Bomba din port detonată de Slusari: Proprietarul prietenul lui Plahotniuc, nu e o problemă – „Деньги не пахнут”

22 Feb. 2024, 11:28
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
22 Feb. 2024, 11:28 // Actual //  bani.md

Compania Trans-Oil a emis ieri, 21 februarie, un comunicat de presă în care anunță de „deține în proprietate singurul port pentru nave maritime – Giurgiulești. Anterior agenția de rating Fitch declara același lucru.

Alexandr Slusari de la Forța Fermierilor a ridicat semne de întrebare privind atenția și responsabilitatea în transmiterea unor informații precise, fapt evidențiat de corectarea ulterioară a comunicatului de către Trans-Oil. Îngrijorările lui Slusari sunt împărtășite și de lipsa de reacție a autorităților, inclusiv a ministrului Spânu și a prim-ministrului Recean.

„Trans-Oil Are poziții dominante pe piața oleaginoaselor. Nu cere nimic de la stat. Face bani pe spatele agricultorilor și întră în orice ușă la orice guvernare. Achită generos publicitate.  Că proprietarul (Vaja Jashi) este prietenul lui Plahotniuc, care este sub sancțiunile internaționale și în buzunarul Kremlinului, nu e problema. Деньги не пахнут”, susține Slusari

Slusari susține că această situație ar putea fi legată de un control neautorizat al Portului Giurgiulești de către Trans-Oil, conform unui audit din 2022. Documentul, pregătit de un consorțiu de firme reputate la nivel internațional, indică faptul că Trans-Oil ar putea controla și utiliza întreaga suprafață a portului, deși companiile afiliate au doar un statut de rezidenți.

Această descoperire alimentează suspiciuni că ar exista un acord secret între SRL Danube Logistics și Trans-Oil, autentificat de Plahotniuc în perioada statului capturat, prin care controlul asupra portului ar fi transferat la Vaja Jhashi. Cu toate acestea, este important de subliniat că acest contract obscur ar putea fi utilizat exclusiv în scopuri internaționale pentru a îmbunătăți poziționarea financiară a holdingului.

În lumina acestor acuzații și incertitudini, Slusari solicită intervenția autorităților pentru a clarifica situația în jurul acestui obiectiv critic de infrastructură. Este necesar ca Guvernul să inițieze discuții urgente cu companiile de audit și cu agenția Fitch Ratings pentru a obține clarificări privind baza pe care s-au fondat concluziile anterioare referitoare la proprietatea Portului Giurgiulești.

Trans-Oil, deocamdată nu a venit cu o reacție la acuzațiile lui Slusari.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO