Bomba zilei! Aeroportul și AirMoldova, amenințate de sancțiunile americane! Tofilat: Riscă să le fie blocate conturile

08 Nov. 2022, 10:47
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
08 Nov. 2022, 10:47 // Actual //  bani.md

Aeroportul Chișinău și AirMoldova s-ar putea trezi cu conturile blocate urmare a sancțiunilor instituite de SUA în adresa lui Ilan Șor și a lui Vlad Plahotniuc.

„Riscurile sunt destul de mari. În momentul în care Șor este pe lista celor sancționați de SUA, orice entitate asociată cu el nimerește sub sancțiuni secundare. Dacă el este într-adevăr beneficiarul final și se demonstrează acest lucru, se poate trezi cu conturile blocate și nu se vor putea face plăți”, a declarat în cadrul emisiunii „În Profunzime”, expertul Sergiu Tofilat.

Tofilat spune că, în prezent, se discută cu partea americană dacă există probe suficiente că Șor este beneficiarul final.

„Sancțiunile sunt pentru plățile în dolari. Evident că se poate face o excepție pentru plățile în lei, pentru că nu putem rămâne fără aeroport. Problemele vor apărea la plata dividendelor. Este foarte puțin probabil ca Șor să poată beneficia de acest resursele financiare de la aeroport”, a punctat Tofilat

Ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu a dat asigurări că se lucrează la planuri de contingență pentru asigurarea cetățenilor cu rute de avion și aeroport.

Spînu afirmă că reprezentantul Guvernului la aeroport a fost numit din motive de securitate pentru ca în cazul apariției unei situații de urgență să se poată interveni prompt.

Referindu-se la intrarea în proprietate a aeroportului, Spînu a spus că: „a fost decizia arbitrajului și acum se așteaptă decizia judecății de pe teritoriul Republicii Moldova ca să se decidă ce se face mai departe. E simplu în momentul în care dacă nu va fi decizia judecății sau nu va fi clar ce va fi, evident statul va interveni și va prelua și va asigura funcționalitatea lui pentru că este singurul aeroport”.

Avia Invest, controlata de Ilan Șor, condamnat de prima instanță pentru fraude la BEM, a luat în concesiune aeroportul Chișinău pentru un termen de 49 de ani, iar statul a dat în judecată compania și cere anularea contractului de concesionare a aeroportului. Drept răspuns Avia Invest a dat Moldova în judecată la Curtea de Arbitraj de la Stockholm. Compania a acuzat autoritățile că o supun presiunilor și cere despăgubiri de 855 de milioane de euro. O decizie încă nu există.

AirMoldova, la fel, ar fi controlată de companii din umbră afiliate lui Ilan Șor.

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău