Guvernul urmează să aprobe, în ședința de mâine, un proiect de lege pentru majorarea plafonului de garantare a depozitelor. Este vorba de o creștere de 200% pentru unele depozite, se arată în nota informativă.
Ministerul Finanțelor argumentează majorarea plafonului în legătura că racordarea legislației la practicele internaționale. De asemenea, va fi întocmită o nouă listă a depozitelor care nu sunt garantate, dar și revizuirea mărimii fondului de garantare.
Ultimele date ale Fondului de Garantare a Depozitelor arată că la sfârșitul anului 2020, moldovenii aveau în bănci 79,2 miliarde de lei. Depozitele eligibile pentru garantare constituiau 76,2 miliarde de lei.
96,24% reprezentau ponderea depozitelor eligibile în valoarea totală a depozitelor înregistrate în sistemul bancar la 31 decembrie 2020. Însă doar 21,90% din valoarea totală a depozitelor eligibile o reprezintă depozitele garantate/acoperite. Iar 91.22% din valoarea totală a depozitelor garantate/acoperite în sistemul bancar o dețin persoanele fizice.
Astfel, în cazul indisponibilității depozitelor unei din bănci, Fondul garantează onorarea acestora fiecărui deponent, indiferent de numărul şi mărimea lor sau de moneda în care s-au constituit, plafonul de garantare fiind de 50 000 lei. Suma totală a mijloacelor destinate garantării depozitelor în sistemul bancar constituie 796,4 mil. de lei.
De la începutul activității Fondului de garantare a depozitelor mărimea plafonului de garantare s-a majorat de la 4 500 lei în anul 2004 până la 50 000 lei de la începutul anului 2020, marcând de fiecare dată o nouă etapă în dezvoltarea sistemului de garantare a depozitelor din Republica Moldova.