Berlinul nu scapă de plaga Rusiei: Un prieten cu Putin gata să pună mâna pe o afacere critică în Germania

10 Feb. 2023, 08:14
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
10 Feb. 2023, 08:14 // Actual //  bani.md

După invazia ordonată de Vladimir Putin în Ucraina din 24 februarie 2022, mai multe pachete de sancțiuni economice au vizat economia Kremlinului, dar și pe oligarhii de la Moscova. Acum Germania pare că nu scapă de dependența de Rusia și ar putea vinde aeroportul din Frankfurt unui miliardar rus, prieten cu Putin.

Viktor Charitonin, considerat un apropiat al Kremlinului, este cel mai mare ofertant pentru achiziționarea aeroportului regional din Frankfurt, care a intrat în insolvență la sfârșitul anului 2021, potrivit Euractiv.

Ministerul Economiei din Germania va decide în prezent dacă blochează achiziția aeroportului Hahn din Frankfurt, aflat în insolvență, de către investitorul rus Viktor Charitonin.

Autoritățile germane ar putea încă bloca afacerea cu condiția ca aeroportul să fie considerat parte din infrastructura critică a țării. Ministerul, condus de vicecancelarul și ministrul Economiei și Acțiunii Climatice, Robert Habeck, examinează în prezent dacă acesta se încadrează în acest sector, a declarat miercuri subsecretarul Franziska Brantner în fața comisiei pentru afaceri economice a parlamentului.

Deși Brantner a subliniat că oligarhul rus Charitonin nu se află pe lista de sancțiuni a UE, ea a spus că o examinare a achiziției de către minister este încă necesară, deoarece afacerile miliardarului au sediul în afara Uniunii Europene.

Charitonin, care activează în principal în sectorul farmaceutic, este văzut ca fiind un apropiat al președintelui rus Vladimir Putin, iar compania sa este considerată a fi cel mai mare producător de vaccin rusesc împotriva COVID-19, Sputnik V.

De asemenea, deține deja Nürburgring, un complex mare de sporturi cu motor din regiunea germană Renania-Palatinat.
Deși nu este sancționat de Uniunea Europeană, Charitonin figurează pe lista Ministerului de Finanțe al SUA cu membri de frunte ai guvernului rus și oligarhi apropiați de Kremlin.

Ceea ce face ca potențiala achiziție să fie deosebit de delicată este faptul că aeroportul Hahn din Frankfurt este un fost aeroport militar folosit anterior de trupele americane. Aceasta înseamnă că facilitățile sunt potrivite pentru transportul de echipamente și personal militar.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

05 Iul. 2025, 09:05
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Iul. 2025, 09:05 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Premier Energy și FEE Nord au depus la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică cereri oficiale de reducere a tarifelor reglementate, invocând scăderea costurilor de achiziție pentru perioada iunie-decembrie 2025.

FEE Nord (operatorul de stat care deservește raioanele din nord) propune micșorări de aproape 10 % pentru consumatorii racordați la joasă tensiune și până la 14,7 % la intrarea în rețeaua de transport. Concret, prețul solicitat la punctele de intrare în rețelele de transport este de 264 bani/kWh, față de 310 bani/kWh în prezent; la ieșirea din transport – 289 bani/kWh (-13,5 %); pentru consumatorii de medie tensiune – 318 bani/kWh (-12,6 %); iar pentru cei de joasă tensiune – 422 bani/kWh (-9,8 %).

Premier Energy, care alimentează centrul, sudul și municipiul Chișinău, solicită reduceri mai temperate, de circa 4-6 %. Noile tarife propuse sunt: 285 bani/kWh la intrarea în rețelele de transport (-5,6 %), 309,54 bani/kWh la ieșire (-5,0 %), 312,49 bani/kWh pentru consumatorii de înaltă tensiune (-5,0 %), 333,83 bani/kWh pentru medie tensiune (-4,9 %) și 393,76 bani/kWh pentru joasă tensiune (-4,0 %). Prețul mediu al serviciului universal ar scădea astfel la 374,45 bani/kWh, cu 8,7 % sub nivelul actual de 4,10 lei/kWh (410 bani).

Premier Energy contestă premisele de preț transmise de furnizorul central Energocom, susținând că valorile estimate pentru energia de pe bursa OPCOM ar fi „subestimate”, mai ales pentru lunile de vârf ale anului, și cere ANRE să ia în calcul calculele proprii, bazate pe un curs de 19,90 MDL/EUR și pe o majorare de 22 % a cotațiilor bursiere.

În prezent, tariful la  energia elecctrică este de 4,10 lei/kWh pentru curentul furnizat de Premier Energy, dar cu o compensație aplicată, consumatorii plătesc efectiv 2,34 lei/kWh până la finalul anului. 4,68 lei/kWh achită consumatorii pentru energia furnizată de FEE Nord (în nordul țării), tarif compensat la 2,84 lei/kWh.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO