Baronul moldovean al termoficării și trei milionari din România extind stația electrică de la Vulcănești

01 Feb. 2025, 11:50
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Feb. 2025, 11:50 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Stația Electrică Vulcănești 400kV, gestionată de ÎS Moldelectrica, va beneficia de o extindere semnificativă prin construcția unei noi celule de 400kV. Contractul pentru proiectare, furnizare și instalare a fost atribuit Asociației de companii Celin SRL (Moldova) și Energobit SA (România), selectată în cadrul unei licitații internaționale. Anunțul a fost făcut de Unitatea de Implementare a Proiectelor în Energetică (UCIPE).

„Odată cu conectarea sistemului electroenergetic al Republicii Moldova la ENTSO-E, necesitatea sincronizării prin stația Back-to-Back a decăzut. Astfel, conceptul proiectului pentru stația Vulcănești a fost adaptat pentru extinderea cu o nouă celulă, generând o economie de aproximativ 200 de milioane de Euro, fonduri redirecționate către alte necesități și proiecte,” a declarat Ruslan Surugiu, directorul UCIPE.

Valoarea contractului pentru extinderea stației este de aproximativ 3,8 milioane de Euro, cu o durată de execuție de până la 16 luni. Lucrările sunt parte integrantă a Proiectului de Dezvoltare a Sistemului Electroenergetic, finanțat cu 61 de milioane de Euro de Asociația Internațională de Dezvoltare, parte a Grupului Băncii Mondiale.

În ceea ce privește companiile care urmează să construiască celula suplementară a stației electrice de la Vulcănești, Celin SRL este controlată de moldoveanul Victor Slivinschi, implicată în contracte energetice peste Prut. O lată companie a lui Slivinschi s-a ocupat și de reparația celor două blocuri energetice de la Termoelectrica.

Cea de a doua companie care se va ocupa de stația electrică de la Vulcănești este Energobit SA, care este controlată de Ștefan Gadola cu o avere de circa 40 milioane de euro, Pal Peter, fondator și președinte al companiei și Ioan Socea fondator care deține și funcția de vicepreședinte al Energobit.

Prima licitație de extindere a stației electrice de la Vulcănești a eșuat, iar în luna iunie 2024 a organizat o a doua licitație.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

31 Ian. 2025, 17:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
31 Ian. 2025, 17:41 // Actual //  Ursu Victor

Produsele agricole primare din Republica Moldova reprezintă aproximativ 62,1% din totalul exporturilor moldovenești pe piața Uniunii Europene, având o valoare de 637,9 milioane de euro. În contrast, produsele alimentare procesate moldovenești exportate în UE se situează la 38,3% din totalul exporturilor de produse alimentare, cu o valoare de 402,4 milioane de euro, potrivit unui studiu al Agenției de Investiții.

În ultimii zece ani, comerțul cu produse alimentare primare între Republica Moldova și Uniunea Europeană a înregistrat o creștere constantă, cu o rată anuală de creștere de 18,5%. Aceasta este o performanță remarcabilă, având în vedere că importurile de produse alimentare din UE au crescut cu o rată anuală de doar 5,93%.

De asemenea, comerțul cu produse alimentare procesate a înregistrat o creștere semnificativă, cu o rată anuală de creștere de 13,36%. Cu toate acestea, balanța comercială rămâne deficitară, Moldova importând mai multe produse alimentare procesate decât exportă în UE.

Principalele produse agricole primare cu cel mai mare potențial de export în UE sunt grâul, porumbul și semințele de rapiță. Aceste produse au o valoare ridicată a exporturilor și înregistrează creșteri anuale semnificative. În același timp, produsele alimentare procesate din Moldova, cum ar fi uleiul de floarea-soarelui, vinurile și sucurile de fructe și legume, au, de asemenea, un potențial mare de export datorită valorii ridicate și creșterii constante.

În ceea ce privește structura exporturilor moldovenești de produse agroalimentare în UE în 2023, produsele primare (materii prime agricole) domină, dar produsele procesate își câștigă terenul. Printre principalele produse de export se numără uleiul de floarea-soarelui, cu o valoare de 212,1 milioane EUR, urmat de grâu, cu 163,5 milioane EUR, și semințele de floarea-soarelui, cu 115 milioane EUR.

Printre produsele procesate exportate se regăsesc vinurile (59,5 milioane EUR), sucurile de fructe și legume (29,3 milioane EUR), produsele de brutărie (17,5 milioane EUR), fructele procesate (16,9 milioane EUR), fructele uscate (14,4 milioane EUR), ciocolata (6,5 milioane EUR), preparatele alimentare (6,3 milioane EUR), dulcețurile (5,9 milioane EUR) și făina de grâu (5,1 milioane EUR).

Aceste date subliniază un potențial de export considerabil al Republicii Moldova, în special pentru produsele agricole primare și cele alimentare procesate, care continuă să câștige teren pe piața Uniunii Europene.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală