Bank of China începe să blocheze transferurile în yuani din țările „prietenoase” Rusiei

15 Nov. 2024, 11:12
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
15 Nov. 2024, 11:12 // Actual //  Ursu Victor

Bank of China, al patrulea cel mai mare bancă din China, a început să blocheze tot mai des transferurile în yuani provenind din țările care sunt utilizate de Rusia pentru achiziționarea de bunuri. Potrivit unor surse din domeniu, recente tranzacții între o companie din Emiratele Arabe Unite și un bancă din Kazahstan au fost blocate de către Bank of China. Astfel, o companie din Emiratele Arabe Unite nu a reușit să efectueze un transfer de yuani din banca kazahă „ЦентрКредит” către Chouzhou Commercial Bank din China.

Banca a acționat ca bancă corespondență pentru instituția financiară din Kazahstan, iar tranzacția a fost stopată de Bank of China, care, conform lui Vladislav Doncenko, vicepreședintele comitetului juridic al Asociației Exportatorilor și Importatorilor, nu avea nicio legătură directă cu Rusia, nici compania, nici fondatorii acesteia.

De asemenea, probleme similare au fost raportate și pentru transferurile din băncile din Georgia și Armenia, notează Georgi Okromchedlishvili, analist senior la compania de consultanță ITSWM.

Maxim Spassky, secretarul Consiliului General al Uniunii Ruseno-Asia a Industriei și Antreprenoriatului, a declarat că Bank of China are cel mai riguros sistem de conformitate dintre băncile chinezești. „Chiar și cel mai mic indiciu de risc duce imediat la blocarea plății”, a adăugat el. Spassky a subliniat că, deși plățile pentru produse de mică valoare pot trece prin bănci regionale mai mici, tranzacțiile pentru echipamente complexe sau electronice sunt mult mai susceptibile de a fi blocate atunci când provin din țări precum Emiratele Arabe Unite, Kârgâzstan sau Kazahstan.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

15 Nov. 2024, 11:57
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
15 Nov. 2024, 11:57 // Actual //  Ursu Victor

Studiul de fezabilitate pentru construcția liniei de înaltă tensiune 400 kV Gutinaș (RO) – Strășeni (MD) este finanțat de americanii de la USAID și va fi gata la începutul anului viitor.

Reprezentanți ai Transelectrica și Î.S. Moldelectrica (operatorul de transport și de sistem din Republica Moldova) s-au reunit la București într-o întâlnire organizată de United States Agengy for International Development (USAID), în perioada 13-14 noiembrie 2024, ca parte a proiectului regional „Investiții în dezvoltarea bunurilor în domeniul energetic“ (IDEA).

Subiectul discuției a fost Proiectul strategic LEA 400 kV Gutinaș (RO) – Strășeni (MD), o linie nouă de interconexiune cu Republica Moldova.

„Discuțiile au vizat aspecte esențiale pentru dezvoltarea viitoare a proiectului LEA 400 kV Gutinaș – Strășeni, printre care: analiza unor posibile trasee propuse pentru linia electrică, evaluarea preliminară a impactului social și asupra mediului, detalii privind pregătirea etapei de proiectare a liniei electrice aeriene și a stațiilor electrice de transformare”, se arată în mesajul Transelectrica.

Studiul de fezabilitate, finanțat de USAID, esențial pentru proiectare și pregătirea documentației de achiziție și construcție, va fi finalizat la începutul anului 2025. De asemenea, până la finalul aceluiași an, este programată și o evaluare completă a impactului social și de mediu (ESIA).

LEA 400 kV Gutinaș-Strășeni reprezintă un pas important în consolidarea securității energetice a Republicii Moldova, facilitându-i accesul la piețele energetice europene și face parte din angajamentul Transelectrica pentru consolidarea securității energetice regionale.

Moldelectrica a activat recent, cu succes regimurile de insularizare pe patru linii electrice aeriene de interconexiune cu România de 110 kV, în colaborare cu operatorul omolog român Transelectrica și cu operatorii de distribuție de pe ambele maluri ale Prutului, operațiune care crește capacitatea tehnică a Republicii Moldova de a importa curent din România la iarnă.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău