Ce a făcut BNM în luna decembrie ca leul moldovenesc să nu încolțească dolarul și euro

07 Ian. 2023, 11:50
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
07 Ian. 2023, 11:50 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

La sfârșitul anului 2022 activele oficiale de rezervă au însumat 4,7 miliarde USD majorându-se cu 200 milioane USD față de sfârșitul lunii noiembrie, arată datele Băncii Naționale a Moldovei.

Majorarea activelor a fost generată de intervențiile de pe piață valutară sub formă de cumpărări de valută în sumă de 75 milioane dolari. Or, acest lucru s-a făcut pentru a nu admite o apreciere a leului față de monedele de referință – euro și dolar, în condițiile afluxului de valută generat de moldovenii care muncesc în străinătate și revin acasă.

BNM susține că majorarea rezervelor obligatorii a avut loc și pe fundalul înregistrării suportului bugetar în favoarea Ministerului Finanțelor al Republicii Moldova  -63,89 mil. dolari SUA (echivalentul a 60,00 mil. EUR) sub formă de împrumut oferit de Agenția Franceză de Dezvoltare, Paris pentru modernizarea sistemului energetic și feroviar, înregistrarea suportului bugetar în favoarea Ministerului Finanțelor al Republicii Moldova  – 43,76 mil. dolari SUA sub formă de grant oferit de Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare în cadrul programului „Moldova, măsuri în situație de urgență, reziliență și competitivitate. Operațiunea de politici de dezvoltare”, aprecierea cursurilor de schimb ale valutelor componente ale rezervelor valutare în raport cu dolarul SUA: 29,43 mil. dolari SUA și înregistrarea creditelor și a granturilor în favoarea Ministerului Finanțelor al Republicii Moldova pentru proiecte investiționale – 13,22 mil. dolari.

În același timp, reducerea rezervelor obligatorii a avut loc urmare a plăților Ministerului Finanțelor al Republicii Moldova: 15,99 mil. dolari SUA, rezultatul net al operațiunilor de tip swap valutar pe piața valutară internă: 15,87 mil. dolari SUA și a plăților aferente serviciului datoriei publice externe a Republicii Moldova: 14,95 mil. dolari SUA.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 

Realitatea Live

07 Feb. 2023, 17:34
 // Categoria: Slider // Autor:  Lupu Eduard
07 Feb. 2023, 17:34 // Slider //  Lupu Eduard

Deputatul PAS, Oazu Nantoi a declarat într-un interviu pentru publicația rusă komersant că Vitalii Igantiev (pretinsul ministru de Externe de la Tiraspol n.r) poate fi arestat în cazul în care va veni la Chișinău.

Parlamentul de la Chișinău a aprobat legea criticată de Kremlin și Tiraspol prin care sunt introduse pedeapse penale pentru separatism.

Regimul de la Tiraspol a calificat noile prevederi din Codul Penal drept „norme represive împotriva transnistrenilor” și un „act de agresiune” care pune în pericol reglementarea conflictului transnistrean. Potrivit unei declarații emise de așa-numitul minister de externe al republicii nerecunoscute, practic orice locuitor al regiunii ar putea să fi urmărit penal acum.

Modificările la Codul Penal au fost propuse de 16 deputați PAS, printre care și președintele parlamentului, Igor Grosu, și prevăd pedepse cu închisoarea pentru infracțiuni ca separatismul, finanțarea separatismului, incitarea la separatism, complot împotriva R. Moldova, colectarea și sustragerea informațiilor care ar putea dăuna suveranității, independenței și integrității țării.

Astfel, potrivit modificărilor aprobate, acțiunile de separatism săvârșite de persoane fizice se pedepsesc cu închisoare de la 2 la 5 ani. Dacă sunt comise de persoane juridice, cu o amendă de 150.000-250.000 de lei și privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate sau lichidarea persoanei juridice.

Instigarea la acțiuni de separatism făcută de o persoană fizică se pedepsește cu până la 3 ani de închisoare sau amendă, de la 35.000 la 75.000 de lei, cu privarea de dreptul de a ocupa funcții sau de a exercita o anumită activitate timp de 2-5 ani. Persoanele juridice vor fi pedepsite cu amendă de la 100.000 la 150.000 de lei, cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate sau cu lichidarea.​

Finanțarea acțiunilor de separatism de către o persoană fizică se pedepsește cu închisoare de la 5 la 10 ani, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate între 6 și 12 ani. În cazul persoanelor juridice, amenda este de 600.000-750.000 de lei, cu lichidare.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău