Ce a făcut BNM în luna decembrie ca leul moldovenesc să nu încolțească dolarul și euro

07 Ian. 2023, 11:50
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
07 Ian. 2023, 11:50 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

La sfârșitul anului 2022 activele oficiale de rezervă au însumat 4,7 miliarde USD majorându-se cu 200 milioane USD față de sfârșitul lunii noiembrie, arată datele Băncii Naționale a Moldovei.

Majorarea activelor a fost generată de intervențiile de pe piață valutară sub formă de cumpărări de valută în sumă de 75 milioane dolari. Or, acest lucru s-a făcut pentru a nu admite o apreciere a leului față de monedele de referință – euro și dolar, în condițiile afluxului de valută generat de moldovenii care muncesc în străinătate și revin acasă.

BNM susține că majorarea rezervelor obligatorii a avut loc și pe fundalul înregistrării suportului bugetar în favoarea Ministerului Finanțelor al Republicii Moldova  -63,89 mil. dolari SUA (echivalentul a 60,00 mil. EUR) sub formă de împrumut oferit de Agenția Franceză de Dezvoltare, Paris pentru modernizarea sistemului energetic și feroviar, înregistrarea suportului bugetar în favoarea Ministerului Finanțelor al Republicii Moldova  – 43,76 mil. dolari SUA sub formă de grant oferit de Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare în cadrul programului „Moldova, măsuri în situație de urgență, reziliență și competitivitate. Operațiunea de politici de dezvoltare”, aprecierea cursurilor de schimb ale valutelor componente ale rezervelor valutare în raport cu dolarul SUA: 29,43 mil. dolari SUA și înregistrarea creditelor și a granturilor în favoarea Ministerului Finanțelor al Republicii Moldova pentru proiecte investiționale – 13,22 mil. dolari.

În același timp, reducerea rezervelor obligatorii a avut loc urmare a plăților Ministerului Finanțelor al Republicii Moldova: 15,99 mil. dolari SUA, rezultatul net al operațiunilor de tip swap valutar pe piața valutară internă: 15,87 mil. dolari SUA și a plăților aferente serviciului datoriei publice externe a Republicii Moldova: 14,95 mil. dolari SUA.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 

Realitatea Live

17 Apr. 2024, 12:36
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  Soroceanu Olga
17 Apr. 2024, 12:36 // Oameni şi Idei //  Soroceanu Olga

Dumitru Stoica este antreprenorul din Floreşti care în anul 2019 a fondat Asociația Obștească „Centrul Regional pentru Inițiative Sociale și Dezvoltare Durabilă” (CRISDD). Un ONG care are drept scop sporirea gradului de participare a tinerilor în procesele democratice la nivel local în Republica Moldova. 

Cu sprijinul financiar al Uniunii Europene şi cofinanţarea Suediei, tânărul în vârstă de 22 de ani a accesat finanţare nerambursabilă, în sumă de 37.500 euro, cu ajutorul căreia a deschis recent o cafenea mobilă la Floreşti. Despre afacerea socială şi activităţile de la Connect Cafe, Dumitru Stoica a povestit într-un interviu pentru site-ul Asociaţiei pentru Drepturile Omului „Lex 21”. 

„Misiunea organizației noastre este de a promova și facilita participarea cetățenilor la nivel local la dezvoltarea unei societăți civile bazate pe cetățenie activă. Deschiderea cafenelei „Connect cafe” a venit ca răspuns a problemei ce ține de lipsa spațiilor de recreere și socializare pentru tineri. Mai mult, prin intermediul cafenelei ne-am gândit să reinvestim 90% din profit în dezvoltarea cafenelei, dar și pentru crearea în perspectivă a unui Centru de promovare a comportamentului eco responsabil în orașul Florești”, afirmă Dumitru Stoica.

„Connect Cafe” se remarcă printre restul localurilor din zonă prin activităţile pe care le găzduieşte. 

„Organizăm periodic evenimente culturale și jocuri de societate, oferind oportunități constante pentru divertisment și interacțiune între vizitatori. Aceste evenimente promovează legături sociale mai puternice în comunitatea noastră. Însă, ceea ce ne diferențiază și mai mult este angajamentul nostru față de comportamentul responsabil și utilizarea eficientă a energiei. Folosim panouri fotovoltaice pentru a ne alimenta cu energie, demonstrând un exemplu de sustenabilitate și preocupare pentru mediu. Prin aceasta, nu doar că oferim un loc pentru socializare, ci și încurajăm practici prietenoase cu mediul în comunitatea noastră”, susţine Dumitru Stoica. 

În total, în cadrul programului de susţinere a întreprinderilor sociale, implementat de Fundaţia Est Europeană cu finanţarea Uniunii Europene şi a Suediei, au fost selectate 10 organizații ale societății civile care au obţinut sprijin financiar nerambursabil, pentru a dezvolta şi promova antreprenoriatul social în Republica Moldova.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău