Bancherii se lăfăiesc în banii moldovenilor dați pe gratis instituțiilor financiare

28 Oct. 2022, 13:51
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
28 Oct. 2022, 13:51 // Actual //  Lupu Eduard

Economiile nete ale moldovenilor sunt la un nivel destul de mic. Înclinația moldovenilor spre economii este foarte redusă. În ultimii ani, moldovenii au fost încurajați mai mult să se împrumute, iar lucrul acesta a dus la diminuarea economiilor. Acest lucru vulnerabilizează populația. Plus la toate, moldovenii țin în bănci 14 miliarde de lei fără dobândă, care în acest an le vor aduce ratări de venituri de 2 miliarde de lei, susține economistul Veaceslav Ioniță în emisiunea săptămânală „Analize economice”.

Potrivit lui Ioniță, anul trecut moldovenii au avut în bănci aproape 56 de miliarde de lei. În septembrie, anul curent – 53,6 miliarde de lei. Însă 14,5 miliarde de lei sunt bani ținuți în bănci fără dobândă. Circa 2 miliarde de lei pierduți deoarece țin banii la bancă fără dobândă, care în acest an este deja 14% anual. Din cele 39 de miliarde de lei care sunt depozite la bancă, în jur de 8 miliarde de lei sunt bani ținuți la o dobândă foarte redusă.

„Practic jumătate din toți banii care sunt ținuți de către moldoveni în bănci stau fără dobândă sau la dobândă redusă. Dacă în 2013 doar 6% din toți banii pe care moldovenii îi țineau în bănci erau fără dobândă, astăzi sunt 27%. Când era dobânda 5% pierderea era de 650 de milioane de lei anual. Anul acesta,  la o dobândă de 14%, pierderile sunt de circa 2 miliarde de lei”, a estimat economistul.

Realitatea Live

08 Iun. 2023, 17:04
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
08 Iun. 2023, 17:04 // Actual //  Lupu Eduard

Premierul Dorin Recean, după vizita de la podul de la Bumbăta, a discutat cu fermierii care protestau pe traseul de la Leova. Agriculturii și-au exprimat nemulțumirea că sunt în prag de faliment și au nevoie de suportul statului, în condițiile în care prețurile mici nu le acoperă cheltuielile.

„Problema e diferența dintre costuri și cheltuieli. Tot suportul pe care l-am putut acorda din buget l-am acordat. Suntem în situația în care apelăm la ajutorul extern, dar asta nu înseamnă că banii vor veni a doua zi. Ministrul Bolea va merge în data de 20 iunie la Bruxelles și va negocia. Dânsul va trebui să demonstreze costurile”, a declarat Recean.

În replică, fermierii s-au arătat nemulțumiți de activitatea ministrului Vladimir Bolea și au declarat că acesta nu face nimic în calitate de ministru.

Drept răspuns premierul Recean a spus: „Fiecare dintre noi obosește câteodată”.

Fermierii au ieșit la protest din data de 7 iunie. Aceștia cer alocarea nu mai târziu de 1 august 2023 a compensațiilor costurilor de producere fermierilor mici și mijlocii în valoarea de cel puțin 3000 de lei per hectar la culturile agricole de primă grupă (grâu, orz, rapiță);

Restricționarea temporară prin decizia CSE a importului grâului, porumbului, rapiței și floarei soarelui în Republica Moldova din Ucraina, în condițiile în care Comisia Europeană va prelungi această restricție pentru țările din Europa de Este după 5 iunie;

Obligarea Portului Giurgiulești în perioada 1 iulie-31 decembrie 2023 să exporte doar producția agricolă de origine moldovenească;

Achitarea până la 1 iulie 2023 a tuturor datoriilor la subvențiile pentru anul 2022;

Modificarea (cu intrare în vigoare până la 10 iunie 2023) legii cu privire la Programul de rambursare a TVA, astfel încât să fie prelungit acest program până la finele anului și extins numărul de beneficiarii și sumele achitate.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău