CCI a RM a înmânat certificate de finanțare pentru companii și instituții care implementează învățământul dual

01 Apr. 2022, 15:24
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Dumitrita Culiuc
01 Apr. 2022, 15:24 // Bani și Afaceri //  Dumitrita Culiuc

Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (CCI a RM) a organizat un eveniment de transmitere a certificatelor de finanțare și de dotare cu echipamente IT pentru 22 de parteneriate care au primit finanțare, în baza dosarelor depuse în cadrul proiectului „Consolidare a cooperării în învățământul profesional tehnic dual pentru gestionarea consecințelor pandemiei Covid-19”.

În cadrul discursului său, Sergiu HAREA, președinte CCI a RM a menționat: „Promovarea intereselor mediului de afaceri din Republica Moldova este o atribuție statutară a Camerei de Comerț și Industrie. Depunem eforturi pentru a identifica măsuri de suport, mai ales în condițiile ultimilor ani, marcați de pandemie și, mai nou, de conflict militar în imediata vecinătate. Astfel, la data de 1 decembrie 2021, prin intermediul proiectului „Promovarea Învățământului Profesional Tehnic pentru o Economie Verde” implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), cu suportul financiar al Ministerului Federal German pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (BMZ) și Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare, Camera de Comerț și Industrie a lansat un pachet de suport pentru companiile și instituțiile de învățământ profesional tehnic care implementează învățământ dual. Astăzi, 22 de parteneriate, create dintre agenții economici și instituțiile de învățământ din Republica Moldova, care implementează învățământul profesional tehnic (ÎPT) dual, selectate în bază de concurs, beneficiază de granturi în valoare de 500.000,00 €. De asemenea, adițional au fost achiziționate echipamente IT în valoare de 200.000,00 € care sunt repartizate direct beneficiarilor de către Camera de Comerț și Industrie.

Parteneriatele care beneficiază de finanțare, vor implementa activități eligibile pentru a minimiza efectele pandemiei de COVID-19 asupra ÎPT dual, prin digitalizarea procesului de predare/ învățare atât la instituția ÎPT, cât și la agenții economici. În acest context, au fost achiziționate echipamente specifice domeniului de activitate- echipamente IT, echipamente de laborator, utilaje, strunguri; implementarea platformelor de e-learning și achiziție de software pentru învățare în regim online.

Galina RUSU, Secretar de Stat, Ministerul Educației și Cercetării a declarat în cadrul evenimentului: „Ne punem mari speranțe în parteneriatele între instituțiile de învățământ profesional tehnic și agenții economici în procesul de formare profesional tehnică prin învățământ dual. Doar o cooperare eficientă poate contribui la consolidarea sistemului de învățământ profesional tehnic dual și asigurarea unui proces educațional de calitate, asigurarea cu forță de muncă calificată conform cerințelor sectoarelor de activitate și pieței muncii, asigurarea condițiilor pentru dobândirea și dezvoltarea spiritului antreprenorial, incluziunea socială și angajarea pe piața muncii imediat după absolvirea programului de formare profesională.

Secretarul de Stat a exprimat gratitudinea Ministerul Educației și Cercetării pentru promovarea învățământului dual tuturor actorilor implicați.

Sergiu GHERCIU, Secretar de Stat, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) a specificat: „La momentul actual, în 3 instituții de învățământ din subordinea MAIA și 33 companii partenere se implementează formarea profesională a viitorilor specialiști prin învățământ dual. Sunt încadrați în formare profesională  82 de elevi de la 5 specialități din domeniul agroalimentar.

Sergiu GHERCIU a menționat că ministerul pe care-l reprezintă este deschis să susțină în totalitate proiectele din învățământul dual.

CCI a RM în calitate de promotor al mediului de afaceri autohton, dar și din poziția de entitate abilitată de Guvern pentru intervenții pe domeniului învățământului profesional tehnic dual, oferă sprijin și întrevede posibilități de a susține partenerii din cadrul programelor de învățământ profesional tehnic dual.

  • Pentru a urmări evenimentul accesați link-ul: https://bit.ly/38ltUvB
  • Lista proiectelor/parteneriatelor aprobate spre finanțare în cadrul proiectului „Consolidarea cooperării partenerilor în învățământ profesional tehnic dual (ÎPT) pentru gestionarea consecințelor pandemiei de Covid- 19” poate fi acesată aici: https://bit.ly/3Lw7F49

Activitatea este desfășurată cu suportul proiectului „Promovarea Învățământului Profesional Tehnic pentru o Economie Verde” implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) cu suportul financiar al Ministerului Federal German pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (BMZ) și Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC).

 

Realitatea Live

30 Sept. 2022, 20:50
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
30 Sept. 2022, 20:50 // Actual //  Lupu Eduard

Gazprom a redus livrările de gaz pentru Republica Moldova cu 30% din 1 octombrie. Exact cum s-a întâmplat în luna octombrie a anului trecut, înainte de semnarea contractului de pe 30 octombrie.

„Astăzi Moldovagaz a achitat integral avansul pentru luna septembrie către Gazprom. MoldovaGaz a primit confirmarea parțială a volumelor pentru luna octombrie. Din cele 8.06 mln m3 pe zi (pentru ambele maluri), au fost confirmate 5.7 mln m3 pe zi. În acest sens, se repetă situația din luna octombrie anul trecut, când livrările au fost limitate cu 30%. Diferența este că în acest an avem un contract semnat care trebuie respectat”, a declarat ministrul Infrastructurii Andrei Spînu.

Gazprom nu precizat care este motivul reducerii livrărilor de gaz. Experții în energetică avertizau anterior că Gazprom va recurge la șantajul energetic în lunile de iarnă, de aceea autoritățile trebuie să aibă mai multe alternative, inclusiv să facă rezerve de gaz, cel puțin pentru două luni de iarnă. Unul din motive este că Moscova este nemulțumită de formula actuală a prețului la gaz și ar vrea să schimbe prevederle contractuale, deoarece din 1 octombrie prețul de achiție al metanulu se reduce semnificativ.

În perioada lunilor de iarnă formula de calcul a prețului la gaz este 70% prețul la petrol și 30% prețul spot, iar în lunile de vară formula se inversează.

Din 1 octombrie, confrom noii formule, prețul de achiziție al metanului ar urma să ajungă la 1100 USD pe mia de metri cubi față e 1882 USD cât este în septemberie.

Traiful pentru populație este de 29,26 lei pentru metrul cub. Președintele Moldovagaz, Vadim Ceban declară că până în primăvară tariful se va reduce.

 

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău