Care sunt cele 14 nominalizări de la Gala Businessului Moldovenesc? Ce companii participă la concurs

25 Mai 2022, 17:56
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Dumitrita Culiuc
25 Mai 2022, 17:56 // Bani și Afaceri //  Dumitrita Culiuc

Gala Businessului Moldovenesc este cel mai așteptat eveniment al mediului de afaceri autohton care va avea loc foarte curând, mai exact pe data de 16 iunie curent. În acest context, Camera de Comerț și Industrie anunță care sunt cele 14 nominalizări. De asemenea, în această ediție, s-a adăugat o nominalizare nouă – Economia Verde.

În cadrul Galei Businessului Moldovenesc se premiază participanții la concursurile „Marca comercială a anului” și „Premiul pentru Realizări în Domeniul Calității”.

Premiul mare pentru concursul „Marca Comercială a Anului” este „Mercuriul de Aur”. În ceea ce privește „Premiul pentru realizări în domeniul calității”, premiul mare este „Zeița Calității”, premiile concursului oferind Laureaţilor și Diplomaților imaginea unui lider, reputația unei organizații fiabile care prestează servicii competitive şi de înaltă calitate.

Iată care sunt cele 14 nominalizări de la Gala Businessului Moldovenesc:

 • Marca locală;
 • Aprecierea consumatorului;
 • Inter;
 • Export;
 • Femeie în afaceri;
 • Rebranding;
 • Liderul Anului;
 • Debutul Anului;
 • Marca Comercială Responsabilă Social;
 • Business on-line;
 • IMM-ul favorit al anului;
 • Afaceri de familie;
 • Economia Verde;
 • Implementarea standardelor de integritate în sectorul privat. 

În acest an, la aceste concursuri s-au înscris mai multe companii din țara noastră printre care: linella, Franzeluța, Milina, Artek, Moș Zaharia, Brodețchi, Clepsidra, Dalmors-Grup, Rilla, President, etc.

„Menirea de bază a acestor concursuri este susținerea și promovarea businessului autohton. Este vorba despre promovarea mărcilor comerciale și a brandurilor din Republica Moldova, promovarea investiției în proprietatea intelectuală, dar și în calitatea serviciilor și produselor din țara noastră”, a menționat Sergiu Harea într-un interviu anterior pentru Bani.md.

Realitatea Live

02 Dec. 2022, 09:18
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
02 Dec. 2022, 09:18 // Actual //  Dumitrita Culiuc

În 2023, polița de asigurare medicală ar putea costa de trei ori mai mult, se arată într-un comunicat de presă al Campaniei Naționale de Asigurări Sociale (CNAM). Astfel, începând cu anul viitor, moldovenii ar putea achita 12.636 de lei față de 4.000 lei, cât costă în prezent.

„Conform proiectului, prima de asigurare medicală obligatorie în formă procentuală din salariu şi din alte recompense va fi păstrată la nivel de 9%. Prima în sumă fixă va constitui 12 636 de lei, iar la achitarea acesteia în primele trei luni ale anului vor fi aplicate facilități.”

Anunțul vine după ce Consiliul de administraţie al Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină (CNAM) a examinat joi, 1 decembrie, proiectul Legii fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală (FAOAM) pentru anul 2023. Documentul prevede atât venituri, cât şi cheltuieli în jur de 14 miliarde 139 milioane de lei. În comparaţie cu suma aprobată pentru 2022, este prognozată majorarea veniturilor și a cheltuielilor cu 15,1%.

De asemenea, CNAM anunță că la achitarea poliței de asigurare în primele trei luni, se vor oferi facilități.

Astfel, proprietarii de terenuri cu destinaţie agricolă vor achita 1014 lei.

Pentru persoanele fizice care desfăşoară activităţi independente în domeniul comerţului cu amănuntul, cu excepţia comerţului cu mărfuri supuse accizelor este stabilită prima de AOAM în mărime de 1622 de lei.

Prima de asigurare în mărime de 2028 de lei este stabilită pentru fondatorii de întreprindere individuală, deţinătorii de patentă, arendaşii, arendatorii, persoanele fizice care desfășoară activități în domeniul achizițiilor de produse din fitotehnie și/sau horticultură și/sau de obiecte ale regnului vegetal, alţi cetăţeni care nu sunt angajaţi şi nu sunt asiguraţi de Guvern, străinii titulari ai dreptului de ședere permanentă și beneficiarii de protecție internațională, străinii cărora li s-a acordat dreptul de şedere provizorie pe teritoriul Republicii Moldova.

Mediatorii, notarii, avocaţii, executorii judecătoreşti, experţii judiciari care activează în cadrul unui birou de expertiză judiciară, interpreţii, traducătorii şi administratorii autorizaţi, indiferent de forma juridică de organizare a activităţii, neangajaţi, care au obţinut atestat, licenţă sau autorizaţie în modul stabilit de lege, persoanele neangajate care exercită independent profesia de medic de familie vor achita prima de asigurare de 4056 de lei.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău