Moldovenii preferă banii cash și în criză și în boom. Câte miliarde au scos din bancomate

21 Oct. 2021, 09:36
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
21 Oct. 2021, 09:36 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

La sfârșitul lunii septembrie volumul banilor în circulație a fost de 32 miliarde de lei cu peste 2 miliarde de lei mai mult comparativ cu sfârșitul anului trecut, arată datele Băncii Naționale a Moldovei.

În nouă luni ale anului, băncile au încasat de la populație și business 111,6 miliarde de  lei cu 25% mai mult comparativ cu perioada similară a anului trecut. Creșterea volumului încasărilor de mijloace bănești a fost determinată, preponderent, de majorarea cu 22,5 la sută a încasărilor din comercializarea mărfurilor de consum (indiferent de canalul de desfacere), care dețin cea mai mare pondere (de 56,7 la sută) din volumul total al încasărilor.

Totodată, băncile au eliberat, în nouă luni ale anului, bani în sumă de 113,7 miliarde de lei cu 22,6% mai mult față de perioada similară a anului precedent.

Astfel, băncile au eliberat lei moldovenești populației și businessului pentru cumpărarea valutei – 33,4 miliarde de lei (echivalentul a 1 887,0 mil. USD).

În același timp, eliberările din conturile persoanelor fizice s-au majorat cu 18,6%, constituind 25,5 miliarde de lei, ceea ce reprezintă 22,5% din volumul total al eliberărilor.

De menționat că, o pondere semnificativă de 18,9% din volumul total al eliberărilor au avut eliberările din bancomate, care s-au majorat în perioada ianuarie – septembrie 2021 cu 11,6 la sută comparativ cu perioada similară a anului precedent.

Realitatea Live

01 Dec. 2021, 16:45
 // Categoria: Au Bani // Autor:  Dumitrita Culiuc
01 Dec. 2021, 16:45 // Au Bani //  Dumitrita Culiuc

Hai să celebrăm Ziua Națională a României cu o reuniune caldă! HiSky oferă reduceri de -10 euro la TOATE zborurile. Tot ce trebuie să faci, e să introduci promocode-ul „1DECEMBRIE” atunci când faci rezervarea, iar discountul va apărea automat la finalul acesteia.

După cum știi deja, operăm zboruri de linie din Cluj (spre Dublin, Chișinău și Lisabona), din Satu Mare (spre Paris), din Iași (spre Dublin), din Chișinău (spre Cluj, Dublin, Frankfurt, Moscova, Paris și Milano) iar luna aceasta începem cursele din Târgu Mureș (spre Milano, Londra și Paris) și din Baia Mare (spre Milano și Londra).

„Ziua Națională a României este o sărbătoare specială și în această zi toți cei plecați peste hotare își reamintesc cu dor de identitate și rădăcini. Noi am vrut să dăm o continuitate acestor sentimente de mândrie națională și am decis să oferim românilor de pretutindeni un motiv în plus pentru a reveni acasă. Aici, cu siguranță îi așteaptă oameni dragi”, a declarat Iulian Scorpan cu ocazia campaniei dedicată Zilei Naționale a României.

Oferta este valabilă pentru biletele cumpărate în perioada 1-5 decembrie.

Toate biletele sunt disponibile pe www.hisky.aero și la agențiile partenere.

HiSky este o companie aeriană certificată în România și R.Moldova. Operează zboruri de linie și zboruri charter de pe 7 aeroporturi internațioanale (Chișinău, Cluj, Iași, Satu Mare, Baia Mare, Targu Mures, si Oradea), spre 15 destinații importante din Europa, Asia și Africa. HiSky are o flotă compusă din două Airbus A320 (YR-BEE, YR-SKY) cu 180 de locuri și un Airbus A319 (ER-SKY) cu 144 de locuri. Vârsta medie a celor trei aeronave HiSky este de 11 ani. Serviciile sau orice alte informații despre HiSky pot fi consultate pe site-ul www.hisky.aero.

P.

 
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei