Bomba cu ceas de la asigurările sociale. Statul contribuie cu milioane pentru a ține pe linia de plutire BASS

18 Ian. 2022, 12:33
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
18 Ian. 2022, 12:33 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Conform Raportului operativ privind executarea bugetului asigurărilor sociale (BASS) de stat în anul 2021, în bugetul asigurărilor sociale de stat au fost acumulate venituri în sumă totală de 27246,9 milioane de lei sau 98,6% din planul anual stabilit de 27629 milioane de lei. Dintre acestea, transferurile de la bugetul de stat au constituit 10724,7 milioane de lei.

Astfel, s-au acumulat contribuţii de asigurări sociale de stat obligatorii în sumă de 16223,9 milioane de lei sau 99,6% din suma anuală prevăzută de 16284,9 milioane de lei. Suma contribuţiilor de asigurări sociale de stat acumulate a înregistrat o creştere de 13,5%, ceea ce înseamnă 1928,5 milioane de lei..

Alte venituri au fost încasate în bugetul asigurărilor sociale de stat în sumă de 298,3 milioane de lei, din care partea majoră sau 292,7 milioane de lei a constituit partea impozitului unic perceput de la rezidenţii parcurilor pentru tehnologia informaţiei.

Transferurile de la bugetul de stat s-au finanţat în sumă de 10724,7 milioane de lei, în corespundere cu cererile de finanţare, din care:

– 7884,7 milioane de lei – destinate plăţii prestaţiilor de asistenţă socială şi altor plăţi, care conform legislaţiei sunt finanţate din bugetul de stat. Acestea au constituit 95,8% din suma anuală prevăzută de 8227,9 milioane de lei, iar faţă de anul precedent au fost cu 669,9 milioane de lei sau cu 9,3% mai mari;

– 2840,0 milioane de lei – destinate acoperirii deficitului de venituri proprii ale bugetului asigurărilor sociale de stat, ce constituie 100% din planul anual precizat.

Cheltuielile totale ale bugetului asigurărilor sociale de stat în anul de raportare au fost executate în sumă de 27186,9 milioane de lei sau 98,4% din planul anual stabilit de 27629,0 milioane de lei.

Comparativ cu 2020, suma cheltuielilor bugetului asigurărilor sociale de stat în anul de gestiune, a fost mai mare cu 12,1%, adică 2942,5 milioane de lei.

Veniturile totale acumulate la bugetul asigurărilor sociale de stat în anul 2021 au depăşit cheltuielile anuale totale executate cu 60 milioane de lei.

Soldul mijloacelor băneşti la conturile CNAS la situaţia din 1 ianuarie 2022 a constituit 60,4 milioane de lei.

Realitatea Live

22 Mart. 2023, 17:45
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
22 Mart. 2023, 17:45 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Reconstruirea economiei Ucrainei, după invazia declanşată de Rusia în urmă cu un an, este estimată în prezent să coste 411 miliarde de euro, de 2,6 ori mai mult decât Produsul Intern Brut al Ucrainei în anul 2022, arată un nou studiu realizat de Banca Mondială, Naţiunile Unite, Comisia Europeană şi Ucraina, transmite Reuters.

Potrivit informațiilor, estimarea acoperă un an de la debutul invaziei ruseşti şi cuantifică pagubele fizice directe provocate infrastructurii şi clădirilor, impactul asupra vieţii şi mijloacelor de trai ale oamenilor precum şi costul reconstrucţiei.

Suma de 411 miliarde de dolari reprezintă o revizuire dramatică faţă de estimarea anterioară de 349 miliarde de dolari, avansată de Banca Mondială în luna septembrie a anului trecut.

Noua estimare vine la o zi după ce Fondul Monetar Internaţional (FMI) a anunţat că a ajuns la un acord cu Guvernul ucrainean pentru un acord pe patru ani în valoare totală de 15,6 miliarde de dolari. Acordul cu FMI ar putea permite autorităţilor de la Kiev să obţină ajutoare suplimentare, în valoare de miliarde de dolari, de la alte organisme, după ce va fi aprobat de boardul FMI, în următoarele săptămâni.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Potrivit unei evaluări rapide cu privire la nevoile urgente, Ucraina va avea nevoie de 14 miliarde de dolari pentru reconstrucţia prioritară în 2023, ceea ce va necesita o finanţare de 11 miliarde de dolari peste ceea ce este prevăzut în bugetul Ucrainei pentru acest an.

Aproximativ 22% din necesităţile de reconstrucţie sunt în sectorul transportului, în timp ce 17% sunt în domeniul locuinţelor, 11% în sectorul energiei şi 7% în agricultură.

Comparativ cu precedentele estimări, cea mai mare revizuire a fost realizată în ceea ce priveşte necesităţile din sectorul energiei, unde pagubele sunt acum de cinci ori peste nivelul din luna iunie 2022, susţine Banca Mondială. Cele mai mari creşteri au fost în regiunile de pe linia frontului precum Doneţk, Harkov, Lugansk şi Herson, care au fost vizate cu precădere de atacurile cu rachete ruseşti începând din luna octombrie.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău