Guvernul de la București va majora puternic, pentru anul viitor, numărul avizelor care pot fi acordate muncitorilor străini, la 100.000 de lucrători, după ce în acest an a fost stabilit inițial un contingent de 25.000 angajați, dublat ulterior la un total de 50.000.
Noua limită pregătită, de 100.000 de muncitori străini, este argumentată de Executiv prin deficitul de forță de muncă înregistrat în România, reflectat și din numărul de solicitări din partea angajatorilor care doresc să recruteze cetățeni străini din afara UE. În vară, când a dublat limita la 50.000, premierul Cîțu a arătat că necesarul de forță de muncă pe piață este de 160.000 de lucrători.
Între timp, pentru a diminua din deficitul de forță de muncă, Parlamentul a decis că angajatorii sunt exceptați de la obligația obținerii avizului de angajare în cazul angajării cetățenilor din Republica Moldova, Ucraina și Republica Serbia, cu contract individual de muncă cu normă întreagă, pe o perioadă de maximum 9 luni într-un an calendaristic. Drept urmare, cetățenii acest state, care doresc să intre pe teritoriul României în scopul desfășurării de activități lucrative, pot solicita viza de lungă ședere pentru angajare în muncă fără a fi necesară prezentarea copiei avizului de angajare.
Datele statistice din România relevă că în anul 2020 numărul de avize de angajare emise de autoritățile române pentru cetățenii moldoveni a fost de 2172 cu aproape 30% mai puțin comparativ cu anul 2019.