Bunurile CNSM, subiect de dispute. Carp prezintă raport în care arată legături cu afacerile lui Șor. Replica lui Budza

11 Iun. 2021, 13:05
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
11 Iun. 2021, 13:05 // Actual //  MD Bani

Bunurile Confederației Naționale a Sindicatelor au ajuns subiect de dispute. După ce deputatul Lilian Carp a prezentat un raport în care prezintă legături cu afacerile lui Ilan Șor și Vlad Plahotniuc în preluarea imobilelor CNSM. Carp susține că potrivit informațiilor oferite de Serviciului de Informații și Securitate (SIS), acest lucru s-ar fi datorat relațiilor pecuniare dintre Ilan Șor cu președintele Confederației Naționale a Sindicatelor, Oleg Buza. În replică, Budza susține că, de fapt, acum există mai multe tentative de preluare a bunurilor CNSM de către stat, iar contractele de vânzare-cumpărare care s-au realizat în trecut au fost efectuate conform prevederilor legale, fără a se cunoaște, la acel moment, cui aparține SRL-ul care a venit să negocieze.

Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova răspunde acuzațiilor apărute în spațiul public

„Ieri nu s-a vorbit despre un eveniment foarte important, consider eu, care este pregătit și a fost pregătit și de Comisia care a lucrat practic un an și trei luni. Este un proiect de Hotărâre a Parlamentului. Sunt două puncte, foarte scurt: Guvernul Republicii Moldova, în termen de 60 de zile după ce va examina raportul Comisiei, va examina oportunitatea de determinare a cotei de stat în obiectele sindicale ca urmare a tăinuirii de către Condicerea Sindicatelor a unui șir de documente privind cofinanțarea obiectivelor sindicale. Va iniția proiecte legislative înaintate Parlamentului spre examinare și aprobare, identificarea căilor legale de recuperare a obiectivelor sindicale cu recunoașterea patrimoniului Sindicatelor ca componentă a patrimoniului public național.”

Potrvit lui Budza, acum are loc doar o preluare ilegală a activelor Sindicatelor de către stat.

„Aici se face o tentativă e a pune mâna din partea statului de a însuși patrimoniului sindicatelor, care nu este legală. Noi vom încerca categoric să ne opunem prin toate pârghiile legale, începând de la judecată și terminând cu organizațiile internaționale. Partimoniul Sindicatelor este, totuși, patrimoniul sndicatelor.

Totodată, Budza susține că bunurile sindicale au fost dezvoltate și întreținute doar de către CNSM, iar statul nu a alocat un leu.

„De ce se apucă statul de patrimoniul Sindicatelor, unde noi, pe parcursul a 15 -20 de ani am investit în sanatorii, bazele de odihnă pentru copii, Institutul Muncii, etc., mai bine de 170 de milioane de lei. Din partea statului nu a venit niciun bănuț.”

Budza precizează că Comisia nu a luat în considerare mai multe detalii faptice. Una dintre ele este Hotărârea de Sindicatelor din Moscova din 1992 care prevede transmiterea/predarea a 50 de obiecte din patrimoniul Unional în patrimoniul organelor din Moldova.

„Comisia a ajuns la o condiție foarte stranie. A fost falsificare. Nu au fost prezentate actele necesare, originale și, în 2009, CNSM nu a prezentat în instanță originalele documentelor. Nu este o problemă, Toate aceste acte sunt și pot fi prezentate”.

Ce ține de prezența CNSM la ședințele Comisie, Budza explică faptul că încă de la primele întruniri a fost prezentat un raport în care se explica faptul că CNSM este o instituție indipendentă, iar activitatea acesteia nu poate fi verificată de către Parlament.

Raportul prezentat de Lilian Carp

Pe data de 10 iunie 2021, Lilian Carp, membru al comisiei de anchetă privind înstrăinarea patrimoniului sindicatelor, a prezentat un raport în cadrul unui briefing de presă. Potrivit acestuia, documentul conține peste 4 mii de pagini și s-a lucrat mai bine de un an la colectarea informațiilor.

„Avem proprietăți care aparțineau sindicatelor, care au fost folosite în gajare, pentru a scoate bani atât din Banca Socială, cât și trebuie să stabilim legătură cu scoaterea banilor și din Banca de Economii, atunci când a avut loc fraudarea bancară. Astfel, bunurile sindicatelor au fost folosite și în acest proces de scoatere a lichidităților din băncile care au fost falimentate”, a menționat Lilian Carp.

Lilian Carp a declarat că a fost angajat un expert economic, care a calculat cu cât au fost prejudiciate sindicatele atunci când au fost vândute aceste bunuri. Potrivit acestuia, valoarea estimativă a doar 32 de tranzacții imobiliare din cele 48 de obiective imobiliare în străinătate este de circa 1 miliard de lei.

Ce spune Contabilitatea CNSM

În acest sens, Tatiana Oloi, șef Departamentul finațe, contabilitate și asigurări sociale CNSM, a precizat că analizând raportul Comisiei, s-a constatat următoarele:

„Din 43 de obiective pe care dumnealor le-au reflectat în Anexa raportului, dumnealor au evaluat ca pierdere, delapidări, 968 de milioane 965 de mii de lei din partea Confederației. Analizând fiecare obiect aparte, ajungem la următoarea concluzie: 

– Obiectul „Trandafirilor 13/2: Obiectul a fost realizat în baza Hotărârii colegiale prin ședința Comitetului Confederal. Nu a fost nicio realizare a obiectului, unilateral, de către președinte. înainte de realizare, a fost efectuată o evaluare a obiectului de către întreprindere licențiată, de stat, care are dreptul să se expună care este costul obiectului. 

Am toate evaluările efectuate de instituție pentru obiectele vândute. 

Când analizez datele evaluărilor cu datele Comisiei de evaluare, apare întrebarea „Cum poate să fie oferită evaluarea de către evaluator de 16 milioane de lei – costul, înstrăinat cu 18 milioane 500 de mii de lei și evaluat de către Comisie la 85 de milioane 671 de mii de lei. Diferența este de 67 de milioane. Absurd. Nicidecum nu poate exista o asemenea diferență. 

Mai mult, terenul aferent obiectului este de 0,8 ha. Costul acestui teren este de 34 de milioane 893 de lei. Noi suntem învinuiți că am realizat terenul. Noi nu am vândut niciun teren. nouă nu ne-au aparținut terenurile. Terenurile sunt proprietate de stat. Noi nu am vândut terenul”. 

Oloi a mai oferit și alte astfel de exemple.

„În total, dacă mergem pe toate obiectele, realizarea de către Confederație pe toate obiectele enumerate în raport este de 235 de milioane 500 de mii de lei. Evaluatorul Comisiei a constatat că costul obiectelor este de peste 636 de milioane de lei, costul terenurilor, care de facto nu aparțineau CNSM, ar fi de 603 milioane de lei. De aici și Comisia a ajuns la 968 de milioane, sumă considerată fraudă adusă de CNSM.”, a mai precizat Oloi.

Tatiana Oloi a mai precizat că din valoarea totală a tranzacțiilor de 235 de milioane de lei, au fost achitate în Bugetul de stat 34 de milioane – taxă pe valoare adăugată, alte 170 de milioane de lei au fost reinvestite în alte bunuri imobile de care astăzi se folosesc nu doar membrii Sindicatelor, dar și întreaga societate.

Realitatea Live

07 Iul. 2025, 14:44
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
07 Iul. 2025, 14:44 // Actual //  Ursu Victor

Sancțiunile impuse de Statele Unite împotriva oligarhilor ruși au creat haos juridic și financiar în Liechtenstein, unde până la 800 de trusturi offshore – vehicule folosite pentru gestionarea activelor bogaților lumii – au rămas fără directori și se află în imposibilitatea de a funcționa, scrie Financial Times.

Totul a pornit după ce Washingtonul a sancționat mai multe persoane și entități din Liechtenstein pentru colaborarea cu ruși vizați de sancțiuni. În replică, autoritatea de reglementare financiară din Liechtenstein (FMA) a recomandat ruperea tuturor legăturilor cu cetățeni ruși sau entități considerate „cu risc”, chiar dacă acestea nu figurează direct pe listele de sancțiuni.

Astfel, sute de trusturi au intrat într-un blocaj total: fără administratori, nu pot gestiona bunurile de miliarde de dolari înregistrate pe numele lor – inclusiv iahturi, proprietăți imobiliare și avioane private. Autoritățile locale au recunoscut că cel puțin 475 de trusturi au rămas oficial fără directori, iar până la 350 dintre acestea sunt în proces de a primi administratori noi prin intermediul Ministerului Justiției.

Unii dintre cei afectați nici măcar nu sunt cetățeni ruși sancționați, ci persoane cu legături indirecte cu Rusia, stabilite în Franța, Italia sau Dubai. „Sunt trusturi care conțin active de miliarde și nu există nicio soluție clară. Este un fenomen fără precedent”, a declarat un avocat local.

În prezent, autoritățile caută administratori temporari pentru 85 de trusturi în vederea lichidării lor, însă procesul se dovedește anevoios. Alte 40 de structuri vor fi dizolvate definitiv. Estimările variază între active de câteva milioane de dolari și portofolii uriașe care pot depăși zeci de miliarde de dolari.

Printre cei vizați de sancțiunile directe ale SUA se numără oligarhii ruși Ghenadi Timcenko, apropiat al lui Vladimir Putin și fondator al Volga Group, dar și Vladimir Potanin, președintele holdingului „Interros”, care controlează participații în Norilsk Nickel, Rosbank și alte entități majore.

Statele Unite au avertizat că orice entitate financiară europeană care colaborează cu persoane sancționate riscă să intre sub incidența sancțiunilor secundare, un mesaj care a paralizat complet rețeaua discretă a trusturilor din Liechtenstein – până nu demult unul dintre cele mai sigure refugii fiscale din Europa.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO