Bitcoin se comportă în sfârșit ca aurul, dar nu din motivul pe care îl vor fanii săi

07 Aug. 2023, 17:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
07 Aug. 2023, 17:49 // Actual //  Lupu Eduard

Bitcoin se comportă în sfârșit ca aurul în ceea ce privește stabilitatea prețului însă nu din motivul la care visau susținătorii criptomonedei, ci fiindcă interesul față de monedele digitale s-a prăbușit, relatează Markets Insider.

Agenția Bloomberg arată că un indicator care măsoară volatilitatea pe 30 de zile a bitcoin afișează cel mai scăzut nivel al fluctuațiilor de preț pentru criptomonedă din ultimii 5 ani.

Asta înseamnă că în ultima lună prețul bitcoin a fost mai stabil decât indicele de referință al bursei americane, S&P 500 – care se bucură de unul dintre cei mai buni ani din istoria sa -, Nasdaq Composite în care sunt incluse multe companii tech, și chiar decât prețul aurului.

Însă datele firmei de consultanță în domeniul crypto K33 arată de asemenea că volumele de tranzacționare ale bitcoin s-au prăbușit la cel mai scăzut nivel din noiembrie 2020.

Cu alte cuvinte, stabilitatea de acum a bitcoin se datorează faptului că puține persoane mai sunt interesate de cumpărarea sa, ceea ce împiedică o creștere a prețului, în timp ce fanii săi de cursă lungă prefer să își țină activele digitale pentru a preveni o nouă prăbușire a pieței.

Volatilitatea extremă a bitcoin și a criptomonedelor în general a fost principalul motiv pentru care investitorii instituționali au avut reticențe față de adoptarea pe scară largă a lor, în pofida unor investiții ocazionale.

„Datele reflectă o realitate tristă pentru evangheliștii activelor digitale. Investitorii instituționali și individuali deopotrivă au întors spatele sectorului din cauza unui 2022 de coșmar, în care creșterea rapidă a dobânzilor de referință și prăbușirea spectaculoasă a unor companii [crypto] extrem de vizibile precum FTX au bombardat prețul bitcoin”, concluzionează analiștii de la Markets Insider.

Iar în timp ce alte active riscante au revenit spectaculos de la începutul lui 2023, inclusiv unele care au înregistrat declinuri dramatice anul trecut, bitcoin încă este tranzacționat cu sub 30.000 de dolari, cu peste 50% mai puțin decât vârful înregistrat în noiembrie 2021.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

06 Dec. 2023, 17:11
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
06 Dec. 2023, 17:11 // Actual //  Lupu Eduard

Republica Moldova urmează să aloce 5,12 miliarde de lei pentru plata datoriei de stat în anul 2024, cu o reducere de 278,8 milioane de lei (5,2%) față de cifrele revizuite pentru anul 2023, potrivit bugetului pentru anul 2024.

Cheltuielile pentru serviciul datoriei externe de stat în 2024 sunt estimate la 2,3 miliarde de lei (echivalentul a 123,1 mil. dolari), reflectând o creștere de 795,4 milioane de lei (51,8%) față de cifrele revizuite pentru 2023. Această creștere este atribuită împrumuturilor în curs de desfășurare și împrumuturilor noi, precum și comisioanelor unice și creșterii ratelor de actualizare Euribor la 6 luni și ratele drepturilor speciale de tragere pe piața internațională.

Ministerul Finanțelor estimează că, în 2025-2026, costurile aferente serviciului datoriei publice externe vor crește la aproximativ 2,4 miliarde de lei și, respectiv, 2,6 miliarde de lei.

În ceea ce privește cheltuielile pentru serviciul datoriei interne de stat în 2024, acestea sunt estimate la 2,8 miliarde de lei, inclusiv emisiile de Valori Mobiliare de Stat (VMS) pe piața primară (2 miliarde 018,1 milioane lei), VMS convertite (181,2 milioane lei), și obligațiunile emise pentru îndeplinirea obligațiilor de plată ale Ministerului Finanțelor rezultate din garanțiile de stat (597,5 milioane lei).

În comparație cu cifrele revizuite pentru anul 2023, cheltuielile pentru serviciul datoriei interne de stat planificate pentru 2024 sunt mai mici cu 1,074 miliarde de lei (-27,7%), o reducere datorată scăderii ratei dobânzii la VMS pe piața primară.

Pentru anii 2025-2026, se estimează că cheltuielile pentru serviciul datoriei interne de stat vor fi de 2 miliarde 432,3 milioane lei și, respectiv, 2 ,5 miliarde de lei, potrivit proiectului de buget.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău