Marile companii crypto se prăbuşesc ca piesele de domino

07 Ian. 2023, 11:19
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
07 Ian. 2023, 11:19 // Actual //  Lupu Eduard

Marile companii crypto se prăbuşesc ca piesele de domino. Creditorul Genesis Global Trading Inc. a concediat 30% din personal şi ia în considerare posibilitatea de a cere falimentul.

Creditorul crypto Genesis Global Trading Inc. a concediat 30% din personalul său şi ia în considerare posibilitatea de a cere falimentul, potrivit unor persoane familiarizate cu problema în cauză, acesta fiind cel mai recent semn al pericolului financiar în care se află creditorul, relatează Wall Street Journal, citat de Ziarul Financiar.

Concedierile nu s-au limitat la un singur departament, ci au fost aplicate în întreaga companie, potrivit surselor. Genesis mai are 145 de angajaţi după disponibilizările de joi.

Genesis colaborează cu banca de investiţii Moelis & Co. pentru a-şi evalua opţiunile pentru viitor, inclusiv o potenţială depunere a unei cereri de intrare în faliment.

O purtătoare de cuvânt a Genesis a declarat că firma lucrează alături de consilierii săi „pentru a păstra activele clienţilor şi a duce afacerea mai departe”.

Creditorul crypto a devenit cea mai recentă firmă de active digitale care se luptă pentru supravieţuire. Anul trecut a fost marcat de o serie de falimente cryptografice, în condiţiile în care Rezerva Federală a majorat ratele dobânzilor, dezumflând mare parte a investiţiilor speculative. Eşecurile din sectorul puţin reglementat s-au întins asupra altor companii, demonstrând interconectarea industriei în curs de dezvoltare. Fed a semnalat că va continua să crească ratele. Investitorii se pregătesc pentru mai multă suferinţă în domeniul crypto.

Genesis a suferit pierderi abrupte din cauza împrumuturilor pe care le-a acordat firmei de tranzacţionare Alameda Research, acum dispărută, şi fondului de acoperire cryptografic Three Arrows Capital. Atât Alameda, cât şi Three Arrows au intrat în faliment anul trecut.

„Pe măsură ce continuăm să navigăm printre provocările fără precedent din industrie, Genesis a luat decizia dificilă de a reduce numărul de angajaţi la nivel global. Aceste măsuri fac parte din eforturile noastre continue de a ne mişca afacerea înainte”, a declarat o purtătoare de cuvânt a Genesis.

Vara trecută, Genesis a redus cu 20% din forţa sa de muncă de 260 de persoane, inclusiv directorul executiv Michael Moro ajungând să demisioneze. Genesis acordase fondului de acoperire Three Arrows un împrumut de 2,4 miliarde de dolari cu o garanţie de 50%. Genesis nu a fost de acord cu această caracterizare, garanţia fiind mai aproape de 80%, potrivit declaraţiilor lui Moro.

Necazurile creditorului s-au adâncit odată cu prăbuşirea FTX. Genesis a împrumutat sute de milioane de dolari firmei de tranzacţionare Alameda Research înainte de implozia acesteia în noiembrie, potrivit unor persoane familiarizate cu această chestiune.

Genesis a întrerupt originarea şi răscumpărarea de împrumuturi la 16 noiembrie. Ca urmare a mişcării creditorului, clienţii bursei de cryptomonede Gemini au fonduri de 900 de milioane de dolari blocate la Genesis. Genesis a folosit Gemini ca partener pentru programul său de randament.

Genesis a căutat ajutor sub forma unui împrumut de urgenţă de 1 miliard de dolari de la investitori.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

24 Iul. 2024, 16:46
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Iul. 2024, 16:46 // Actual //  Lupu Eduard

Reclamele la jocurile de noroc ar putea reapărea în Republica Moldova, după ce în noiembrie 2021 Parlamentul a votat interzicerea acestora. Deputații PAS, Radu Marian și Dorian Istrati, au înregistrat un proiect de lege care prevede permisiunea reclamelor și sponsorizărilor pentru jocurile de noroc cu risc social scăzut.

„Permiterea inițierii sau participării la activități de sponsorizare sau de filantropie, a agenților economici care organizează, desfășoară sau exploatează jocurile de noroc cu risc social scăzut, în urma cărora marca comercială a Loteriei Naționale a Moldovei poate deveni publicitară”, se arată în inițiativa deputaților.

Această măsură vine să încurajeze mai multe investiții în activitățile sportive de masă și alte evenimente sociale. Publicitatea și programele audiovizuale sponsorizate de organizatorii jocurilor de noroc vor fi permise între orele 22:00 și 07:00, iar competițiile sportive difuzate în direct vor putea fi sponsorizate. Reclamele vor include mențiuni obligatorii privind impactul negativ al jocurilor de noroc, acoperind cel puțin 20% din timpul sau suprafața materialului publicitar.

Deputatul Marian a explicat că problemele de aplicare a restricțiilor totale asupra publicității pariurilor sportive sunt numeroase. În majoritatea țărilor europene, publicitatea pentru pariuri este permisă, inclusiv la competițiile sportive internaționale transmise în direct în Republica Moldova, cum ar fi Liga Campionilor la Fotbal. Această diferență majoră de abordare între spațiul european și Republica Moldova creează situații în care orice transmisiune de eveniment sportiv internațional încalcă legea.

Modificarea propusă va aduce mai multe resurse pentru radiodifuzorii locali, permițându-le să creeze conținut media autohton. Publicitatea va fi permisă și în publicațiile periodice publice sau private, ocupând până la 15% din spațiul unui număr al ediției, cu mențiuni obligatorii privind impactul negativ al jocurilor de noroc pe cel puțin 20% din suprafața materialului publicitar.

Defalcările la bugetul public național din activitatea Loteriei Naționale a Moldovei se ridică la 2,25% din rulajul LNM și aproximativ 75% din cota de profit a organizatorului jocurilor de noroc, care constituie monopol de stat. Între 2018 și 2023, la Bugetul Public Național au fost încasați 607 milioane lei din activitatea LNM, cu o creștere semnificativă în 2023, când încasările au ajuns la 287,8 milioane lei comparativ cu 1,3 milioane lei în 2018.

Se estimează că proiectul de lege va genera investiții directe de cel puțin 30 milioane lei anual în susținerea și promovarea evenimentelor sportive și sociale, dar și în stimularea producerii de conținut media autohton.

Reclamele jocurilor de noroc au fost interzizse în noimebrie 2021, iar legea a fost promovată insistent de Dumitru Alaiba fostul președinte al comisiei economie de la acea vreeme. El spunea că publicitatea jocurilor de noroc are un impact negativ asupra populației sărăce care își cheltuie ultimii bani. Sancțiunile pentru cei care încalcă legea au fost stabilite de la 60 la 120 u.c. pentru persoanele fizice sau cu funcţie de răspundere și de la 120 la 180 u.c. – persoanei juridice, cu privarea de dreptul de a desfăşura o anumită activitate pe un termen de la 6 luni la un an.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău