Care este cel mai tranzitat aeroport din Europa

11 Oct. 2022, 12:04
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
11 Oct. 2022, 12:04 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Aeroportul britanic Heathrow, situat în vestul Londrei, şi-a recuperat titlul de cel mai tranzitat aeroport din Europa, înregistrând în perioada iulie – septembrie peste 5,8 milioane de pasageri, un număr ce îl depăşeşte pe cel al rivalilor din oraşe precum Paris, Amsterdam, Frankfurt sau Madrid, relatează agenţia EFE.

Anul trecut, Heathrow a pus pe seama strictelor norme de călătorie impuse din cauza pandemiei – comparativ cu alte aeroporturi europene – faptul că a rămas pe poziţia a zecea în Europa din punct de vedere al tranzitului, după ce în 2019 fusese numărul unu.

De la ridicarea restricţiilor de călătorie în martie, Heathrow a fost în creştere şi a ajuns în septembrie la 5,8 milioane de pasageri care au optat pentru acest aeroport. Totuşi, luna trecută, cererea a continuat să fie cu 15% sub nivelul de dinaintea pandemiei, în septembrie 2019.

În ceea ce priveşte perspectivele din viitor, cererea „va continua să fie incertă” din cauza „creşterii vânturilor economice potrivnice”, a unei noi variante de Covid-19 şi a escaladării situaţiei din Ucraina.

„Heathrow a crescut în ultimele 12 luni mai mult ca orice aeroport din Europa şi am creat o experienţă deosebită pentru pasageri pentru majoritatea călătoriilor”, a afirmat marţi directorul general John Holland-Kaye.

Realitatea Live

22 Mart. 2023, 17:45
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
22 Mart. 2023, 17:45 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Reconstruirea economiei Ucrainei, după invazia declanşată de Rusia în urmă cu un an, este estimată în prezent să coste 411 miliarde de euro, de 2,6 ori mai mult decât Produsul Intern Brut al Ucrainei în anul 2022, arată un nou studiu realizat de Banca Mondială, Naţiunile Unite, Comisia Europeană şi Ucraina, transmite Reuters.

Potrivit informațiilor, estimarea acoperă un an de la debutul invaziei ruseşti şi cuantifică pagubele fizice directe provocate infrastructurii şi clădirilor, impactul asupra vieţii şi mijloacelor de trai ale oamenilor precum şi costul reconstrucţiei.

Suma de 411 miliarde de dolari reprezintă o revizuire dramatică faţă de estimarea anterioară de 349 miliarde de dolari, avansată de Banca Mondială în luna septembrie a anului trecut.

Noua estimare vine la o zi după ce Fondul Monetar Internaţional (FMI) a anunţat că a ajuns la un acord cu Guvernul ucrainean pentru un acord pe patru ani în valoare totală de 15,6 miliarde de dolari. Acordul cu FMI ar putea permite autorităţilor de la Kiev să obţină ajutoare suplimentare, în valoare de miliarde de dolari, de la alte organisme, după ce va fi aprobat de boardul FMI, în următoarele săptămâni.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Potrivit unei evaluări rapide cu privire la nevoile urgente, Ucraina va avea nevoie de 14 miliarde de dolari pentru reconstrucţia prioritară în 2023, ceea ce va necesita o finanţare de 11 miliarde de dolari peste ceea ce este prevăzut în bugetul Ucrainei pentru acest an.

Aproximativ 22% din necesităţile de reconstrucţie sunt în sectorul transportului, în timp ce 17% sunt în domeniul locuinţelor, 11% în sectorul energiei şi 7% în agricultură.

Comparativ cu precedentele estimări, cea mai mare revizuire a fost realizată în ceea ce priveşte necesităţile din sectorul energiei, unde pagubele sunt acum de cinci ori peste nivelul din luna iunie 2022, susţine Banca Mondială. Cele mai mari creşteri au fost în regiunile de pe linia frontului precum Doneţk, Harkov, Lugansk şi Herson, care au fost vizate cu precădere de atacurile cu rachete ruseşti începând din luna octombrie.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău