Bomba zilei! Aeroportul și AirMoldova, amenințate de sancțiunile americane! Tofilat: Riscă să le fie blocate conturile

08 Nov. 2022, 10:47
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
08 Nov. 2022, 10:47 // Actual //  bani.md

Aeroportul Chișinău și AirMoldova s-ar putea trezi cu conturile blocate urmare a sancțiunilor instituite de SUA în adresa lui Ilan Șor și a lui Vlad Plahotniuc.

„Riscurile sunt destul de mari. În momentul în care Șor este pe lista celor sancționați de SUA, orice entitate asociată cu el nimerește sub sancțiuni secundare. Dacă el este într-adevăr beneficiarul final și se demonstrează acest lucru, se poate trezi cu conturile blocate și nu se vor putea face plăți”, a declarat în cadrul emisiunii „În Profunzime”, expertul Sergiu Tofilat.

Tofilat spune că, în prezent, se discută cu partea americană dacă există probe suficiente că Șor este beneficiarul final.

„Sancțiunile sunt pentru plățile în dolari. Evident că se poate face o excepție pentru plățile în lei, pentru că nu putem rămâne fără aeroport. Problemele vor apărea la plata dividendelor. Este foarte puțin probabil ca Șor să poată beneficia de acest resursele financiare de la aeroport”, a punctat Tofilat

Ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu a dat asigurări că se lucrează la planuri de contingență pentru asigurarea cetățenilor cu rute de avion și aeroport.

Spînu afirmă că reprezentantul Guvernului la aeroport a fost numit din motive de securitate pentru ca în cazul apariției unei situații de urgență să se poată interveni prompt.

Referindu-se la intrarea în proprietate a aeroportului, Spînu a spus că: „a fost decizia arbitrajului și acum se așteaptă decizia judecății de pe teritoriul Republicii Moldova ca să se decidă ce se face mai departe. E simplu în momentul în care dacă nu va fi decizia judecății sau nu va fi clar ce va fi, evident statul va interveni și va prelua și va asigura funcționalitatea lui pentru că este singurul aeroport”.

Avia Invest, controlata de Ilan Șor, condamnat de prima instanță pentru fraude la BEM, a luat în concesiune aeroportul Chișinău pentru un termen de 49 de ani, iar statul a dat în judecată compania și cere anularea contractului de concesionare a aeroportului. Drept răspuns Avia Invest a dat Moldova în judecată la Curtea de Arbitraj de la Stockholm. Compania a acuzat autoritățile că o supun presiunilor și cere despăgubiri de 855 de milioane de euro. O decizie încă nu există.

AirMoldova, la fel, ar fi controlată de companii din umbră afiliate lui Ilan Șor.

Realitatea Live

08 Apr. 2025, 14:25
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
08 Apr. 2025, 14:25 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a reușit să surprindă din nou scena economică internațională, devenind al șaselea cel mai mare exportator de vermut din lume, cu o performanță spectaculoasă înregistrată în anul 2024. Potrivit analizei economistului Veaceslav Ioniță, exporturile de vermut ale țării noastre au atins valoarea de aproape 44 de milioane de dolari, 99% din acest volum fiind livrat pe piața Statelor Unite ale Americii.

„Noi i-am descoperit pe americani. Americanii ne-au descoperit pe noi”, afirmă economistul, subliniind că acest produs – o băutură alcoolică pe bază de vin și plante aromatice – este fabricat în întregime în Moldova și nu este un reexport.

Dacă până recent volumul exporturilor de vermut era modest, de câteva sute de mii de dolari anual, în special prin piețe precum Kazahstan și Belarus, din 2023 Moldova a găsit o nouă piață strategică – SUA. Iar în 2024, produsul a explodat ca valoare și importanță economică.

În contextul în care doi ani consecutivi exporturile totale ale Republicii Moldova au fost în scădere, creșterea livrărilor către SUA a fost o excepție notabilă. „Secretul era simplu: vermutul. Mai mult de jumătate din ce am exportat în SUA înseamnă această băutură”, notează Ioniță.

Cu o cotă de 6% din piața mondială a vermutului, Moldova se clasează imediat după giganți tradiționali precum Italia, Franța și Spania. Iar dacă ritmul actual se menține, cu un efort minim, țara noastră ar putea ajunge în top 4 exportatori mondiali.

„Nasc și la Moldova oameni”, concluzionează Veaceslav Ioniță, sugerând că această realizare nu este doar o întâmplare, ci dovada că în sectorul agroalimentar și al băuturilor cu valoare adăugată mare, Moldova are potențial real de competitivitate globală.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!