Cum au reușit fetele și femeile din regiunea Cahul să obțină un job în domeniul IT în companii internaționale

01 Apr. 2022, 15:38
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  Dumitrita Culiuc
01 Apr. 2022, 15:38 // Oameni şi Idei //  Dumitrita Culiuc

Posibilitatea de a munci online creează multiple oportunități profesionale pentru femeile din Republica Moldova, în special pentru cele din regiuni. După ce au absolvit programul „ICT4Women Cahul”, 30 de femei din regiunea Cahul au început să lucreze la proiecte de succes ale companiilor internaționale chiar de la biroul de acasă. Pentru a se angaja, fetele și femeile au trecut mai multe cursuri de IT care au durat 5 luni. Absolventele cursului au fost invitate la un eveniment consacrat, unde alături de comunitatea locală și-au împărtășit experiența.

Programul „ICT4Women Cahul” este implementat de ATIC în cadrul proiectului „EU4Moldova: Startup City Cahul”, cu asistența financiară a Uniunii Europene, în parteneriat cu Suedia.

Drumul către un job în IT începe … de acasă

Timp de cinci luni, fetele și femeile au parcurs patru etape, au urmat cursuri practice, au participat la ateliere de instruire și sesiuni de mentorat, iar la final și-au elaborat un CV și și-au depus candidatura pentru joburi de la distanță, în calitate de liber-profesioniste. Participantele au studiat unul dintre cele 3 cursuri: Social Media Management, WordPress/Tilda și Creare de conținut și comunicare.

Olesea Susarenco, participantă: „De mai mulți ani mă fascinează domeniul IT, iar în cadrul proiectului am studiat social media management. Am ales acest curs pentru că, în prezent, muncesc într-o companie în calitate de editor foto și vreau să continui să mă dezvolt profesional. În această perioadă, am aflat foarte multe lucruri noi pe care nu le cunoșteam, iar acest lucru mă va ajuta să evoluez în carieră și să fiu mai încrezută în propriile forțe.”

Mariana Sinigur, participantă: „În prezent, muncesc în domeniul educației, iar această sferă deja are mari tangențe cu IT-ul. Proiectul mi-a dezvoltat abilitățile și competențele, am reușit să aplic în practică mai multe lucruri pe care le-am învățat la curs, iar dacă va apărea oportunitatea, voi dezvolta o carieră în industria tehnologiilor informaționale, pentru că este un domeniu tot mai prezent în viața fiecăruia dintre ei. De asemenea, munca de la distanță este o opțiune comodă de a avea venit, indiferent unde te-ai afla.”

Prin intermediul inițiativei, participantele urmează să își înceapă cariera, iar unele dintre ele deja au depus CV-ul pentru companii străine.

Iuliana Neagu, participantă: „Nu am putut rata oportunitatea de a studia gratuit o profesie nouă. Chiar dacă în prezent îmi fac studiile în domeniul IT la colegiul „Iulia Hasdeu” din Cahul, am ales să studiez cursul wordpress – pentru că nu l-am învățat niciodată. CV-ul meu este completat, iar recent am aplicat pentru job în acest domeniu la câteva companii internaționale. Sper să fiu acceptată și să încep să muncesc în domeniul TIC.”

Scopul inițiativei este de a mobiliza femeile din regiunea de sud a țării și de a le oferi posibilitatea să-și dezvolte competențele în domeniul IT, pentru a beneficia de oportunități financiare, indiferent de localitatea unde trăiesc. Mai mult, proiectul și-a propus să le implice în munca online, oferindu-le educație teoretică și practică în domenii solicitate pe piața muncii și cu potențial mare de dezvoltare, pentru a deveni independente financiar și pentru a dezvolta o carieră de succes. Pe lângă cursurile specializate, proiectul presupune și alte aspecte de dezvoltare profesională.

Programul de formare a fost inițiat în luna octombrie a anului trecut, iar la etapa inițială au participat aproximativ 200 de fete și femei, 57 dintre acestea parcurgând etapa practică de pregătire.

Irina Oriol, manageră de program, ATIC: „Prin intermediul acestui program, ne-am propus să oferim șanse egale fetelor și femeilor de a se dezvolta din punct de vedere profesional și de a beneficia de oportunitățile pe care le oferă domeniul IT. Indiferent de localitatea din care provin, acestea au dreptul de a munci și de a fi remunerate corespunzător. Pe piața muncii există cerere de forță de muncă calificată, iar companiile străine sunt dispuse să angajeze de la distanță liber-profesioniste. Avem potențial pe care trebuie să-l dezvoltăm, iar beneficiile muncii în mediul digital trebuie să fie cunoscute inclusiv în regiuni. În era digitală, munca de la distanță este o posibilitate bună pentru femei de a dezvolta o carieră, de a deveni profesioniste și de a obține rezultate profesionale excelente, iar programul a venit să le ajute în acest sens.”

Despre EU4Moldova: Startup City Cahul

„EU4Moldova: Startup City Cahul” este implementat în perioada 2020-2024 de ATIC, cu asistența financiară a Uniunii Europene în parteneriat cu Suedia. Inițiativa abordează dezvoltarea socio-economică durabilă a municipiului Cahul și a localităților învecinate, care completează acoperirea regională a asistenței pentru dezvoltare acordată de Uniunea Europeană Republicii Moldova. Proiectul sprijină în special dezvoltarea economică prin inovare, antreprenoriatul, ocuparea forței de muncă pentru întreprinderile mici și mijlocii din afara capitalei și oferă oportunități de studiu tinerilor, femeilor și fetelor în știință, tehnologie, inginerie și matematică (STEM). Ca parte a proiectului, la Cahul va fi creat un centru regional de inovare și tehnologie – EU4Innovation Center – iar un grup larg de localnici vor deveni beneficiarii săi. Obiectivul centrului este de a avea un efect de stimulare în orașul Cahul și alte zone de dezvoltare din regiune. UE investește în dezvoltarea proiectului 6,8 milioane euro, care sunt oferite prin intermediul Suediei, proiectul fiind implementat de ATIC.

Realitatea Live

29 Nov. 2022, 05:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
29 Nov. 2022, 05:32 // Actual //  Lupu Eduard

Generalul australian Mick Ryan, expert în strategie militară a realizat o analiză privitoare la metodele folosite de Serghei Surovikin, generalul „Armaggedon”, pus de Putin în fruntea campaniei militare ilegale din Ucraina.

Reputatul ofițer australian încearcă să atragă atenția că analiza superficială a acțiunilor armatei ruse poate fi dăunătoare în tentativa de a înfrânge militar Moscova.

„O mare parte din relatările despre Ucraina se concentrează pe „ruși” ca pe o masă amorfă. Realitatea este că, chiar și în instituțiile militare inadecvate în ofensivă, există organizare, control și comandă de la vârf. Comandanții militari contează.

În proiectarea viitoarelor operațiuni, liderii și planificatorii militari ucraineni nu se vor uita doar la capacitățile militare și dispoziția în teren a trupelor rusești. Ei vor evalua modul în care filozofia de comandă a lui Surovikin ar putea avea impact asupra viitoarelor operațiuni ucrainene.

Ca atare, trebuie să-l înțelegem pe comandantul inamicului. Dacă îi deslușim stimulentele și motivațiile, îi putem anticipa strategia și planurile. Mecanismele prin care să fie înfrânt sau care să prevină acțiuni militare eficiente rusești în Ucraina pot fi apoi construite”, își începe expunerea generalul Mick Ryan.

Surovikin comandă o armată epuizată, are probleme de moral și a fost uzată constant în ultimele 9 luni. În timpul iernii, ofițerul rus specializat în Siria în distrugerea infrastructurii civile și uciderea cetățenilor de rând, unde și-a câștigat supranumele de „generalul Armageddon”, va trebui să apere teritoriul deja ocupat ilegal și „va face tot ce poate să-și păstreze forța, să reconstituie unități distruse și să construiască o rețea logistică rezistentă”.

„Surovikin va căuta o mai bună aliniere între obiectivele politice ale lui Putin și capacitatea militară a forțelor armate ale Rusiei. Aceste două lucruri au fost prost aliniate de la începutul războiului; această nealiniere a jucat un rol important în performanța slabă a armatei ruse.

Obiectivele politice ale lui Putin în luna februarie a acestui an au fost mult mai mari decât au fost capabile să atingă micile forțe terestre și aeriene ruse, prea dezagregate. Concentrarea puterii de luptă în Donbas la jumătatea anului 2022 a fost o demonstrație că rușii au înțeles acest lucru.

Dar vedem, mai nou, un fel de „întâlnire la mijloc” între politică și armată. Din punct de vedere politic, Rusia mobilizează oamenii și industria pentru a oferi o capacitate militară mai mare pentru operațiunile militare ucrainene.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău