Ce ar trebui să se întâmple ca aliații lui Putin să se întoarcă împotriva lui. Scenariul lui Garry Kasparov

18 Apr. 2022, 21:49
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
18 Apr. 2022, 21:49 // Actual //  bani.md

Fostul campion la șah Garry Kasparov, un critic al președintelui rus Vladimir Putin, a vorbit la CNN despre ce ar trebui să se întâmple ca aliații liderului de la Kremlin să se întoarcă împotriva lui.

Întrebat dacă sancțiunile impuse de Occident împotriva Rusiei își fac efectul sau vin prea târziu, Kasparov a răspuns: „Niciodată nu e prea târziu”.

„Dacă măca 50% din sancțiuni erau impuse acum 8 ani, acum 8 luni, chiar și acum 8 săptămâni, ar fi avut un efect diferit. Poate ne-ar fi scăpat de acest război oribil. Dar acum suntem în situația în care lumea liberă este unită, Ucraina primește arme, sancțiunile sunt tot mai dure, dar tot nu avem un scop strategic”, a spus el.

„Statele Unite și aliații europeni din NATO trebuie să vină cu o declarație comună în care să spună că scopul acestui război este ca Ucraina să-și recupereze toate teritoriile. Nu trebuie să existe discuții despre concesii teritoriale. Nu le putem spune ucrainenilor ce să facă. E dreptul lor să lupte pentru fiecare centimetru din teritoriul lor, dacă asta vor, și trebuie să-i sprijinim”, a continuat Kasparov.

În ceea ce privește o posibilă escaladare a conflictului, „Putin nu are nevoie de un motiv pentru escaladare. Armata lui e blocată în Ucraina, nu are nicio șansă. Rachetele de modă veche ale ucrainenilor au lovit nava amiral a rușilor. Nu cred că generalii și amiralii lui Putin vor să se sinucidă pentru ambițiile lui geopolitice nebunești”, a adăugat el.

„În primul rând, oamenii din Rusia, mai ales elitele, trebuie să recunoască faptul că războiul e pierdut. Veștile proaste venite din Ucraina îi vor face pe tot mai mulți să se revolte, pentru că nivelul de trai va scădea. Înfrângerea militară în Ucraina și revoltele sociale ar crea condițiile pentru o lovitură politică, pentru că mulți dintre apropiații lui Putin vor căuta un țap ispășitor și întotdeauna dictatorul este cel care trebuie să fie de vină pentru toate eșecurile”, a spus Kasparov.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 09:55
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 09:55 // Actual //  Ursu Victor

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a avertizat asupra provocărilor majore din sectorul energetic, subliniind necesitatea unor măsuri urgente pentru a evita o criză. În cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la Jurnal TV, Parlicov a explicat că Moldova ar putea fi nevoită să crească importurile de energie din România și să interzică exporturile de energie regenerabilă pentru a asigura securitatea internă, în cazul în care regiunea stângă a Nistrului nu va mai primi gaz rusesc.

„Acum exportăm energie din surse regenerabile, inclusiv până în Croația. Însă, în contextul actual, trebuie să prioritizăm consumul intern. Activarea celulei de criză și a Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) este inevitabilă, deoarece incertitudinile devin zilnice,” a declarat Parlicov.

El a evidențiat impactul negativ al atacurilor cu rachete asupra interconexiunilor energetice cu Ucraina, un aspect pe care l-a numit „un element major de securitate.” Ministrul a adăugat că, dacă situația o cere, este dispus să participe la discuții cu Gazprom.

„Am primit o invitație pentru astfel de discuții și consider că este o decizie corectă, având în vedere circumstanțele,” a precizat Parlicov.

Referindu-se la posibilitatea ca regiunea transnistreană să rămână fără gaz rusesc începând cu 1 ianuarie 2025, ministrul a declarat că situația este alarmantă.

„Acolo spiritele nu sunt deloc optimiste. Ei conștientizează că un astfel de scenariu răstoarnă tot ce s-a construit acolo până acum. De mult timp am avertizat că gazul gratuit nu este o soluție permanentă și că trebuie să crească treptat tarifele interne,” a explicat ministrul.

Parlicov a subliniat că o criză în regiunea transnistreană va afecta întreaga țară.

„În cazul în care regiunea intră în criză, toată țara va intra într-un regim de supraviețuire. Decizia de a continua sau nu livrările va fi luată de Rusia în ultimul moment, iar noi trebuie să fim pregătiți, inclusiv cu sprijin extern,” a spus el.

Ministrul a avertizat că Moldova trebuie să ia în considerare scenariul în care tranzitul de gaz prin Ucraina va fi oprit. „Trebuie să știm din timp dacă un astfel de scenariu va deveni realitate, pentru a ne organiza eficient și a ne coordona cu partenerii internaționali,” a concluzionat Victor Parlicov.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău