Facturile au crescut până la cer. Spînu i-a rugat pe cei de la Premier Energy să mai aștepte cu scumpirea curentului

18 Ian. 2022, 12:35
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
18 Ian. 2022, 12:35 // Actual //  Lupu Eduard

Ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu susține că i-a rugat pe cei de la Premier Energy să mai aștepte până în luna aprilie cu solicitarea de majorare a tarifelor la energia electrică.

Este adevărat că se acumulează devieri negative, pentru că prețul de producerea a energiei electrice de către Termoelectrica și CET-Nord a crescut. (…) În același timp, trebuie să spunem că până în luna decembrie 2021 Premier Energy a avut devieri pozitive”, a afirmat ministrul la emisiunea „În Profunzime”.

Spînu e de părere că ajustarea tarifelor la energia electrică ar fi mai bine să fie făcută în luna aprilie, când se va cunoaște și prețul de achiziție a energiei electrice de la Centrala de la Cuciurgan. „Noi deja în luna februarie martie vom lansa procedura de achiziție a curentului și vom ști exact care este prețul”.

Noi trebuie să ne gândim nu doar la sănătatea strictă a unei companii, dar să ne gândim un pic și la nivel general. Dacă va fi majorat sau nu tariful la anergia electrică pentru consumatori deja vom vedea. Mingea, în prezent e pe terenul ANRE”, a mai spus ministrul.

În cadrul aceleiași emisiuni, fostul director ANRE, Victor Parlicov a afirmat că amânarea ajustării tarifelor la energia electrică, ar putea crea probleme de plată în lanţ. „Adică dacă Premier Energy nu va putea plăti la timp curentul electric produs de Termoelectrica şi CET-Nord, acestea la rândul lor nu vor fi în stare să achite gazul livrat de Moldovagaz, care se va confrunta cu problema achitărilor față de Gazproom”.

Premier Energy vrea un tarif de 2,79 de lei kwh pentru populație 

La începutul lunii ianuarie, Premier Energy, cel mai mare distribuitor de energie electrică din Republica Moldova, s-a adresat cu o solicitare la ANRE de majorare a tarifelor la energia electrică pentru consumatori, care potrivit solicitării ar urma să achite un tarif de 2,79 lei kWh.

Motivul pentru care Premier Energy a solicitat majorarea tarifului la energia electrică este majorarea de către Energocom a prețului energiei livrate în perioada noiembrie – decembrie cu 96%, la 2,42 de lei kWh și respectiv 86% de la 1 ianuarie 2022, la 2,29 lei kWh comparativ cu octombrie 2021. „Devierile financiare de pe urma majorării costului energiei electrice duc la majorarea costului de achiziție a curentului cu 500 mil. de lei în perioada noiembrie 2021 – martie 2022, circa 100 mil. de lei lunar, iar acest lucru pune în dificultate compania să-și onoreze plățile pentru energia electrică achiziționată”, spune Premier Energy.

Un alt factor menţionat de furnizor este cursul de schimb al monedei naționale pentru anul 2022, care potrivit legii bugetului de stat va fi de 18,77 lei pentru un dolar. La fel sunt menţionate şi costurile mai mari pentru serviciile de transport şi distribuţie a energiei electrice, dar şi devierile ce se vor formapână la punerea în aplicare a noilor prețuri de furnizare a energiei electrice.

În cazul neajustării tarifului la energia electrică, compania afirmă că devierile financiare vor însuma jumătate de miliard de lei la sfârșitul lunii martie 2022.

În prezent, tariful pentru populație este de 1,51 lei/kWh, or dacă solicitarea Premier Energy va fi acceptată de ANRE, prețul kWh va ajunge la 2,79 lei.

Realitatea Live

19 Apr. 2024, 12:18
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
19 Apr. 2024, 12:18 // Actual //  Lupu Eduard

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a făcut public faptul că pentru a remedia situația restanțelor salariale ale angajaților de la Calea Ferată a Moldovei, guvernul va recurge la un credit în valoare de 35 de milioane de lei. Acest credit va fi obținut de la Loteria Moldovei, o întreprindere cu capital majoritar de stat, cunoscută în principal pentru activitățile sale de jocuri de noroc.

Acești bani sunt pentru achitarea salariilor timp de o lună.

Potrivit declarațiilor ministrului Spînu, făcute în cadrul emisiunii „Cutia neagră”, această mișcare financiară este parte a unui plan de achitare a salariilor, însă nu a oferit detalii despre condițiile împrumutului oferit de Loteria Moldovei. A precizat că doar că e o decizie a consiliilor celor două companii și că există un contract. Cu toate acestea, decizia de a lua un împrumut de la Loteria Moldovei a stârnit întrebări și discuții în mediul public, cu privire la raționalitatea acestei alegeri și la implicațiile pe termen lung.

În timp ce oficialii guvernamentali au asigurat că această mișcare este parte a unei strategii gândite cu atenție pentru a asigura viabilitatea financiară a Căii Ferate a Moldovei, mulți rămân curioși să vadă cum se va derula acest proces și care vor fi efectele pe termen lung ale acestei decizii neconvenționale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău