Energia regenerabilă, în vizorul AEE, Premier Energy și FEE Nord. Lansează o campania de informare

18 Ian. 2022, 12:13
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
18 Ian. 2022, 12:13 // Actual //  Dumitrita Culiuc

În contextul promovării surselor regenerabile de energie și a schemelor de suport oferite de către stat pentru a informa cetățenii, comunitățile și investitorii străini despre beneficiile utilizării energiei verzi, Agenția pentru Eficiență Energetică (AEE), în parteneriat cu Î.C.S. ,,Premier Energy Distribution” S.A. și S.A. ,,Furnizarea Energiei Electrice Nord”, lansează o campanie de informare privind schemele de sprijin puse la dispoziție din partea statului pentru promovarea surselor de energie regenerabilă și valorificarea acestora.

În cadrul acestei campanii, peste 2000 din cei mai mari consumatori de energie electrică vor fi informați cu privire la sprijinul pe care îl oferă statul pentru promovarea surselor de energie regenerabilă.

Schemele de supprt oferite de către stat sunt destinate producătorilor de energie electrică din surse regenerabile. Tariful fix, stabilit conform art.14 din Legea nr.10, se acordă producătorilor eligibili care deţin sau urmează să deţină una sau mai multe centralae electrice cu o putere ce nu depăşeşte limita de capacitate stabilită conform art.10 lit.e) din Leagea nr.10, dar care nu este mai mică de 10 kilowaţi.

,,Contorizarea netă” este o schemă de sprijin a statului pentru cei care doresc să producă energie electrică pentru propriul consum și să furnizeze excesul de energie în rețea, utilizând-o mai apoi la necesitate. Sistemul poate fi o instalație fotovoltaică rezidențială pentru o gospodărie, fie un sistem fotovoltaic mai mare, destinat pentru a acoperi cheltuielile la energie electrică a unei companii.

Sursele regenerabile de energie constituie alternative la combustibilii fosili și contribuie la asigurarea securității energetice a statului, la diversificarea ofertei de energie și la reducerea dependenței de piețele volatile și incerte ale combustibililor fosili, în special de petrol și gaze.

În acest sens, prin prisma atribuțiilor care îi revin, AEE a realizat mai multe materiale informative și îndeamnă toți consumatorii să utilizeze energia regenerabilă pentru a contribui la reducerea emisiilor de COși a promova energia curată.

Realitatea Live

05 Dec. 2023, 17:25
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
05 Dec. 2023, 17:25 // Actual //  Lupu Eduard

Resursele noastre comune trebuie să fie alocate responsabil tuturor care au nevoie și să ajute agricultura să fie profitabilă. Domnul prim-ministru și alți responsabili din Guvern au desfășurat zeci de întrevederi pe diverse platforme de comunicare. Vom anunța neîntârziat opinia publică și despre următoarea întrevedere cu șeful Executivului imediat ce aceasta va fi confirmată, a reacționat la protestul fermierilor, Daniel Vodă purtătorul de cuvânt al premierului.

Vosă spune că autorităţile au menţionat transparent şi clar despre susținerea de care au beneficiat fermierii, pentru a îmbunătăți situația în întregul sector agricol, adică nu doar pentru cei care produc cereale pentru export, un sector afectat de război, întreruperea comerțului și criza economică mondială.

„Guvernul, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare sunt consecvenți și ajută țintit fermierii și nu doar membrii unei singure asociații, inclusiv debursarea subvențiilor de 1,9 miliarde de lei din acest an, TVA rambursat, ajutăm și în acest moment cu obținerea certificatelor de stare de urgență”, se mai arată în mesajul lui Vodă.

Fermierii care și-au parcat tractoarele în fața Guvernului au mers astăzi pe bulevardul Ștefan cel Mare.

Protestul de astăzi vine după ce, săptămâna trecută, fermierii au exprimat nemulțumirea lor printr-un protest sonor în PMAN, imediat după ce au ascultat briefingul ministrului Agriculturii, Vladimir Bolea. Semnalează că se află în pragul falimentului, presați de datorii, și cer Guvernului un moratoriu asupra penalităților și executării silite, o solicitare care a fost respinsă anterior.

Printre revendicările fermierilor se numără și compensații din fondul de subvenționare pentru produsele de floarea-soarelui și porumb. Guvernul alocase anterior 200 de milioane de lei pentru compensarea fermierilor afectați de criza de anul trecut la culturile de grâu, orz și rapiță, însă fermierii susțin că suma este insuficientă și ar fi necesare 700 de milioane de lei pentru a acoperi integral pierderile. Guvernul anunțase anterior că a solicitat ajutor extern în acest sens. Protestul fermierilor marchează o nouă etapă a tensiunilor din sectorul agricol și ilustrează nevoia continuă de dialog și rezolvare a problemelor cu care se confruntă această comunitate vitală pentru economia țării.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău