La aproape jumătate de an de la începutul celui de-al doilea mandat, președintele Donald Trump a implementat o serie de politici economice agresive – tarife globale, măsuri dure anti-imigrație și o reducere radicală a taxelor adoptată de Congres. Deși aceste măsuri ar putea remodela profund economia americană, impactul lor real este, deocamdată, limitat, subliniază The Washington Post.
Piețele bursiere continuă să crească, inflația este stabilă, iar rata șomajului a scăzut în iunie la 4,1%. Totuși, în ciuda acestor indicatori pozitivi, specialiștii avertizează că economia dă semne de oboseală.
În primul trimestru al anului, produsul intern brut (PIB) al SUA a înregistrat o scădere, iar consumatorii devin tot mai rezervați, reducând cheltuielile. Spre deosebire de optimismul de la finalul anului trecut, perspectivele actuale sunt mai nuanțate.
„Trump a preluat o economie care creștea peste medie, iar acum pare că s-a plafonat”, a declarat Douglas Holtz-Eakin, fost economist-șef al Consiliului de Consultanți Economici în administrația Bush. „Nu este o veste rea, dar nici una bună nu este.”
În acest context, analiștii se întreabă dacă actualele politici ale Casei Albe vor susține economia pe termen lung sau vor genera instabilitate în trimestrele următoare.