Bănci americane de toate mărimile se retrag de pe piaţa imobiliară comercială de teama unei crize fără seamăn.
Unele bănci se pregătesc să vândă credite din sector la preţuri reduse chiar dacă debitorii sunt la zi cu plăţile, în urma unor multiple avertismente că sectorul va fi următorul care va avea de suferit după turbulenţele recente din industria bancară americană, scrie Financial Times.
Unele fac acest pas pe fondul temerilor legate de o viitoare înmulţire a cazurilor de întârziere în rambursarea creditelor, în special a celor garantate cu spaţii de birouri care au consemnat cerere în scădere pe fondul popularităţii continue a muncii de acasă.
Potrivit unor date recente citate de Reuters, multe bănci regionale americane ar putea fi nevoite să ia în considerare vânzarea de credite imobiliare comerciale (CRE) la discounturi mari după ce au încălcat praguri cheie legate de expunerea faţă de sectorul cu probleme.
Băncile regionale, cei mai mari creditori ai sectorului american, au început deja să-şi reducă expunerea la sector după prăbuşirea SVB, Signature Bank şi First Republic Bank. Eforturile vin în condiţiile în care mulţi debitori întâmpină dificultăţi în plata dobânzilor în actualul context de dobânzi ridicate, în timp ce gradul de utilizare a birourilor este în scădere, iar valorile proprietăţilor se diminuează pe fondul temerilor legate de recesiune.
Încă de la începutul primăverii, unele dintre cele mai mari bănci americane au indicat sectorul imobiliar comercial drept o zonă de îngrijorare în creştere, cu valorile proprietăţilor în scădere şi numărul de debitori care intră în default din cauza scumpirii creditului şi încetinirii economiei în creştere.
Executivi ai Citigroup şi JPMorgan Chase au avertizat cu privire la o deteriorare a condiţiilor pentru sector.
Avertismente au venit şi recent din partea Wells Fargo şi Blackstone.
„Sectorul imobiliar comercial dă semne de slăbiciune în creştere“, a declarat CEO-ul Wells Fargo, Charlie Scharf. Wells Fargo a pus deoparte încă 643 milioane $ în T1 pentru pierderi legate de credite, în special pe fondul aşteptărilor privind pierderi mai mari pe segmentul creditelor CRE.
Presiunile din sector ar putea avea ample implicaţii pentru bănci şi economie pentru că pierderile apărute acolo ar putea reduce disponibilitatea creditului şi exacerba un declin economic.
Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!
Sectorul imobiliar comercial a avut parte de scăderi în ultimele decenii, însă situaţia actuală este diferită, notează The Wall Street Journal.
Proprietarii se confruntă simultan cu un declin ciclic al pieţei şi cu schimbări seculare legate de modul în care oamenii muncesc, trăiesc şi fac cumpărături. Scumpirea bruscă a creditului a provocat o scădere a valorii proprietăţilor, în timp ce munca de la distanţă şi comerţul online reduc cererea de spaţii de birouri şi retail.
Investitorii şi economiştii spun că aceste forţe nu s-au reunit la o astfel de scară din anii ’70.