Bolea i-a înfuriat pe fermieri cu declarația că vor primi subvenții la hectar dacă vor vota pentru integrarea în UE

01 Aug. 2024, 09:52
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Aug. 2024, 09:52 // Actual //  Lupu Eduard

Fermierii condamnă vehement declarația politică exprimată de ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, cu privire la introducerea sistemului de plată a subvențiilor per hectar și cer demisia acestuia.

„Ministrul Agriculturii, în situația de criză care continuă de 3 ani, ar trebui să fie promotorul măsurilor urgente și cardinale de redresare a sectorului. Însă, din păcate, acesta este preocupat mai mult de PR politic și agitația electorală în timpul serviciului public. Declarația sa despre legătura introducerii plăților directe cu participarea agricultorilor la referendumul din 20 octombrie este una aberantă și falsă, care, dimpotrivă, subminează aspirațiile europene. Este un șantaj cras, care nu are nicio legătură cu realitățile”, se arată în declrația fermierilor.

Accesarea fondurilor europene pentru agricultură, din momentul în care Moldova a primit statut de candidat în UE, depinde nu de rezultatele unui referendum fără mare valoare juridică, ci de prioritizarea agriculturii în cadrul negocierilor de aderare și profesionalismul echipei de negocieri. Totodată, menționăm că Moldova dispune de propriul fond de subvenționare cu valoare de 1,7 miliarde lei în 2024, iar o bună parte din acesta s-ar putea fi repartizată ca plăți directe.

Potrivit fermierilor, este rușinos ca un funcționar de asemenea rang, responsabil pentru una dintre cele mai importante ramuri ale economiei, să se ocupe cu manipulări, care pot provoca efectul invers în rândurile fermierilor în raport cu vectorul european.

În cadrul ședinței cu șefii direcțiilor agricole din raioane, de la începutul acestei săptămâni, ministrul Agriculturii , Vladimir Bolea a declarat: „Vreți subvenții la hectar? Mergeți la referendum pe 20 octombrie și votați integrarea în UE și veți avea subvenții la hectar”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

09 Sept. 2024, 08:11
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
09 Sept. 2024, 08:11 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Milionarii au în vedere orașele europene pe măsură ce caută să se mute, iar Parisul e în topul preferințelor, arată un nou raport, citat de CNBC.

Aproximativ 83% dintre persoanele cu o avere netă ridicată – definite ca fiind cele care câștigă 1 milion de dolari sau mai mult – care se gândesc să se mute în altă țară preferă viața la oraș pentru oportunitățile culturale și economice pe care le oferă, se arată în Raportul Knight Frank privind stilul de viață european, publicat în această săptămână. În același timp, 17% au declarat că preferă locațiile rurale și stațiunile turistice pentru peisajele naturale și stilul de viață mai lent.

Potrivit raportului Knight Frank, primele cinci orașe europene în care persoanele cu averi mari se gândesc să se mute în 2024 sunt Paris, Berlin, Barcelona, Viena și Madrid.

Consultanții imobiliari Knight Frank au intervievat 700 de persoane cu averi nete ridicate din 11 țări diferite, inclusiv din Regatul Unit și SUA, cu privire la părerea lor despre cele mai atractive orașe și stațiuni europene. Acesta a clasificat 10 orașe și stațiuni pe baza „Monitorului stilului de viață european”, care le-a evaluat în funcție de cinci parametri-cheie: economia, calitatea vieții, mediul, infrastructura și mobilitatea, precum și capitalul uman.

Parisul a ocupat primul loc pe listă și s-a evidențiat în categorii precum economia și capitalul uman, care include factori precum universitățile, sediile corporative și investițiile culturale. Cu toate acestea, Londra – considerată adesea drept un centru pentru super-bogați – nici măcar nu a intrat în top cinci, ocupând locul șapte.

Henley & Partners, o companie de consultanță care urmărește tendințele în materie de migrație, afirmă că un număr record de 128 000 de milionari intenționează să se mute la nivel mondial în 2024, comparativ cu 120 000 în 2023, potrivit raportului Knight Frank.

În plus, 19% dintre persoanele cu valoare netă foarte mare – cele care au o avere de 30 de milioane de dolari sau mai mult – intenționează să solicite un al doilea pașaport sau să obțină cetățenia unei alte țări, a constatat Knight Frank.

Potrivit raportului, principalele priorități ale milionarilor atunci când se relochează sunt securitatea și confidențialitatea, urmate de ocuparea forței de muncă, taxe și educație.Generația Z și milenialii tind să prioritizeze ocuparea forței de muncă, în timp ce generațiile mai în vârstă sunt mai preocupate de fiscalitate.

„Securitatea și impozitarea sunt mai critice pentru HNWI [persoane cu averi nete mari] decât preocupările legate de viză atunci când se relochează.Având în vedere volatilitatea geopolitică în creștere și provocările legate de confidențialitate în era digitală, această concentrare nu este surprinzătoare”, se arată în raport.„Tensiunile geopolitice și schimbările de politică determină HNWI să se relocalizeze în jurisdicții mai favorabile”, a declarat în raport Kate Everett-Allen, șeful departamentului de cercetare rezidențială europeană al Knight Frank.„Retragerea rapidă a 1,5 miliarde CHF [franci elvețieni, sau 1,8 miliarde de dolari] de la Credit Suisse la sfârșitul anului 2022 de către deținătorii de conturi bogați a evidențiat cât de repede pot reacționa persoanele înstărite la riscurile financiare percepute.”Top 5.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău