Victoriabank și EFSE încheie un acord de 15 milioane de euro pentru IMM-uri

29 Sept. 2023, 16:12
 // Categoria: Economie // Autor:  MD Bani
29 Sept. 2023, 16:12 // Economie //  MD Bani

Chișinău, 29 septembrie – Victoriabank, una dintre băncile de top din Moldova și finanțator de referință al economiei, a semnat un important acord de finanțare cu Fondul European pentru Europa de Sud-Est. Datorită acestui parteneriat, IMM-urile din Moldova, în special cele afectate de provocările economice, sociale și de securitate generate de război, vor avea acces la 15 milioane de euro, bani oferiți de EFSE.

Acordul de finanțare marchează un nou capitol în susținerea întreprinderilor mici și mijlocii din țară și rezonează cu nevoile stringente ale IMM-urilor care se confruntă cu întreruperi în logistică și aprovizionare, incertitudine economică continuă și costuri crescute ale activității comerciale. Banii oferiți vor contribui la menținerea activităților acestor întreprinderi, la crearea de locuri de muncă și la promovarea creșterii economice.

Ne onorează acest parteneriat lansat în premieră cu EFSE, mai ales că vine într-un moment complicat pentru economia Moldovei. Investiția de 15 milioane de euro va avea  un rol semnificativ în susținerea întreprinderilor mici și mijlocii puternic afectate de provocările actuale. Așteptăm cu nerăbdare să vedem rezultatele pozitive ale acestei colaborări pentru comunitatea de afaceri din țară. Victoriabank își reconfirmă angajamentul ferm de a contribui la dezvoltarea economiei Moldovei„, a declarat Levon Khanikyan, CEO Victoriabank.

„Suntem încântați să salutăm Victoriabank ca noua noastră instituție de creditare parteneră în Moldova. Prin unirea forțelor cu Victoriabank, ne propunem să promovăm reziliența economică în Moldova, în special în condițiile actuale. Credem că acest efort de colaborare va consolida  economia țării, permițându-i să crească și, la fel de important, să se pregătească pentru un viitor prosper”,  a menționat la rândul său Klaus Müller, președintele Consiliului de Administrație al EFSE.

Colaborarea dintre Victoriabank și EFSE urmărește să contribuie la atingerea obiectivelor de dezvoltare durabilă, în special să asigure creștere economică, dezvoltarea infrastructurii și inovare în industrie. Acest parteneriat nu numai că sprijină sectorul IMM-urilor, dar și pregătește terenul pentru un viitor durabil.


Despre Victoriabank:

Victoriabank este una dintre cele mai solide bănci din Moldova, cu active de peste 20 de miliarde de lei. Banca are peste 300 000 de clienți activi, 68 de unități și 1 100 de angajați. Cei mai mari acționari ai Victoriabank sunt Banca Transilvania și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare. Având o prezență solidă în comunitate și o istorie de realizări bogată, Victoriabank reprezintă un partener de încredere pentru IMM-uri în atingerea succesului financiar dorit.

Despre EFSE:

EFSE este un fond de investiții cu impact înființat în 2005, cu scopul de a promova dezvoltarea economică și prosperitatea în Europa de Sud-Est, investind în succesul IMM-urilor. Fondul a fost inițiat de Banca pentru Dezvoltare KfW, cu sprijin financiar din partea Ministerului german pentru Cooperare Economică și Dezvoltare și Comisia Europeană. Este un parteneriat public-privat care atrage capital din donații, finanțare de la instituții financiare internaționale și investitori privați. Pentru mai multe informații, accesați site-ul instituției: www.efse.lu.

Realitatea Live

03 Mai 2024, 13:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Mai 2024, 13:41 // Actual //  Lupu Eduard

Echipa FMI a avut discuții constructive și productive cu autoritățile moldovenești cu privire la performanța economică și politicile care stau la baza celei de-a cincea revizuiri în temeiul mecanismului extins de credit și al mecanismului extins de fond (ECF/EFF) și prima revizuire în cadrul mecanismului pentru reziliență și sustenabilitate (RSF). .

Performanța programului a fost bună și, în general, pe drumul cel bun, deși unele reforme structurale au fost amânate.

Recuperarea economică durează mai mult decât se anticipa, într-un context de provocări persistente și contagii din războiul Rusiei în Ucraina.

O misiune FMI, condusă de Clara Mira, a avut discuții la Chișinău în perioada 22 aprilie-3 mai pentru a cincea revizuire a programelor Republicii Moldova în cadrul acordului ECF/EFF și prima revizuire în cadrul acordului RSF. La finalul discuțiilor, doamna Mira a emis următoarea declarație:

„Redresarea economiei moldovenești a fost mai lentă decât era de așteptat, în timp ce răspândirile și vânturile în contra din războiul Rusiei în Ucraina continuă. PIB-ul real a crescut cu 0,7% în 2023, sub prognoza de 2% a FMI la momentul ultimei revizuiri. Acest lucru sa datorat în primul rând unei redresări mai slabe a cererii interne, în special a consumului privat și a investițiilor. Recuperarea ar trebui să continue în 2024, cu o creștere de 2,6%, din nou mai mică decât se prognozase anterior. Riscurile includ posibile șocuri de energie reînnoită sau un nou val de refugiați. Creșterea mai rapidă decât cea anticipată a partenerilor comerciali, progresul mai rapid către aderarea la UE și accelerarea reformelor structurale reprezintă riscuri pozitive”, spune Clara Mira.

Potrivit ei, Bugetul pentru 2024 consolidează siguranța socială, susține și mai mult securitatea energetică și sprijină investițiile și reformele care stimulează creșterea. Având în vedere că inflația se află în intervalul țintă a BNM din noiembrie, poziția actuală a politicii monetare este adecvată. Flexibilitatea cursului de schimb și menținerea unor rezerve valutare suficiente vor fi esențiale pentru a aborda șocurile. Politica monetară ar trebui să rămână concentrată pe menținerea stabilității prețurilor.

„Performanța programului a fost bună și, în general, pe drumul cel bun, deși cu unele întârzieri în reformele structurale. Autoritățile au îndeplinit toate criteriile cantitative de performanță la sfârșitul lunii decembrie. Au fost îndeplinite criteriile structurale de la sfârșitul lunii decembrie privind consolidarea administrației fiscale și finalizarea unui triaj al întreprinderilor de stat. A fost adoptată Legea privind acțiunea climatică. Cu toate acestea, reformele convenite pentru a consolida autonomia instituțională și guvernanța BNM (decembrie) și pentru a stabili o infrastructură de adjudecare anticorupție, inclusiv un proces credibil de selecție a judecătorilor (martie) sunt amânate, deși lucrările sunt în desfășurare”, conchide Clara Mira.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău