(VIDEO) Interviu cu Sergiu Harea, președintele CCI a RM despre concursurile „Marca Anului” și „Premiul Calității”

30 Mart. 2022, 16:51
 // Categoria: Interviu // Autor:  Dumitrita Culiuc
30 Mart. 2022, 16:51 // Interviu //  Dumitrita Culiuc

În prezent, antreprenorii autohtoni se confruntă cu o perioadă mai „delicată”. După criza generată de COVID-19, businessul din Republica Moldova s-a lovit de o altă criză, mai exact, sistarea comerțului din cauza războiului din Ucraina, țară care are frontieră comună cu Republica Moldova. Pentru a susține antreprenorii, Camera de Comerț și industrie a Republicii Moldova (CCI a RM) – cea mai mare asociație de business din țară, organizează activități de susținere a mediului de afaceri.

„În această perioadă dificilă, Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova s-a axat pe câteva măsuri importante. În primul rând să asigurăm dialogul public-privat dintre mediul de afaceri și autoritățile publice centrale și locale, astfel încât să găsim cele mai eficiente soluții pentru a susține companiile din țară. Pe lângă faptul că CCI a RM este cea mai mare asociație de business, instituția noastră estea cea care reprezintă, în ansamblu, toate companiile din țara noastră.”, declară Sergiu Harea, președintele CCI a RM.

Președintele CCI a RM, Sergiu Harea spune că asociația a digitalizat o serie de servicii pentru a ușura activitatea antreprenorilor. De asemenea, sunt organizate concursurile „Marca Comercială a Anului” și „Premiul pentru realizări în domeniul calității” care au drept scop promovarea mărcilor comerciale pe piața internă și externă și de a evidenția companiile care au implementat cu succes managementul calității precum și de a promova abordările moderne ale calității.

„Menirea de bază a acestor concursuri este susținerea și promovarea businessului autohton. este vorba despre promovarea mărcilor comerciale și a brandurilor din Republica Moldova, promovarea investiției în proprietatea intelectuală, dar și în calitatea serviciilor și produselor din țara noastră”, a menționat Sergiu Harea.

Participanții la aceste două concursuri vor beneficia de o mulțime de avantaje precum consolidarea prestigiului companiei și vizibilitate în rândul consumatorilor interni și externi.

Premiul Mare pentru concursul „Marca Comercială a Anului” este „Mercuriul de Aur”. Miza concursului „Premiul pentru realizări în domeniul calității” este „Zeița Calității.

Câștigătorii celor două concursuri vor fi premiați în cadrul „Galei Businessului Moldovenesc”, care este cel mai așteptat eveniment al societății economice autohtone, care se va desfășura în vara acestui an.

Pentru a oferi posibilitatea mai multor antreprenori să participe, termenul de înscriere la concursuri a fost prelungit până la 15 aprilie 2022.

De asemenea, CCI a RM oferă consultanță în afaceri, organizează instruiri, traininguri online și offline, expoziții, târguri, misiuni internaționale, etc. Portalul client.chamber.md oferă posibilitatea antreprenorilor să solicite online servicii precum: expertiza mărfurilor, evaluarea bunurilor, eliberarea certificatului de origine nepreferențial, etc.

Potrivit lui Sergiu Harea, pe viitor, CCI a RM va susține și mai mult mediul de afaceri autohton. Printre evenimentele care sunt planificate în timpul apropiat se numără evenimentul de transmitere a certificatelor de finanțare și de dotare IT ce se înscrie în activitățile derulate în cadrul proiectului de consolidare a cooperării în învățământul profesional tehnic dual pentru gestionarea consecințelor pandemiei COVID-19, organizarea expozițiilor regionale, Gala Businessului Moldovenesc și diverse seminare tematice.

Realitatea Live

15 Aug. 2022, 18:00
 // Categoria: Au Bani // Autor:  Dumitrita Culiuc
15 Aug. 2022, 18:00 // Au Bani //  Dumitrita Culiuc

Prețurile pentru chirie au crescut în întreaga lume. Astfel, am pregătit un top pentru cele mai mai scumpe chirii din Europa.

Parisul este orașul cu cele mai scumpe chirii din Europa. Francezii și nu numai plătesc peste 29 de euro pe metru pătrat. Tot peste 20 de euro plătesc și cei din Oslo, Londra, Barcelona și Copenhaga – acestea sunt, așadar, cele mai scumpe orașe, dacă ne gândim să stăm în chirie.

În Barcelona, prețurile chiriilor au crescut din 2021 cu aproape 28%. Iar într-un oraș din Ungaria cu aproximativ 27%. O creștere semnificativă este și în Varșovia. Chiriașii scot din buzunar în 2022 cu 18% mai mulți bani față de anul trecut.

Chiriile din România sunt printre cele mai mici din Europa. Cele mai scumpe chirii din România sunt în București și Cluj, 7,5 euro pe metru pătrat. În Brașov prețurile sunt ceva mai mici, 6,60 de euro pe metru pătrat, scrie Digi24.

Chirii mai ieftine decât în România se găsesc în Bulgaria. În capitala Bulgariei prețul este ceva mai mare, 4,60 de euro pe metru pătrat. Și Slovenia se află la coada clasamentului, cu cele mai mici chirii – aici se plătesc pe lună, pentru metrul pătrat, mai puțin de 7 euro.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău