Trupele ruse din Ucraina, într-o uriașă depresie colectivă

31 Oct. 2022, 05:30
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
31 Oct. 2022, 05:30 // Actual //  Lupu Eduard

Istoria cunoaște exemple de rezistență acerbă a armatelor care nu au avut nicio șansă de victorie. Dar există și multe cazuri de refuz de a lupta de către armate superioare inamicului ca forță, scrie ziare.com.

De ce armatele își pierd motivația de a lupta? CNN explică cu exemple istorice și răspunsuri de la veterani de război și istorici militari.
În Ajunul Crăciunului anului 1914, pe câmpurile de luptă din nordul Europei, în timpul Primului Război Mondial, a avut loc un eveniment care era considerat un mit. Dar scrisorile supraviețuitorilor și fotografiile dovedesc că este adevărat.
În acea seară, un soldat britanic a trimis un mesaj la cartierul general: „Soldații germani și-au luminat tranșeele și cântă colinde de Crăciun, urându-le soldaților britanici un Crăciun Fericit”. Ofițerii britanici au ordonat soldaților să tacă, dar era prea târziu: Colinda de Crăciun a fost cântată în cor, iar germanii au strigat: „Ieși, soldat englez, vino afară la noi”.
Soldații au ieșit din tranșee și s-au întâlnit în „țara nimănui” dintre ei, făcând schimb de ciocolată, vin și suveniruri. Au organizat chiar și un meci de fotbal, pe care nemții l-au câștigat cu 3 la 2.
Se estimează că 100.000 de soldați de ambele părți au refuzat să lupte deoarece erau prea epuizați. În unele zone, armistițiul de Crăciun a durat până la Anul Nou.
„Până în decembrie 1914, bărbații din tranșee erau veterani suficient de familiarizați cu realitățile luptei pentru a se scutura de idealismul cu care plecaseră la război în august și cei mai mulți dintre ei doreau să pună capăt vărsării de sânge ”, scrie revista Smithsonian.

„Frica și panica sunt mai contagioase pentru armată decât covidul”

Desigur, este puțin probabil ca armata rusă și cea ucraineană să se umple reciproc de cadouri în această iarnă, scrie CNN, dar istoria armistițiului de Crăciun este un exemplu viu al specificului războiului, care este un avertisment pentru ocupanții ruși din Ucraina.

Trupele ruse se pot apropia de punctul de a-și pierde motivația, potrivit Jeff McCausland, un veteran al Războiului din Golful Persic și profesor invitat de securitate internațională la Dickinson College din Pennsylvania.

„Este clar că armata rusă este slab pregătită și echipată, iar soldații săi în multe cazuri și-au pierdut voința de a lupta. Frica și panica sunt mai contagioase pentru armată decât covidul”, explică McCausland.

Profesorul și alți istorici consideră că analiza istoriei războaielor ne permite să identificăm trei motive pentru care armatele își pierd voința de a lupta.

1. Armatele își pierd încrederea în cauza lor

Jeff McCausland a comandat un batalion în timpul Războiului din Golf din 1990-1991 și a văzut atât de mulți soldați irakieni predându-se, încât unitatea sa a făcut eforturi să găzduiască prizonierii.

A fost un moment când soldații irakieni s-au predat unei drone care se învârtea deasupra lor. Mulți dintre ei nu au crezut că trebuie să moară pentru că dictatorul Saddam Hussein a decis să invadeze Kuweitul.

Un exemplu recent este retragerea contingentului american din Afganistan și preluarea puterii în țară de către talibani. Armata națională s-a predat rapid, în ciuda miliardelor de dolari investite în pregătirea militară.

Dacă l-ai întreba pe un soldat taliban: „ Pentru ce naiba lupți?”, el ar fi spus: „Lupt pentru a-mi elibera țara de cruciați, așa cum bunicul meu a eliberat țara de sovietici și stră-stră-bunicul de la britanici.” Lupt pentru religia mea, țara mea și casa mea'”, spune McCausland.

Ce se întâmplă dacă aceeași întrebare ar fi pusă unui soldat al armatei afgane? El ar răspunde: „Lupt pentru salariul meu – dacă nu-l fură comandantul companiei ” . „Talibanii au crezut în cauza lor, dar armata afgană nu”, explică el.

2. Armatele își pierd încrederea în liderii lor
Armatele își pierd voința de a lupta

împreună cu încrederea în liderii lor, spun McCausland și alți experți intervievați de reporteri. Soldații nu se așteaptă ca generalii și șefii de stat să stea în tranșee cu ei, dar trebuie să știe că liderilor le pasă de ei și le respectă sacrificiile.

Experții dau ca exemplu pe președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, care merge în prima linie a frontului și se întâlnește cu soldații, și cel al Rusiei, Vladimir Putin, care stă singur la o masă, iar la celălalt capăt stau generalii săi, tremurând.

„Uită-te la ambele imagini din punctul de vedere al unei persoane pentru care ai vrea să lucrezi. Indiferent dacă slujești în armată sau lucrezi într-o corporație, răspunsul la această întrebare este simplu ”, spune el.

Un exemplu istoric al modului în care un lider poate inspira o armată este Alexandru cel Mare. În timp ce trecea deșertul, în fața întregii armate, a vărsat apa adusă de cercetași și a anunțat că nu va bea până când toți oamenii nu vor primi . Armata lui a triumfat. Alexandru cel Mare nu a pierdut niciodată o bătălie.

3. Armatele își pierd sprijinul țărilor lor

O armată poate refuza să lupte atunci când țara sa devine prea coruptă sau divizată pentru a o susține.

Un exemplu clasic este prăbușirea Armatei sud-vietnameze în primăvara lui 1975. Armata SUA a fost fratele mai mare al sud-vietnamezilor timp de un deceniu, când ambele țări s-au luptat cu Viet Cong și armata nord-vietnameză.

Dar guvernul sud-vietnamez era plin de corupție. Liderii săi și prietenii lor au destrămat ajutorul militar pentru a se îmbogăți și nu și-au construit niciodată sprijinul popular în rândul populației pe care se presupunea că o slujeau.

După ce armata SUA și-a retras trupele în 1973, armata nord-vietnameză și-a lansat ofensiva finală asupra Saigonului doi ani mai târziu. Armata sud-vietnameză a refuzat să lupte.

Echipamentele armatei erau împrăștiate pe drumuri în timp ce soldații își abandonau unitățile și încercau să se ascundă printre populația civilă, spune Derek Frisby, istoric la Universitatea de Stat din Middle Tennessee.
„Odată ce părea că Nordul va prelua Sudul, armata sud-vietnameză nu putea face nimic în privința asta”, spune Frisby. „Odată ce americanii au plecat, (pierderea Vietnamului de Sud) părea inevitabilă”.

Războaiele nu sunt purtate doar de soldați. Războaiele sunt duse de o țară, de oamenii ei și de instituțiile sale. Ele sunt ceea ce istoricul Michael Butler numește „eforturi sociale”.
Sănătatea instituțiilor unei țări – guvernul, armata și mass-media – contează la fel de mult ca și voința unui soldat de a lupta, spune Butler, autorul cărții „Selling a ‘Just’ War: Framing Legitimacy and U.S. Military Intervention”.

„Forțele pasiunii” sunt la fel de esențiale pentru un efort de război de succes precum armata și guvernul.

Dacă un guvern este corupt și nu are încrederea oamenilor, armatele sale își pot pierde voința de a lupta, spune Butler. El spune că acest lucru pare să aibă loc și în Rusia.

Cetăţenii săi au trecut prin destrămarea traumatizantă a Uniunii Sovietice, corupţia agresivă, apatia politică şi zdrobirea mass-mediei independente şi a vocilor disidente, spune el. Apatia politică a crescut.

Starea de rău care afectează Rusia civică s-ar putea răspândi în armata sa, spune el, adăugând că semnele sunt deja prezente în miile de bărbați care fug din Rusia pentru a scăpa de serviciul militar obligatoriu.
„Nu este surprinzător să vezi că se joacă pe câmpul de luptă cu trupe care dezertează.”

Forțele pasiunii acum, însă, par să favorizeze Ucraina. Bărbații și femeile armatei sale (femei soldați servesc în unitățile de luptă din armata ucraineană) știu pentru ce luptă.
„Ucrainenii sunt motivați de cea mai puternică forță pe care o poate avea un soldat – apărarea țării, a familiilor și a caselor lor”, spune McCausland.

Armata americană s-a confruntat cu o criză de moral în urmă cu jumătate de secol în Vietnam

Trupele americane nu s-au predat niciodată în timpul războiului din Vietnam. Nu au pierdut niciodată o bătălie majoră în timpul războiului. Ofensiva Tet din 1968, o campanie eșuată a armatei Vietnamului de Nord și a Viet Cong-ului, a fost o victorie militară pentru SUA.

Și totuși a fost și o pierdere politică devastatoare. Publicul american s-a întors împotriva războiului. Protestele împotriva războiului au zguduit țara. Publicul american s-a înfuriat când a aflat că liderii politici și militari ai țării lor i-au mințit cu privire la scopul și succesul războiului.

Mulți soldați americani și-au pierdut pur și simplu voința de a lupta. Retragerea bruscă a SUA din Vietnam a fost unul dintre cele mai umilitoare capitole din istoria țării.

Contextul politic al războiului SUA din Vietnam a fost diferit de războiul actual din Ucraina. În Rusia, protestele față război au fost zdrobite, iar mass-media nu a criticat în mare măsură comportamentul lui Putin.
Dar pe câmpul de luptă, mulți soldați ruși descoperă ceea ce unii soldați americani au realizat în Vietnam – că luptă pentru o minciună.

După cum a spus John Kerry, un veteran care a luptat Vietnam și viitor senator care s-a întors împotriva războiului, în timpul unei audieri a Congresului din 1971:
„Cum îi ceri unui om să fie ultimul om care moare pentru o greșeală?”

Aceasta este întrebarea care îi poate bântui pe soldații ruși în Ucraina, în această iarnă. Dacă Putin nu le dă un răspuns care să îi facă să creadă că efortul lor merită, migrația în masă a bărbaților care fug din Rusia după recrutare se poate extinde pe câmpul de luptă.

Și într-o noapte friguroasă de iarnă, când singurele sunete ar putea să nu fie ale colindelor de Crăciun, ci ale unor oameni care mor pe câmpul de luptă, soldații ruși se pot întreba unul pe altul: Cum îi ceri unui om să fie ultimul om care moare pentru o greșeală?”

Realitatea Live

09 Dec. 2022, 12:28
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
09 Dec. 2022, 12:28 // Actual //  Lupu Eduard

Televiziunile controlate de persoanele incluse în lisat de sancțiuni urmează să rămână fără licență. Este vorba de posturile tv ale liderului Ilab Șor. Într-o conferință de presă, ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco a declarat că Guvernul vine cu un proiect de lege, care transpune sancțiunile internaționale în legislația Republicii Moldova. Astfel, Ministerul Justiției a elaborat și va transmisă spre consultare publică așa numitul proiect al legii Magnițki Moldova. Este un proiect de lege complex, care a fost inspirat atât din legislația SUA, cât și din statele care anterior au transpus legislația Magnițki în propria legislație, a mai anunțat ministrul Justiției.

„Să luăm ca exemplu mass-media și televiziunile. Conform proiectului de exemplu Consiliul Audiovizual va putea retrage licența companiilor care aparțin sau sunt afiliate persoanelor care sunt incluse în lista de sancțiuni. Totodată, proiectul precede că Consiliul Audiovizualului va fi obligat să retragă licența în cazul în care un post de televiziune promovează imaginea persoanei fizice sau juridice incluse în lista de sancțiuni”, a punctat Litvinenco, citat de realitatea.md.

Posturile TV „Primul în Moldova” și „Accent TV”, controlate anterior de socialiști, și-au schimbat directorul general și, se pare, au ajuns sub controlul lui Ilan Șor, Acesta mai are în proprietate TV6 și Orhei TV.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău