența excesivă de centrala electrica de la Cuciurgan, dar și de importuri.

”R Moldova deja ar fi fost mai puțin dependentă la capitolul asigurare cu energie electrică, dacă la timp se luau măsuri minime de asigurare a condițiilor competitive pe piața energiei electrice și se creau condiții nediscriminatorii față de prețul energiei electrice și contractarea necondiționată a energiei verzi produsă pe piața interna de către producătorii mici locali de energie electrică.

Ne bucură faptul, că acum s-a inițiat o platformă la nivelul cel mai înalt pentru a discuta problemele sectorului electroenergetic și în special al producătorilor liberi de pe piața energiei electrice”, ne-a spus interlocutorul.

Potrivit lui, la moment există câteva probleme în acest domeniu, care necesită soluționarea imediată: lipsa cadrului legislativ care ar garanta procurarea energiei electrice produse de producători locali și ar proteja interesele acestora față de furnizorii reglementați de energie electrică; lipsa unui mecanism transparent, corect și competitiv la formarea prețului pentru energia electrică produsă pe piața internă; lipsa elementelor stimulatorii pentru extinderea producerii energiei electrice pentru consum propriu; incertitudine și dificultăți în aplicarea regulilor pieței energiei electrice, în special in perioada crizei energetice din tara etc.

”Trebuie de menționat, că pe parcursul ultimului an Parlamentul și Guvernul deja au făcut multe în această direcție. Ultimele schimbări în legislație deja au dat efecte scontate și palpabile în creșterea cotei energiei regenerabile în consumul total de energie electrică. Simplificarea procedurilor birocratice și majorarea cotelor pentru energia regenerabilă au trezit interesul investitorilor locali în proiectele investiționale din acest domeniu. La momentul de față, ar fi bine de a crea condiții pentru stimularea acoperirii consumului intern de energie electrică din surse proprii, inclusiv regenerabile – similar țărilor europene”, arată sursa.

Un exemplu în acest sens ar fi modificarea și completarea Legii nr.10 din 26 februarie 2016 privind promovarea utilizării energiei din surse regenerabile, cu prevederi ce ar garanta procurarea energiei electrice produse în republică în mod prioritar și la preț mediu existent pe piața internă indiferent de sursa acesteia.

„Totodată, este nevoie de a crea mecanisme transparente și reguli clare de interacțiune și colaborare dintre producătorii și furnizorii locali de energie electrică. Aceasta ar permite consolidarea securității energetice naționale și la creșterea exponențială a volumului de energie produsă în republică. Al doilea exemplu ar fi crearea unui cadru legislativ, care ar permite micului business și fermierilor să genereze energie electrică pentru necesități proprii, dar la o capacitate de până la 500 kW sau dublu decât se permite în prezent.

Noi suntem optimiști și convinși că pe platforma de discuții ce s-a creat vom obține cele mai bune rezultate pentru R. Moldova în cel mai scurt timp și, prin eforturi comune, Parlamentul va elabora și aproba amendamentele la legea menționată cât mai curând posibil”, a mai spus sursa.

Realitatea Live

24 Apr. 2024, 17:31
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Apr. 2024, 17:31 // Actual //  Lupu Eduard

Un proiect esențial pentru securitatea energetică a Republicii Moldova, ce implică construirea unei linii electrice aeriene de 400 kV pentru interconectarea cu România, avansează cu sprijinul partenerilor externi. Comisia economie, buget și finanțe, împreună cu Comisia politică externă și integrare europeană, a examinat proiectul de ratificare a acordului de împrumut între Moldova și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, pentru realizarea Proiectului „Interconectarea rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România, faza II”.

Acordul de împrumut, în valoare de 30,8 milioane de euro, reprezentând 40% din bugetul total de 77 de milioane de euro al proiectului, va acoperi construcția liniei de 400 kV care va conecta localitățile Bălți și Suceava. Acest împrumut va avea o perioadă de rambursare de 18 ani, cu o perioadă de grație de 4 ani. Banca Europeană de Investiții va aloca încă 30,8 milioane de euro, prin realocarea unui cont de împrumut anterior, pentru implementarea primei faze a proiectului. În plus, Republica Moldova va primi un grant de 15,4 milioane de euro de la Uniunea Europeană, prin intermediul Platformei de Investiții de Vecinătate.

Proiectul nu doar va conecta rețelele electrice ale celor două țări, ci va include și reconstrucția stației electrice Bălți de 400 kV, precum și reabilitarea segmentelor de rețea electrică de transport din Republica Moldova. Aceste eforturi vor include înlocuirea elementelor de comutație și protecție, precum și a transformatoarelor electrice.

Această nouă interconexiune electrică reprezintă o etapă semnificativă în consolidarea legăturilor dintre Republica Moldova și România, având un impact pozitiv atât asupra securității energetice cât și asupra dezvoltării regionale și economice a ambelor țări.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău