Bitcoinul se prăbuşeşte pe fondul eşecului din El Salvador, prima ţară care a adoptat criptomoneda ca mijloc de plată

08 Sept. 2021, 16:04
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Dumitrita Culiuc
08 Sept. 2021, 16:04 // Bănci şi Finanţe //  Dumitrita Culiuc

Bitcoinul se află pe minus cu 9,4% în ultimele 24 de ore, scăzând de dimineaţă cu până la 14% pe fondul deciziei autorităţilor din El Salvador de a adopta moneda digitală ca mijloc oficial de plată, notează Yahoo Finance.

În prezent, cea mai valoroasă criptomonedă din lume se tranzacţionează la circa 46.200 de dolari, după ce depăşise cu mult pragul de 50.000 de dolari în ziua de marţi, 7 septembrie, scrie Ziarul Financiar.

Unii cetăţeni salvadorieni şi-au manifestat dezacordul în ceea ce priveşte decizia Congresului, în condiţiile în care se tem că volatilitatea Bitcoinului va genera un grad prea ridicat de risc în rândurile investitorilor. Totodată, populaţia şi-a exprimat incertitudinea cu privire la activităţile ilegale şi tranzacţiile ilicite realizate prin intermediul monedei virtuale.

Marţi, peste 1.000 de oameni au protestat împotriva adopţiei Bitcoinului ca mijloc de plată.

„Există frici conform cărora ţara va deveni cunoscută drept un paradis al deţinerilor în Bitcoin, fapt ce ar putea atrage un tip nepotrivit de investiţii din partea unor grupuri infracţionale care încearcă să rămână anonime”, spune Susannah Streeter, analist de piaţă în cadrul companiei de servicii financiare Hargreaves Lansdown din Londra.

Totodată, decizia s-a confruntat cu o serie de probleme tehnice. Iniţial, portofelul digital Chivo, dezvoltat de guvernul din San Salvador, nu a fost disponibil pe platformele Apple şi Huawei.

Ulterior, aplicaţia nu a putut face faţă numărului de înregistrări, iar guvernul a fost nevoit să oprească temporar operaţiunile pentru a creşte capacitatea platformei.

Odată ce preţul a început să scadă brusc, preşedintele salvadorian Nayib Bukele a scris pe Twitter că ţara a „profitat de declin” şi a cumpărat alţi 150 de Bitcoini. În total, El Salvador deţine 550 de criptomonede care valorează circa 27 de milioane de dolari.

De altfel, au scăzut şi acţiunile unor companii care au expunere pe piaţa crypto, precum Coinbase (minus 4%) şi MicroStrategy (minus 9%).

Realitatea Live

05 Dec. 2022, 05:45
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
05 Dec. 2022, 05:45 // Actual //  Lupu Eduard

Sectorul aviatic se îndreaptă către o altă eră. În următorul deceniu, taxiurile aeriene electrice ar putea revoluționa sectorul aviatic.

În ultima perioadă, tot mai multe companii din SUA, inclusiv mai multe startup-uri au început să dezvolte taxiuri electrice aeriene ce au ca scop să scoată maşinile de pe şosea şi să mute traficul în aer, transmite CNBC, citat de news.ro.

Un exemplu în acest sens este compania Delta Air Lines, care în luna octombrie s-a alăturat listei companiilor aeriene ce susţin startup-urile de tehnologie pentru vehicule electrice, cu o investiţie de 60 de milioane de dolari în Joby Aviation, o companie ce dezvoltă avioane electrice cu decolare şi aterizare verticală (eVTOL), destinate să funcţioneze ca serviciu de taxi aerian.

În 2021, când Joby şi-a anunţat planul de a-şi lansa taxiurile aeriene asemănătoare Uber până în 2024, a generat critici din partea analiştilor din industrie cu privire la capacitatea de a se lansa până la acea dată.

Dar investiţia Delta în Joby este un parteneriat de cinci ani pentru a opera eVTOL-uri exclusiv în reţeaua Delta.

United Airlines este, de asemenea, într-un parteneriat cu o startup cu sediul în Suedia, Heart Aerospace, pentru a avea avioane electrice care zboară pe rute regionale până în 2030, acesta adăugându-se altor două investiţii eVTOL ale companiei aeriene.

Una este de 15 milioane de dolari cu Eve Air Mobility, pentru 200 de avioane, iar cealaltă de 10 milioane de dolari cu Archer Aviation, pentru 100 de eVTOL.

American Airlines a investit 25 de milioane de dolari în Vertical Aerospace, o companie cu sediul în Marea Britanie, cu o comandă pentru 50 de avioane. În acest ritm, analiștii spun că taxiurile aeriene ar putea ajunge pe pieţe în anii 2030.

„În timp ce marile companii aeriene încheie acorduri cu startup-uri globale, este important să ne amintim că acestea sunt condiţionate. Depinde de certificarea acestor aeronave şi de cât de repede le pot fabrica companiile”, a declarat Savanthi Syth, director general de cercetare în capital, acoperind companiile aeriene globale şi mobilitatea la firma Raymond James.

Odată ce aceste avioane sunt certificate şi încep să-şi intensifice producţia, Syth a spus că dimensiunea potenţială a pieţei depinde în mare măsură de cât de aproape pot ajunge companiile eVTOL de unde sunt consumatorii.

Companiile vor ca eVTOL-urile să utilizeze infrastructura existentă pentru a funcţiona, cum ar fi crearea de ”vertistop-uri”, în cazul în care aeronavele aterizează deasupra clădirilor din zonele urbane pentru a transporta pe distanţe scurte sau ”vertiporturi”, care utilizează aeroporturile regionale pentru a transporta pe distanţe mai lungi, aproximativ peste 100 de mile.

Potrivit lui Syth, dacă companiile pot crea vertistop-uri şi vertiport-uri în apropierea consumatorilor din zonele rezidenţiale, atunci dimensiunea pieţei ar putea fi mare.

„Credem că veţi vedea operaţiuni mici ale eVTOL începând cu 2025, iar certificările vor începe, sperăm, în 2024. Dar pentru a vedea o mulţime de avioane zburând deasupra capului, probabil că va fi mai probabil în anii 2030”, a completat Syth.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău