Businessul Gazprom în Moldova! Parlicov: Sarcina lor a fost finanțarea iluziei de independență a Transnistriei

04 Mai 2024, 15:15
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
04 Mai 2024, 15:15 // Actual //  bani.md

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a dezvăluit că Republica Moldova a reușit să obțină gaz la prețuri mai avantajoase de pe piața europeană în comparație cu furnizările de la Gazprom. Această schimbare a permis economii semnificative, de aproximativ 60 de milioane de euro numai în ultimul an.

În cadrul unei emisiuni la Rlive, Parlicov a subliniat că, în trecut, achizițiile de gaz din Rusia erau asociate cu complexitatea politică și economică, cu Moscova tratând separat contractele pentru regiunea transnistreană. Cu toate acestea, recenta schimbare în strategia de achiziție a permis Republicii Moldova să obțină gaz la prețuri mai competitive de pe piața europeană.

„Gazprom nu a făcut business în Republica Moldova, pentru ei cea mai principală sarcină pusă politic de Kremlin a fost finanțarea iluzii de independență în regiunea transnistreană. Asta a fost funcția lor de bază”, a punctat Parlicov.

Potrivit lui, Federația Rusă niciodată nu a avut intenția să dezvolte Republica Moldova să investească. Rusia a avut o agendă de constrângere, de a menține Moldova în sfera sa de influență prin gestionarea regiunii transnistrene și valorificare rolului lor de mediator în acest conflict. Scopul or era să mențină Republica Moldova în orbita lor.  Noi 30 de ani am fost dependenți de energia electrică și de gaz din Federația Rusă. Toată lumea cunoaște că Moscova a utilizat gazul și energia în calitate de instrument politic.

„Ei oferă în continuare acest gaz gratuit în stânga Nistrului, chiar și după 30 de ani, deoarece există interesul de a finanța iluzia independenței din stânga Nistrului. Fie că nu vor fie că nu pot să încheie această epopee. Noi în dreapta Nistrului putem exista fără contactul Gazproom. Or, Chișinăul nu reziliază contractul pentru că noi nu vrem să creăm probleme în stânga Nistrului pentru că problemele lor sunt problemele noastre” a precizat ministrul Energiei.

Deocamdată, după cum afirmă Parlicov, avem nevoie de o perioadă ca cei din stânga Nistrului să înțeleagă că nu  mai au acele pârghii de influență și șantaj și va trebui să îți revadă modelele  de business și finanțare și treptat să iasă din dependența gazului gratuit. El s eva termina.

„Trebuie să înțeleagă că nu va fi veșnic acest model și trebuie să înceapă a ajusta prețurile interne la gaze pentru că la ei totul depinde de acest gaz ieftin. Treptat trebuie să ridice tarifele pe intern la gaze ca să ajungă la nivelul că să își poată gazul comercial. Businessul care este necompetitiv își va diminua din atractivitate”, a conchis Parlicov.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

04 Apr. 2025, 13:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
04 Apr. 2025, 13:41 // Actual //  Ursu Victor

Goldman Sachs a redus semnificativ prognozele pentru prețul mediu al petrolului în 2025 și 2026, invocând riscurile tot mai mari generate de un război comercial global și de creșterea ofertei de țiței din partea OPEC+, ceea ce ar putea conduce la o recesiune economică, notează Reuters.

Conform noilor estimări, prețul mediu al petrolului Brent pentru 2025 este redus cu 5,5%, la 69 de dolari pe baril, iar prețul pentru WTI (West Texas Intermediate) cu 4,3%, la 66 de dolari. Pentru 2026, Goldman a scăzut prognoza și mai mult: cu 9% pentru Brent (62 USD/baril) și cu 6,3% pentru WTI (59 USD/baril).

„Riscurile pentru aceste prognoze revizuite sunt în continuare în scădere, mai ales pentru 2026, având în vedere amenințarea tot mai mare a unei recesiuni globale și, într-o măsură mai mică, a unei creșteri a ofertei OPEC+”, au precizat analiștii Goldman Sachs într-o notă transmisă investitorilor.

Vineri dimineață, la ora 04:08 GMT, Brent se tranzacționa la 69,59 USD/baril, iar WTI la 66,39 USD/baril.

Joi, prețurile petrolului au suferit cele mai mari scăderi procentuale din 2022 încoace, după ce președintele SUA, Donald Trump, a anunțat tarife comerciale reciproce impuse unui număr mare de țări. În paralel, opt membri OPEC+ au anunțat devansarea planului de eliminare a restricțiilor de producție, urmând să majoreze producția în luna mai.

Goldman a subliniat că această decizie demonstrează flexibilitatea OPEC+ de a implementa rapid creșteri mari ale producției, ceea ce reduce șansele ca prețul petrolului să fie susținut pe termen scurt de o scădere a ofertei.

Brokerul de pe Wall Street a ajustat în jos și prognoza privind creșterea cererii de petrol. Goldman se așteaptă acum ca cererea globală să crească doar cu 600.000 barili/zi în 2025, față de estimarea anterioară de 900.000 barili/zi, iar în 2026 creșterea a fost revizuită la 700.000 barili/zi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ