(INTERVIU) Alexandr Leapin: Toate tipurile de acte permisive emise de ASP pot fi solicitate prin SIAGEAP

25 Mai 2021, 12:36
 // Categoria: Interviu // Autor:  Otilia Cotruța
25 Mai 2021, 12:36 // Interviu //  Otilia Cotruța

În cadrul unui interviu pentru curentul.md, Alexandr Leapin, șeful Departamentului înregistrare şi licenţiere a unităţilor de drept al Agenţiei Servicii Publice (ASP), a vorbit despre domeniile de competență, performanțele realizate, precum și proiectele care urmează să fie implementate în scurt timp.

CURENTUL: Domnule Leapin, vă mulțumim pentru că ați acceptat să ne oferiți acest interviu. Agenția Servicii Publice are o gamă largă de competență, dar care sunt domeniile de competență ale Departamentului înregistrare şi licenţiere a unităţilor de drept.

Alexandr Leapin: Și eu vreau să vă mulțumesc pentru interesul de care dați dovadă față de activitatea Agenţiei Servicii Publice. Departamentul înregistrare şi licenţiere a unităţilor de drept este responsabil în cadrul Agenției Servicii Publice de următoarele domenii de competenţă:

– înregistrarea de stat a persoanelor juridice, sucursalelor acestora și a persoanelor fizice întreprinzători individuali;
– înregistrarea de stat a organizațiilor necomerciale;
– eliberarea actelor permisive;
– autorizarea activității de întreprinzător;
– realizarea atribuţiilor în domeniului jocurilor de noroc;
– înregistrarea de stat și luarea la evidență a agenților economici din Transnistria;
– luarea la evidenţa de stat a organelor centrale de specialitate ale administraţiei publice şi autorităţile administraţiei publice locale;
– aprobarea denumirilor de instituţii, organizaţii şi întreprinderi, a textelor de ştampile, precum și autorizarea textelor publicitare, denumirilor de produse.

C: Ce schimbări au survenit pentru mediul de afaceri odată cu lansarea ghișeului unic pentru eliberarea actelor permisive?

A.L.: În procesul gestionării actelor permisive, ASP utilizează Sistemul informaţional de gestionare şi eliberare a actelor permisive (SIA GEAP), care a fost lansat la începutul lunii iulie a anului 2019.

După lansarea SIA GEAP, agentul economic depunea doar o cerere on-line şi se prezintă doar o singură dată la sediul autorităţii emitente pentru ridicarea licenței sau autorizaţiei. La situaţia din 30.04.2021, ASP gestionează 1040 titulari de licenţă pentru 16 genuri de activitate licenţiate şi 2 tipuri de autorizaţii.

C: Ce oportunități noi propune Agenția Servicii Publice antreprenorilor?

A.L.: Începând cu luna aprilie 2021, agenții economici au posibilitatea de a solicita, inclusiv prin SIA GEAP, livrarea actului permisiv prin intermediul poştei, în aceste condiții necesitatea deplasării la sediul autorităţii emitente fiind eliminată complet. În prezent, toate tipurile de acte permisive emise de ASP pot fi solicitate prin SIAGEAP. Prin urmare, ASP, treptat, a asigurat implementarea mecanismului ghişeului unic, stabilit prin Legea nr. 161/2011 privind implementarea ghişeului unic în desfăşurarea activităţii de întreprinzător.

La fel, a fost extinsă lista documentelor emise în domeniul înregistrării unităţilor de drept, livrate prin intermediul reţelei poştale a Î.S. „Poşta Moldovei”, la adresa de destinaţie a solicitantului pe teritoriul Republicii Moldova (cu excepţia localităţilor din stânga Nistrului şi mun. Bender). Astfel, la cererea solicitantului pot fi livrate:

– informații din Registrul de stat al persoanelor juridice și al întreprinzătorilor individuali (extrase) şi/sau din actele de constituire;
– copii certificate de pe actele de constituire ale persoanelor juridice.

Ţin să menţionez că, odată cu aprobarea de către Guvern prin Hotărârea nr. 375/2020 a Conceptului Sistemului informațional automatizat „Registrul împuternicirilor de reprezentare în baza semnăturii electronice” (MPower), a fost instituit SIA „MPower”, care reprezintă un mecanism sigur, flexibil și comod de gestiune a împuternicirilor de reprezentare de către persoanele fizice și persoanele juridice, cu posibilitatea de verificare a existenței și validității acestor împuterniciri de către autoritățile publice ale Republicii Moldova, utilizând portalul http://mpower.gov.md,  iar Departamentul înregistrare şi licenţiere a unităţilor de drept a fost selectat drept subdiviziune care va pilota acest serviciu în cadrul ASP.

C: Care sunt proiectele în care este implicat Departamentul înregistrare şi licenţiere a unităţilor de drept ce urmează să fie implementate?

A.L.: Agenţia Servicii Publice este parte a Proiectului „Modernizarea serviciilor guvernamentale”, care este realizat în baza Acordului de finanțare semnat cu Asociația Internațională pentru Dezvoltare și Acordului de împrumut semnat cu Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare. În cadrul acestui proiect DÎLUD este implicat în procesul de reinginerie a serviciilor publice în domeniul înregistrării unităților de drept.

C: Vă mulțumim!

Realitatea Live

25 Mart. 2023, 09:40
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
25 Mart. 2023, 09:40 // Actual //  Lupu Eduard

Intermediarii profită în timp ce țițeiul rusesc găsește rute indirecte către piața europeană, susțin politicienii și oamenii din industrie, citați de politico.eu.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că dependența Europei de petrolul și gazele rusești „aparține trecutului”.

Dar alții, de la înalți oficiali ucraineni la europarlamentari și persoane din industrie, spun că acest capitol al istoriei nu s-a încheiat.

Cantități semnificative de hidrocarburi rusești, în special de petrol, continuă să fenteze sancțiunile și pe piața europeană, spun aceștia, obținând bani care finanțează mașinăria de război a lui Vladimir Putin.

Este cunoscut faptul că petrolul brut e dificil de urmărit pe piețele globale. Acesta poate fi ușor combinat cu alte transporturi în țările de tranzit, creând efectiv un lot mai mare de petrol ale cărui origini nu pot fi determinate. Procesul de rafinare, necesar pentru orice aplicație practică, elimină, de asemenea, orice urmă a originii materiei prime.

O rețea complexă de companii de transport maritim, care poartă steaguri ale unor jurisdicții offshore insesizabile, adaugă un strat suplimentar de mister; unele au fost acuzate că ajută Rusia să ascundă originea exporturilor sale de țiței folosind o varietate de mijloace.

UE a interzis în mare parte combustibilii fosili ruși de la declanșarea invaziei încoace, cu excepții pentru cantități limitate de țiței prin conducte, gaze prin conducte, gaze naturale lichefiate (GNL) și produse petroliere.

Rute spre Europa

Dar volume mari de țiței rusesc – o sursă de venituri mai mare decât gazele – sunt încă expediate pe piețele globale, ceea ce îi face pe unii experți să suspecteze că acestea ajung pe piața europeană pe ușa din spate.

„De la introducerea sancțiunilor, volumele de țiței pe care Rusia le exportă au rămas mai mult sau mai puțin constante”, a declarat Saad Rahim, economist-șef al firmei globale de tranzacționare a mărfurilor Trafigura. „Este posibil ca petrolul rusesc să fie vândut în continuare către UE și națiunile occidentale prin intermediari.”

O rută potențială către Europa este prin Azerbaidjan, care se învecinează cu Rusia și este punctul de plecare al conductei Baku-Tbilisi-Ceyhan (BTC), operată de BP. Portul Ceyhan, din Turcia, este un important centru de aprovizionare din care se expediază țițeiul către Europa; de asemenea, primește cantități mari din Irak prin conducta Kirkuk-Ceyhan.

François Bellamy, un europarlamentar francez și membru al Comisiei pentru industrie, cercetare și energie a Parlamentului European, a exprimat suspiciuni cu privire la această rută într-o întrebare recentă adresată Comisiei. Datele arată că Azerbaidjanul a exportat cu 242.000 de barili pe zi mai mult decât a produs între aprilie și iulie anul trecut, a spus el – o marjă mare față de producția internă, care a fost de 648.000 de barili pe zi luna trecută și care este în declin pe termen lung, potrivit cifrelor ministerului.

„Cum poate o țară să își diminueze producția și să își crească exporturile în același timp? Există ceva complet inconsecvent în cifre, și această inconsecvență creează suspiciuni că sancțiunile sunt eludate”, a declarat Bellamy.

În același timp, însă, Turcia și-a dublat anul trecut importurile directe de petrol rusesc și a refuzat să impună sancțiuni asupra țițeiului rusesc, în ciuda faptului că a oferit simultan sprijin militar și umanitar Ucrainei.

Centrul finlandez pentru cercetare în domeniul energiei și al aerului curat (CREA) a avertizat la sfârșitul anului trecut că „o nouă rută pentru petrolul rusesc către UE apare prin Turcia, o destinație în creștere pentru țițeiul rusesc”, unde acesta este rafinat în produse petroliere care nu fac obiectul sancțiunilor, fiind vândut mai departe.

„Avem suficiente dovezi că unele companii internaționale cumpără produse de rafinare realizate din petrol rusesc și le vând mai departe în Europa”, a declarat Ustenko, consilierul lui Zelenski. „Este complet legal, dar complet imoral. Doar pentru că este permis, nu înseamnă că nu trebuie să facem nimic în această privință.”

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău