Biden a anunțat sancțiunile SUA pentru Rusia

22 Feb. 2022, 22:47
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
22 Feb. 2022, 22:47 // Actual //  Lupu Eduard

Preşedintele american Joe Biden a anunţat marţi primul set de sancţiuni economice impuse Rusiei, după ce Moscova a recunoscut regiunile separatiste Donețk și Lugansk ca state independente. Sancțiunile vizează bănci, datoriile Rusiei, dar și mebri ai elitei ruse.

Joe Biden a declarat marți, la Casa Albă, că sancţiunile vizează două mari instituţii financiare ruseşti, accesul Moscovei la finanţare occidentală, dar şi oligarhi ruşi și familiile lor. Sancțiunile au fost luate în coordonare cu aliații, a mai precizat Biden.
„Implementăm sancțiuni totale împotriva a două mari instituții financiare rusești: VEB și banca lor militară. Instituim sancţiuni ample asupra datoriilor suverane ruse. Asta înseamnă că tăiem finanţarea occidentală pentru guvernul rus. Nu mai poate accesa bani din Occident și nu-și mai poate tranzacționa datoriile pe piețele noastre sau cele europene”, a spus Joe Biden.

„Vom impune, de asemenea, sancțiuni împotriva elitelor Rusiei și a membrilor familiilor lor. Ei împart câștigurile corupte ale politicilor Kremlinului, așa că vor împărți și pierderile.”

„Ne-am coordonat cu Germania pentru a ne asigura că proiectul Nord Stream 2 nu va continua”, a mai spus preșdintele american, precizând că vor fi și alte sancțiuni, dacă Rusia va continua pe aceeași linie a agresiunii.

Șeful de la Casa Albă a mai spus că probabil americanii vor resimți scumpiri ale carburanților în următoarele luni.

„După cum am spus săptămâna trecută, apărarea libertății are costuri, inclusiv pentru noi, aici, acasă. Trebuie să fim sinceri. Dar voi lua măsuri clare pentru a mă asigura că efectele sancțiunilor noastre vor ținti economia rusă, nu pe a noastră”, a subliniat Biden.

El a adăugat că SUA sunt „pregătite să meargă mai departe cu sancţiunile” în cazul în care Rusia îşi extinde agresiunea împotriva ţării vecine.

Sancţiunile vin la scurt timp după ce Rusia a recunoscut independenţa republicilor separatiste Doneţk şi Lugansk din estul Ucrainei şi a autorizat trimiterea de trupe ruseşti în Donbas.

„Acesta este începutul unei invazii ruseşti în Ucraina”, a spus Biden, pentru a justifica această acţiune. „Credem în continuare că Rusia este pregătită să meargă mult mai departe în lansarea unui atac militar masiv împotriva Ucrainei”, a mai spus preşedintele american.

Realitatea Live

01 Iun. 2023, 11:40
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Iun. 2023, 11:40 // Actual //  Lupu Eduard

Metanul livrat e Gazprom va costa 568,15 de dolari, cu 14% mai puțin în luna iunie față de luna mai, potrivit datelor publicate de președintele Moldovagaz, Vadim Ceban.

„Tot volumul de gaz livrat de concernul rus va fi livrat regiunii din stânga Nistrului”, anunță președintele Moldovagaz, Vadim Ceban.

Din decembrie anul trecut Chișinăul nu mai importă gaze de la Gazprom. Compania de stat Energocom s-a reorientat pe piețele din vest, iar cantitatea de 5,7 milioane metri cubi a fost redirecționată malului stâng în schimbul energiei electrice.

Analiștii susțin că există riscul ca Gazprom să sisteze livrările de gaz în Republica Moldova or, acest lucru ar pune presiune pe Chișinău pe fondul situației geopolitice tensionate actuale. În cazul în care Gazprom își va întrerupe livrările de gaze naturale către moldoveni, aceasta va submina imediat relațiile comerciale dintre centrala de la Cuciurgan și Energocom. Cuciurgan ar putea începe să cumpere gaze naturale de la Energocom în schimbul energiei electrice pe care o produce, care va fi la prețuri mult mai mari în comparație cu status quo-ul. De asemenea, Energocom ar putea crește achizițiile sale de energie electrică din alte surse (de exemplu, OPCOM) la prețuri mult mai mari.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău