Dolarul american a scăzut în favoarea dolarului australian și a euro, care s-a întărit ușor în contextul semnelor de posibilă reducere a inflației în Europa, potrivit Reuters.
Dolarul era deja sub presiune din partea investitorilor care au devenit mai optimiști datorită relaxării restricțiilor covid in China, care vor readuce la viață – se speră – cea de-a doua cea mai mare economie a lumii.
Ieri – miercuri – datele Băncii Centrale Europene (BCE) au arătat că presiunea asupra prețului la consumator în Franța s-a ușurat, în timp ce în Germania inflația a scăzut semnificativ față de previziuni. Inflația în Spania a arătat aceeași imagine ca în Germania – relaxare a presiunii.
La începutul acestei săptămâni euro a înregistrat cea mai mare scădere față de dolar într-o singură zi din ultimele două luni – 0.82%.
O serie de alte rapoarte arată că activitatea sectorului de business în zona euro este mai dinamică decât a fost în decembrie, în ciuda presiunii mari din partea creșterii prețurilor la energie.
“Suntem cu doar două zile în anul de trading, așa încât nu putem estima cu mare precizie ce va urma, însă cifrele recente ale inflației în zona euro coboară deja mai repede decât ne așteptam,” a spus analistul de piață al TraderX, Michael Brown.
Euro a fost ieri la 0.5% față de dolar, la $1.0603, și față de yen la 0.3%, la 138.55.
Performanță remarcabilă a avut-o miercuri dolarul australian, care a crescut cu 2.3% față de cel american, într-un context de optimism datorat rapoartelor media potrivit cărora Beijing discută renunțarea la interdicțiile de import de cărbune din Australia.
Dolarul australian a ajuns la $0.6864, în creștere cu 2%, iar cel neozeelandez a crescut cu 1.1%, la $0.6315.