Businessul autohton, îmbătat de iluzia optică că totul merge bine! Sturza: La unii din ei continuă dolce vita

08 Nov. 2022, 17:17
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
08 Nov. 2022, 17:17 // Actual //  Lupu Eduard

Vremurile grele amenință businessul autohton, în contextul crizei mondiale. „Îmbătați de cifrele vânzărilor în creștere, stimulate de inflație, mulți din businessul autohton au o iluzie optică – totul merge perfect! Nu mai puțin liniștiți stau și angajații. La unii din ei continuă dolce vita din perioada de pandemie – munca de acasă (a se citi plajă, parc, bar), relaxare și voie bună. La o adică, își vor găsi o nouă slujbă. Așa cum au făcut-o în perioada „marii demisii”. Și pe bune, cei cu lopata, târnăcopul, generic vorbind, gulerele albastre, poate. Nu și cei cu gulerele albe”, susține fostul premie și actualul om de afaceri Ion Sturza.

Potrivit lui,  „lucoarea” în economie vine din Vest. Toate studiile arată că peste 90% de conducători din businessul american se așteaptă la o recesiune. Cauzele ei sunt subiectul altei discuții. Nu cred că noi aici, pe plaiurile noastre mioritice, vom scăpa…

„Ce fac în aceste condiții companiile? Corect – reduc costurile. La tot. În primul rând, cu personalul. Primele care au început sunt companiile din sectorul tehnologic, care în pandemie au angajat într-o veselie – Amazon, Microsoft, Netflix, Tesla – sute de mii de angajați. Cine sunt primii „candidați”? Cei cu venituri mari din oficii. Urmați de alți „albișori”. Și, în primul rând, cei care continuă să lucreze de la distanță, dar și cei cu contracte temporare, part-time etc”, spune omul de afaceri.

Omul de afaceri afirmă că e cam cinic, dar devine tot mai evident că inflația devenită epică poate fi redusă cu „puțin” șomaj, 6-10%. Asta se și întâmplă. După, va fi mai bine.

„Vor scăpa cei din alte sectoare, de exemplu, „hapsânii” din energie și bănci, care se află la profituri record și care continuă să angajeze la turații maxime? Nu cred. Consumul de energie scade dramatic, numărul clienților eligibili la fel”, a punctat fostul premier.

 

Realitatea Live

28 Ian. 2023, 20:09
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
28 Ian. 2023, 20:09 // Actual //  Lupu Eduard

Taylor Sheridan, creatorul seriei de succes Yellowstone şi a prequel-ului său, 1883 şi 1923, a dovedit că sfatul pe fiecare scriitor primeşte: ‘Scrie despre ceea ce cunoşti’, este bine de urmat, după cum scrie Daily Mail, într-un articol despre parcursul său atipic.
El a scris despre viaţa emoţionantă a unui cowboy – una cu care el este foarte familiar. Este o viaţă pe care a trăit-o în fiecare zi, nu doar ca un copil, ci şi acum – în ciuda faptului că este unul dintre cele mai mari nume din Hollywood, scrie businessmagazin.ro.

El, soţia sa de 10 ani, Nicole, şi fiul lor, Gus, trăiesc în Texas, unde deţine mai multe ferme, unde îşi creşte caii şi vitele.
Conexiunea lui Sheridan cu acest mod de viaţă fără îndoială oferă o inspiraţie nesfârşită pentru spectacolul său despre Duttons, o familie de fermieri care administrează cea mai mare fermă din SUA. Actorul-scenarist dovedeşte că poţi transforma viaţa de zi cu zi pe care o duci în recunoaştere critică, în armate de fani şi în venituri de sute de milioane de dolari.

Yellowstone a fost ignorat la premiile Golden Globe din momentul lansării sale din 2018, dar drama western modernă a fost finalmente nominalizată pentru o statuetă în ultimul an, iar Kevin Costner a şi câştigat premiul pentru „Cel mai bun actor într-o serie de dramă” pentru rolul său ca John Dutton, patriarhul familiei.Serialul a fost inclus în lista celor mai urmărite pe platformele de streaming. În acelaşi timp, în clasamentul transmisiunilor TV, Yellowstone a luat primul loc, învingând America’s Got Talent, iar 1923 a ajuns pe locul şapte.

Toate aceste realizări nu ar fi fost posibile fără parcursul atipic al scenaristului seriilor.

Sheridan s-a născut în Cranfills Gap, un orăşel situat la sud-vest de Dallas, cu o populaţie de sub 300 de locuitori, unde familia sa avea o fermă. După divorţul părinţilor săi, mama sa a vândut ferma şi s-a mutat în Wyoming, potrivit revistei Fort Worth Magazine. Şi-a petrecut verile şi weekend-urile călărind caii. În anii ‘90, Sheridan a studiat teatrul la Texas State University, deşi se spune că şi-a dorit să devină şeriful oraşului său natal, dar a renunţat şi s-a mutat în Austin.
Acolo tundea peluze şi vopsea case pentru bani, când a fost descoperit de o agenţie de talent din Chicago, în timp ce căuta un loc de muncă într-un mall. Aceştia i-au cumparat un bilet de avion, dar el l-a vândut şi a folosit banii pentru a conduce camionul său până în Chicago, deoarece nu-i plăcea să zboare, potrivit Austin American-Statesman.

Cariera lui ca actor l-a dus la New York şi apoi la Los Angeles, unde a continuat să aibă dificultăţi financiare. În acea perioadă, nu câştiga mulţi bani, aşa că a locuit într-un camion şi a închiriat un cort pe o rezervaţie unde locuiau prietenii lui, la nord de LA. „Am fost foarte sărac, dar am ales să nu renunţ şi să nu mă întorc acasă”, a spus Sheridan. Este o schimbare radicală faţă de acum, când generează mai mult de 1 miliard de dolari în show-uri TV, potrivit Australian Financial Review.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău