Biden a anunțat sancțiunile SUA pentru Rusia

22 Feb. 2022, 22:47
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
22 Feb. 2022, 22:47 // Actual //  Lupu Eduard

Preşedintele american Joe Biden a anunţat marţi primul set de sancţiuni economice impuse Rusiei, după ce Moscova a recunoscut regiunile separatiste Donețk și Lugansk ca state independente. Sancțiunile vizează bănci, datoriile Rusiei, dar și mebri ai elitei ruse.

Joe Biden a declarat marți, la Casa Albă, că sancţiunile vizează două mari instituţii financiare ruseşti, accesul Moscovei la finanţare occidentală, dar şi oligarhi ruşi și familiile lor. Sancțiunile au fost luate în coordonare cu aliații, a mai precizat Biden.
„Implementăm sancțiuni totale împotriva a două mari instituții financiare rusești: VEB și banca lor militară. Instituim sancţiuni ample asupra datoriilor suverane ruse. Asta înseamnă că tăiem finanţarea occidentală pentru guvernul rus. Nu mai poate accesa bani din Occident și nu-și mai poate tranzacționa datoriile pe piețele noastre sau cele europene”, a spus Joe Biden.

„Vom impune, de asemenea, sancțiuni împotriva elitelor Rusiei și a membrilor familiilor lor. Ei împart câștigurile corupte ale politicilor Kremlinului, așa că vor împărți și pierderile.”

„Ne-am coordonat cu Germania pentru a ne asigura că proiectul Nord Stream 2 nu va continua”, a mai spus preșdintele american, precizând că vor fi și alte sancțiuni, dacă Rusia va continua pe aceeași linie a agresiunii.

Șeful de la Casa Albă a mai spus că probabil americanii vor resimți scumpiri ale carburanților în următoarele luni.

„După cum am spus săptămâna trecută, apărarea libertății are costuri, inclusiv pentru noi, aici, acasă. Trebuie să fim sinceri. Dar voi lua măsuri clare pentru a mă asigura că efectele sancțiunilor noastre vor ținti economia rusă, nu pe a noastră”, a subliniat Biden.

El a adăugat că SUA sunt „pregătite să meargă mai departe cu sancţiunile” în cazul în care Rusia îşi extinde agresiunea împotriva ţării vecine.

Sancţiunile vin la scurt timp după ce Rusia a recunoscut independenţa republicilor separatiste Doneţk şi Lugansk din estul Ucrainei şi a autorizat trimiterea de trupe ruseşti în Donbas.

„Acesta este începutul unei invazii ruseşti în Ucraina”, a spus Biden, pentru a justifica această acţiune. „Credem în continuare că Rusia este pregătită să meargă mult mai departe în lansarea unui atac militar masiv împotriva Ucrainei”, a mai spus preşedintele american.

Realitatea Live

16 Apr. 2024, 15:56
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
16 Apr. 2024, 15:56 // Actual //  Lupu Eduard

Preţul aurului a continuat să se situeze aproape de maximele record la câteva zile după ce tensiunile din Orientul Mijlociu au explodat, sporind interesul investitorilor pentru activele sigure, scrie CNBC.

Preţul aurului a înregistrat recent o nouă creştere record ajungând până la la 2.383 de dolari pe uncie (28 de grame), iar analişti sunt de părere că mai este loc de creştere, în cele mai optimiste scenarii ajungând la 3.000 de dolari.

„Raliul recent al aurului a fost impulsionat de tensiunea geopolitică şi coincide cu niveluri record ale indicilor de acţiuni”, subliniază gigantul american Citibank într-un raport.
Cererea pentru activul de refugiu a crescut pe fondul escaladării tensiunilor din Orientul Mijlociu, după ce Iranul a lansat peste 300 de drone şi rachete direct asupra Israelului – majoritatea fiind interceptate, datorită sistemului de apărare antiaeriană Iron Dome.
Observatorii pieţei monitorizează îndeaproape o potenţială ripostă din partea statului evreu, care a promis să „ceară un preţ” din partea Iranului.

O ripostă semnificativă ar putea duce la un conflict mai amplu, ceea ce ar declanşa, în consecinţă, noi investiţii în aur, precum şi o revenire a preţului petrolului şi o întărire a dolarului american, a declarat Bartosz Sawicki, analist de piaţă la firma de servicii financiare Conotoxia fintech.

Aurul, care îşi păstrează valoarea de investiţie ce oferă acoperire împotriva inflaţiei, tinde să aibă performanţe bune în perioadele de incertitudine economică, când investitorii se îndepărtează de activele mai riscante, cum ar fi acţiunile.

Preţul lingourilor a atins vinerea trecută un maxim istoric de 2.448,80 dolari pe uncie în cursul zilei.

Preţul aurlui a fost în plină ascensiune de la începutul anului, urcând cu peste 15% de la începutul anului până în prezent, pe fondul unui cocktail de factori, printre care se numără o explozie a băncilor centrale la nivel mondial, tensiunile geopolitice şi aşteptările privind reducerea ratelor de către Rezerva Federală a SUA.

Preţul aurului are, de obicei, o relaţie inversă cu ratele dobânzilor. Pe măsură ce ratele dobânzilor scad, aurul devine mai atractiv în comparaţie cu activele cu venit fix, cum ar fi obligaţiunile, care ar aduce randamente mai slabe.

Inflaţia peste aşteptări din martie a împins înapoi aşteptările pieţei privind o reducere a ratelor până în septembrie, iar acum se aşteaptă la două reduceri de rate în loc de trei.

Săptămâna trecută, Goldman Sachs a vorbit despre piaţa aurului ca fiind înr-un „bull market de nezdruncinat” şi şi-a revizuit în creştere ţinta de preţ pentru metalul galben de la 2.300 de dolari pe uncie la 2.700 de dolari până la sfârşitul anului.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău