Businessul autohton, îmbătat de iluzia optică că totul merge bine! Sturza: La unii din ei continuă dolce vita

08 Nov. 2022, 17:17
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
08 Nov. 2022, 17:17 // Actual //  Lupu Eduard

Vremurile grele amenință businessul autohton, în contextul crizei mondiale. „Îmbătați de cifrele vânzărilor în creștere, stimulate de inflație, mulți din businessul autohton au o iluzie optică – totul merge perfect! Nu mai puțin liniștiți stau și angajații. La unii din ei continuă dolce vita din perioada de pandemie – munca de acasă (a se citi plajă, parc, bar), relaxare și voie bună. La o adică, își vor găsi o nouă slujbă. Așa cum au făcut-o în perioada „marii demisii”. Și pe bune, cei cu lopata, târnăcopul, generic vorbind, gulerele albastre, poate. Nu și cei cu gulerele albe”, susține fostul premie și actualul om de afaceri Ion Sturza.

Potrivit lui,  „lucoarea” în economie vine din Vest. Toate studiile arată că peste 90% de conducători din businessul american se așteaptă la o recesiune. Cauzele ei sunt subiectul altei discuții. Nu cred că noi aici, pe plaiurile noastre mioritice, vom scăpa…

„Ce fac în aceste condiții companiile? Corect – reduc costurile. La tot. În primul rând, cu personalul. Primele care au început sunt companiile din sectorul tehnologic, care în pandemie au angajat într-o veselie – Amazon, Microsoft, Netflix, Tesla – sute de mii de angajați. Cine sunt primii „candidați”? Cei cu venituri mari din oficii. Urmați de alți „albișori”. Și, în primul rând, cei care continuă să lucreze de la distanță, dar și cei cu contracte temporare, part-time etc”, spune omul de afaceri.

Omul de afaceri afirmă că e cam cinic, dar devine tot mai evident că inflația devenită epică poate fi redusă cu „puțin” șomaj, 6-10%. Asta se și întâmplă. După, va fi mai bine.

„Vor scăpa cei din alte sectoare, de exemplu, „hapsânii” din energie și bănci, care se află la profituri record și care continuă să angajeze la turații maxime? Nu cred. Consumul de energie scade dramatic, numărul clienților eligibili la fel”, a punctat fostul premier.

 

Realitatea Live

28 Mai 2024, 16:41
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
28 Mai 2024, 16:41 // Actual //  bani.md

Chișinăul a găzduit cea de-a 10-a ședință operativă a HUB-ului de Securitate al UE, un eveniment cu tematica principală axată pe sistemele IT de mari dimensiuni în domeniul justiției și afacerilor interne. Evenimentul a reunit oficiali de rang înalt și experți în securitate din cadrul Uniunii Europene și Republicii Moldova, printre care se numără Ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, și Șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Jānis Mažeiks, care au venit cu un cuvânt de deschidere.

„Dacă până acum Republica Moldova s-a aliniat în domeniul armonizării legislative în pas cu sistemele IT de mari dimensiuni ale UE, acum avem deja specialiștii ai EU Lisa prezenți în țara noastră, iar acest lucru pe de o parte înseamnă o si mai mare apropiere a țării noastre față de UE, și pe de altă parte arată încrederea acordată de agențiile Europene, autorităților din țara noastră”, a precizat în discursul său ministrul Afacerilor Interne.

Cu un mesaj a venit și ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Jānis Mažeiks.

„Pentru eficientizarea implementării politicilor UE în domeniul justiției și afacerilor interne, au fost create sisteme informatice, care sunt gestionate de eu-LISA, Agenția Uniunii Europene pentru Gestionarea Operațională a Sistemelor Informatice la Scară Largă în Spațiul de Libertate, Securitate și Justiție. Bunăoară, datorită bunei funcționări a sistemelor gestionate de eu-LISA, cetățenii Uniunii pot călători liber în toate statele membre ale UE, fără a compromite securitatea Europei. În contextul statutului Republicii Moldova de țară candidată la UE, Uniunea Europeană va acorda Moldovei suportul necesar, inclusiv în integrarea celor mai bune soluții IT în domeniul justiției și afacerilor interne”, a precizat Mažeiks.

Această ședință operativă a fost, potrivit MAI, o oportunitate esențială pentru Republica Moldova de a discuta și de a stabili parteneriate cu experții europeni în vederea integrării și optimizării sistemelor IT de mari dimensiuni. Aceste sisteme sunt fundamentale pentru consolidarea securității interne și gestionarea eficientă a frontierelor Republicii Moldova.

În cadrul întâlnirii, Republica Moldova a prezentat stadiul actual al propriilor sisteme IT de mari dimensiuni și a infrastructurii aferente, discutând așteptările și provocările în contextul integrării cu sistemele europene. De asemenea, au fost abordate subiecte precum managementul identității biometrice și reziliența infrastructurii critice IT și de comunicații.

Pentru mai multe detalii privind evoluția activităților HUB-ului de Securitate al UE, vizitați platforma https://maisigurinue.md.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău