Bomba socială din Republica Moldova! Populația devine tot mai bătrână. Cauzele acestui fenomen

29 Sept. 2023, 18:10
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
29 Sept. 2023, 18:10 // Actual //  Lupu Eduard

Populația Republicii Moldova se confruntă cu o accelerare semnificativă a procesului de îmbătrânire, conform datelor statistice la începutul anului 2023. Potrivit informațiilor Biroului Național de Statistică, în țara noastră locuiau 598,3 mii de persoane în vârstă de 60 de ani și peste, indicând o tendință de îmbătrânire accelerată.

Principalele constatări:

  1. Numărul Populației Vârstnice: La începutul anului 2023, 598,3 mii de locuitori ai Republicii Moldova aveau vârsta de 60 de ani și peste. Acest segment al populației este în creștere, reflectând o schimbare semnificativă în structura demografică.
  2. Raportul dintre Bărbați și Femei: Raportul dintre bărbați și femei în vârstă de 60 de ani și peste a fost de 66,3 bărbați la 100 de femei. Această discrepanță poate fi atribuită în parte diferențelor în speranța de viață între sexe, dar și altor factori socio-economici și de sănătate.
  3. Coeficientul de Îmbătrânire: Coeficientul de îmbătrânire a populației a constituit 23,8%, reflectând proporția persoanelor de 60 de ani și peste în raport cu populația totală. Această valoare indică un nivel înalt de îmbătrânire demografică în Republica Moldova.
  4. Cresterea Comparativă cu 2019: În comparație cu începutul anului 2019, coeficientul de îmbătrânire a înregistrat o majorare cu 3,0 puncte procentuale. Această creștere semnificativă sugerează o schimbare rapidă în distribuția pe grupe de vârstă în decursul a doar câtorva ani.

Posibile explicații și impactul asupra societății:

  1. Creșterea Speranței de Viață: Un factor semnificativ în îmbătrânirea populației este creșterea speranței de viață, ceea ce a dus la o proporție mai mare de persoane în vârstă.
  2. Migrația și Natalitatea: Migrația și ratele scăzute de natalitate pot contribui, de asemenea, la îmbătrânirea populației, deoarece grupa de vârstă mai înaintată nu este compensată în mod corespunzător de noii născuți sau de influxul de tineri.
  3. Impactul Asupra Sistemului de Asistență Medicală: O populație în vârstă poate exercita presiuni semnificative asupra sistemului de asistență medicală și de securitate socială, impunând necesitatea adaptării infrastructurii și a politicilor publice.

Datele privind îmbătrânirea accelerată a populației devin un semnal de alarmă pentru autoritățile, care ar trebui să planifice și să implementeze politici și măsuri care să răspundă nevoilor specifice ale acestei categorii de vârstă în schimbare rapidă.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

15 Iun. 2024, 13:46
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
15 Iun. 2024, 13:46 // Actual //  Lupu Eduard

Un studiu recent realizat de publicaţia britanică MoneyWeek a scos la iveală care sunt cele mai scumpe destinaţii turistice pentru o escală de 24 de ore.

Într-un studiu realizat de publicaţia britanică MoneyWeek în colaborare cu o agenţie de turism, au fost analizate costurile pentru o zi şi o noapte în diverse oraşe turistice din lume. S-au luat în calcul preţurile pentru cazare la hotel, transport local, masă şi activităţi recreative.

Deloc surprinzător, cel mai scump oraş străin în care să mergi în vacanţă este New York, cu o medie de 645 de euro de persoană pentru o singură noapte. New York-ul se află în fruntea listei în mare parte datorită monumentelor sale, cum ar fi Statuia Libertăţii şi Empire State Building, şi a locurilor de neratat, precum Times Square şi Central Park. O vizită la aceste diverse monumente costă în jur de 169 de euro. O zi întreagă de mâncare costă 47 de euro, transportul public costă 45 de euro, iar o noapte de cazare costă în jur de 328 de euro.

Capitala Franţei este al doilea cel mai scump oraş din lume. Pentru o zi şi o noapte, va trebui să cheltuiţi la Paris în jur de 522 de euro. Înseamnă o medie de aproximativ 307 euro pentru o noapte la hotel, 22 de euro pentru transportul în comun, 42 de euro pentru mâncare şi 79 de euro pentru vizitarea diferitelor monumente şi muzee, etc.

Destinaţie foarte populară în ultimii ani, Dubai ocupă locul al treilea în clasament, cu aproximativ 436 de euro pentru o excursie de o zi şi o noapte. Deşi costul pe noapte este mai ridicat decât la Paris (319 euro în medie), principalul oraş din Emiratele Arabe Unite se poate lăuda cu un transport în comun foarte ieftin (12 euro), la fel ca şi preţul numeroaselor activităţi oferite (18 euro).

Pe locul patru se află capitala britanică, Londra. Pentru a petrece o zi şi o noapte în oraşul lui Big Ben, va trebui să cheltuiţi în medie 432 de euro, din care 291 de euro pentru hotel, 30 de euro pentru metrou, 38 de euro pentru activităţi şi 40 de euro pentru mâncare.

Şi tot o altă capitală europeană este cea care completează această listă a celor mai scumpe oraşe din lume pentru o noapte. Pentru a petrece o zi şi o noapte la Roma, va trebui să plătiţi în medie 359 de euro. În detaliu, asta înseamnă 180 de euro pe noapte, 22 de euro pentru transport, 48 de euro pentru mâncare şi 37 de euro pentru activităţi locale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău