Bomba socială din Republica Moldova! Populația devine tot mai bătrână. Cauzele acestui fenomen

29 Sept. 2023, 18:10
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
29 Sept. 2023, 18:10 // Actual //  Lupu Eduard

Populația Republicii Moldova se confruntă cu o accelerare semnificativă a procesului de îmbătrânire, conform datelor statistice la începutul anului 2023. Potrivit informațiilor Biroului Național de Statistică, în țara noastră locuiau 598,3 mii de persoane în vârstă de 60 de ani și peste, indicând o tendință de îmbătrânire accelerată.

Principalele constatări:

  1. Numărul Populației Vârstnice: La începutul anului 2023, 598,3 mii de locuitori ai Republicii Moldova aveau vârsta de 60 de ani și peste. Acest segment al populației este în creștere, reflectând o schimbare semnificativă în structura demografică.
  2. Raportul dintre Bărbați și Femei: Raportul dintre bărbați și femei în vârstă de 60 de ani și peste a fost de 66,3 bărbați la 100 de femei. Această discrepanță poate fi atribuită în parte diferențelor în speranța de viață între sexe, dar și altor factori socio-economici și de sănătate.
  3. Coeficientul de Îmbătrânire: Coeficientul de îmbătrânire a populației a constituit 23,8%, reflectând proporția persoanelor de 60 de ani și peste în raport cu populația totală. Această valoare indică un nivel înalt de îmbătrânire demografică în Republica Moldova.
  4. Cresterea Comparativă cu 2019: În comparație cu începutul anului 2019, coeficientul de îmbătrânire a înregistrat o majorare cu 3,0 puncte procentuale. Această creștere semnificativă sugerează o schimbare rapidă în distribuția pe grupe de vârstă în decursul a doar câtorva ani.

Posibile explicații și impactul asupra societății:

  1. Creșterea Speranței de Viață: Un factor semnificativ în îmbătrânirea populației este creșterea speranței de viață, ceea ce a dus la o proporție mai mare de persoane în vârstă.
  2. Migrația și Natalitatea: Migrația și ratele scăzute de natalitate pot contribui, de asemenea, la îmbătrânirea populației, deoarece grupa de vârstă mai înaintată nu este compensată în mod corespunzător de noii născuți sau de influxul de tineri.
  3. Impactul Asupra Sistemului de Asistență Medicală: O populație în vârstă poate exercita presiuni semnificative asupra sistemului de asistență medicală și de securitate socială, impunând necesitatea adaptării infrastructurii și a politicilor publice.

Datele privind îmbătrânirea accelerată a populației devin un semnal de alarmă pentru autoritățile, care ar trebui să planifice și să implementeze politici și măsuri care să răspundă nevoilor specifice ale acestei categorii de vârstă în schimbare rapidă.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

06 Dec. 2023, 17:11
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
06 Dec. 2023, 17:11 // Actual //  Lupu Eduard

Republica Moldova urmează să aloce 5,12 miliarde de lei pentru plata datoriei de stat în anul 2024, cu o reducere de 278,8 milioane de lei (5,2%) față de cifrele revizuite pentru anul 2023, potrivit bugetului pentru anul 2024.

Cheltuielile pentru serviciul datoriei externe de stat în 2024 sunt estimate la 2,3 miliarde de lei (echivalentul a 123,1 mil. dolari), reflectând o creștere de 795,4 milioane de lei (51,8%) față de cifrele revizuite pentru 2023. Această creștere este atribuită împrumuturilor în curs de desfășurare și împrumuturilor noi, precum și comisioanelor unice și creșterii ratelor de actualizare Euribor la 6 luni și ratele drepturilor speciale de tragere pe piața internațională.

Ministerul Finanțelor estimează că, în 2025-2026, costurile aferente serviciului datoriei publice externe vor crește la aproximativ 2,4 miliarde de lei și, respectiv, 2,6 miliarde de lei.

În ceea ce privește cheltuielile pentru serviciul datoriei interne de stat în 2024, acestea sunt estimate la 2,8 miliarde de lei, inclusiv emisiile de Valori Mobiliare de Stat (VMS) pe piața primară (2 miliarde 018,1 milioane lei), VMS convertite (181,2 milioane lei), și obligațiunile emise pentru îndeplinirea obligațiilor de plată ale Ministerului Finanțelor rezultate din garanțiile de stat (597,5 milioane lei).

În comparație cu cifrele revizuite pentru anul 2023, cheltuielile pentru serviciul datoriei interne de stat planificate pentru 2024 sunt mai mici cu 1,074 miliarde de lei (-27,7%), o reducere datorată scăderii ratei dobânzii la VMS pe piața primară.

Pentru anii 2025-2026, se estimează că cheltuielile pentru serviciul datoriei interne de stat vor fi de 2 miliarde 432,3 milioane lei și, respectiv, 2 ,5 miliarde de lei, potrivit proiectului de buget.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău