Facturile au crescut până la cer. Spînu i-a rugat pe cei de la Premier Energy să mai aștepte cu scumpirea curentului

18 Ian. 2022, 12:35
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
18 Ian. 2022, 12:35 // Actual //  Lupu Eduard

Ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu susține că i-a rugat pe cei de la Premier Energy să mai aștepte până în luna aprilie cu solicitarea de majorare a tarifelor la energia electrică.

Este adevărat că se acumulează devieri negative, pentru că prețul de producerea a energiei electrice de către Termoelectrica și CET-Nord a crescut. (…) În același timp, trebuie să spunem că până în luna decembrie 2021 Premier Energy a avut devieri pozitive”, a afirmat ministrul la emisiunea „În Profunzime”.

Spînu e de părere că ajustarea tarifelor la energia electrică ar fi mai bine să fie făcută în luna aprilie, când se va cunoaște și prețul de achiziție a energiei electrice de la Centrala de la Cuciurgan. „Noi deja în luna februarie martie vom lansa procedura de achiziție a curentului și vom ști exact care este prețul”.

Noi trebuie să ne gândim nu doar la sănătatea strictă a unei companii, dar să ne gândim un pic și la nivel general. Dacă va fi majorat sau nu tariful la anergia electrică pentru consumatori deja vom vedea. Mingea, în prezent e pe terenul ANRE”, a mai spus ministrul.

În cadrul aceleiași emisiuni, fostul director ANRE, Victor Parlicov a afirmat că amânarea ajustării tarifelor la energia electrică, ar putea crea probleme de plată în lanţ. „Adică dacă Premier Energy nu va putea plăti la timp curentul electric produs de Termoelectrica şi CET-Nord, acestea la rândul lor nu vor fi în stare să achite gazul livrat de Moldovagaz, care se va confrunta cu problema achitărilor față de Gazproom”.

Premier Energy vrea un tarif de 2,79 de lei kwh pentru populație 

La începutul lunii ianuarie, Premier Energy, cel mai mare distribuitor de energie electrică din Republica Moldova, s-a adresat cu o solicitare la ANRE de majorare a tarifelor la energia electrică pentru consumatori, care potrivit solicitării ar urma să achite un tarif de 2,79 lei kWh.

Motivul pentru care Premier Energy a solicitat majorarea tarifului la energia electrică este majorarea de către Energocom a prețului energiei livrate în perioada noiembrie – decembrie cu 96%, la 2,42 de lei kWh și respectiv 86% de la 1 ianuarie 2022, la 2,29 lei kWh comparativ cu octombrie 2021. „Devierile financiare de pe urma majorării costului energiei electrice duc la majorarea costului de achiziție a curentului cu 500 mil. de lei în perioada noiembrie 2021 – martie 2022, circa 100 mil. de lei lunar, iar acest lucru pune în dificultate compania să-și onoreze plățile pentru energia electrică achiziționată”, spune Premier Energy.

Un alt factor menţionat de furnizor este cursul de schimb al monedei naționale pentru anul 2022, care potrivit legii bugetului de stat va fi de 18,77 lei pentru un dolar. La fel sunt menţionate şi costurile mai mari pentru serviciile de transport şi distribuţie a energiei electrice, dar şi devierile ce se vor formapână la punerea în aplicare a noilor prețuri de furnizare a energiei electrice.

În cazul neajustării tarifului la energia electrică, compania afirmă că devierile financiare vor însuma jumătate de miliard de lei la sfârșitul lunii martie 2022.

În prezent, tariful pentru populație este de 1,51 lei/kWh, or dacă solicitarea Premier Energy va fi acceptată de ANRE, prețul kWh va ajunge la 2,79 lei.

Realitatea Live

26 Iul. 2024, 15:19
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
26 Iul. 2024, 15:19 // Actual //  Lupu Eduard

În șase luni ale anului 2024, veniturile totale ale bugetului de stat au constituit cca 31,3 miliarde de lei, înregistrând o creștere de peste 2,3 miliarde de lei sau cu 8,2% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Date publicate de Ministerul Finanțelor arată că veniturile din impozitul pe venit s-au redus cu 297,5 milioane de lei, la 6,1 miliarde de lei în șase luni le anului 2024 față de perioada similară a anului precedent. Încasările din impozitul  pe proprietate s-au comprimat cu 530 milioane de lei, la 4,7 miliarde de lei.

Totodată, taxa din comerțul exterior s-a redus cu 147,6 milioane de lei, la 1,1 miliarde de lei.

Granturile externe s-au comprimat cu 213,5 milioane de lei, la 500 milioane de lei.

Încasările din veniturile administrate de către Serviciul Fiscal de Stat reprezintă 14,4 miliarde de lei, iar din cele administrate de către Serviciul Vamal – 17,7 miliarde de lei.

Cheltuielile bugetului de stat au constituit 37,5 miliarde de lei. Comparativ cu perioada similară a anului 2023, acestea sunt mai mari cu 2% sau cu 749 milioane de lei.

Executarea bugetului de stat, la finele lunii mai s-a încheiat cu un deficit în sumă de 6,2 miliarde de lei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău