Şeful Wizz Air deschide şampania şi salută „spiritul capitalist” după extinderea pachetului salarial

08 Aug. 2023, 04:36
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
08 Aug. 2023, 04:36 // Actual //  Lupu Eduard

Acţionarii WizzAir a votat recent prelungirea unui pachet de stimulente salariale care îi vor aduce CEO-ului beneficii de 100 de milioane de lire sterline pentru următorii cinci ani.  József Váradi salută în urma votului „prevalenţa spiritului capitalist”, în ciuda unei opoziţii semnificative din partea unor investitori privind pachetul salarial, scrie Financial Times.

Acţionarii au aprobat recent o rezoluţie care îi prelungeşte pachetul salarial a lui József Váradi până în 2028, faţă de 2026 anterior. Bonusul este încasat dacă preţul acţiunilor companiei, care săptămâna trecută era de aproximativ 23 de lire sterline, atinge 120 de lire sterline.

Cu toate acestea, amendamentul a stârnit o opoziţie semnificativă, cu aproape 30% din investitori care s-au opus. Institutional Shareholder Services a declarat că iniţiativa „nu este în deplină concordanţă cu bunele practici din Marea Britanie”.

Atunci când Wizz Air a conceput schema, în urmă cu doi ani, preţul acţiunilor sale depăşea 40 de lire sterline. De atunci, compania a fost afectată de expunerea fără acoperire la preţul petrolului în urma invaziei Rusiei în Ucraina.

Şansele ca CEO-ul să încaseze banii sunt o necunoscută, ţinând cont că Wizz Air se confruntă, de asemenea, cu o criză de reputaţie în Marea Britanie pentru modul în care a gestionat despăgubirile acordate clienţilor după întreruperea călătoriilor de anul trecut.

În trimestrul doi veniturile companiei veniturile au crescut cu 53%, până la 1,2 miliarde de euro, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, compania aeriană beneficiind de o revenire a apetitului pentru călătorii cu avionul. Aceasta a trecut la un profit trimestrial de 61,1 milioane de euro, de la o pierdere de 452,5 milioane de euro în 2022.

Wizz Air a declarat că a înregistrat un trafic record la începutul verii, numărul pasagerilor ajungând la 15,3 milioane, ceea ce a dus la creşterea veniturilor din bilete cu 76%.

Profitul net a fost „substanţial peste asteptări”, ca urmare a unui mediu mai bun de stabilire a preţurilor şi a costurilor mai mici, au declarat analiştii de la Bernstein.
În timp ce Váradi a spus că acţiunile Wizz Air au „potenţialul” de a atinge ţinta de 120 de lire sterline până în 2028, el a remarcat, de asemenea, „punctele de stres macroeconomic asupra afacerii”, printre care se numără inclusiv războiul din Ucraina.

Wizz Air a fost nevoită să se abţină de la oferirea unei capacităţi de zbor mai mari în primele şase luni ale anului, în parte din cauza unor probleme identificate recent la motoarele sale Pratt & Whitney şi a unor „limitări continue ale infrastructurii şi ale lanţului de aprovizionare” din industria aviatică.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

06 Dec. 2023, 17:11
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
06 Dec. 2023, 17:11 // Actual //  Lupu Eduard

Republica Moldova urmează să aloce 5,12 miliarde de lei pentru plata datoriei de stat în anul 2024, cu o reducere de 278,8 milioane de lei (5,2%) față de cifrele revizuite pentru anul 2023, potrivit bugetului pentru anul 2024.

Cheltuielile pentru serviciul datoriei externe de stat în 2024 sunt estimate la 2,3 miliarde de lei (echivalentul a 123,1 mil. dolari), reflectând o creștere de 795,4 milioane de lei (51,8%) față de cifrele revizuite pentru 2023. Această creștere este atribuită împrumuturilor în curs de desfășurare și împrumuturilor noi, precum și comisioanelor unice și creșterii ratelor de actualizare Euribor la 6 luni și ratele drepturilor speciale de tragere pe piața internațională.

Ministerul Finanțelor estimează că, în 2025-2026, costurile aferente serviciului datoriei publice externe vor crește la aproximativ 2,4 miliarde de lei și, respectiv, 2,6 miliarde de lei.

În ceea ce privește cheltuielile pentru serviciul datoriei interne de stat în 2024, acestea sunt estimate la 2,8 miliarde de lei, inclusiv emisiile de Valori Mobiliare de Stat (VMS) pe piața primară (2 miliarde 018,1 milioane lei), VMS convertite (181,2 milioane lei), și obligațiunile emise pentru îndeplinirea obligațiilor de plată ale Ministerului Finanțelor rezultate din garanțiile de stat (597,5 milioane lei).

În comparație cu cifrele revizuite pentru anul 2023, cheltuielile pentru serviciul datoriei interne de stat planificate pentru 2024 sunt mai mici cu 1,074 miliarde de lei (-27,7%), o reducere datorată scăderii ratei dobânzii la VMS pe piața primară.

Pentru anii 2025-2026, se estimează că cheltuielile pentru serviciul datoriei interne de stat vor fi de 2 miliarde 432,3 milioane lei și, respectiv, 2 ,5 miliarde de lei, potrivit proiectului de buget.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău