Ce este pașaportul unui cetățean al lumii și ce putere are

06 Mai 2021, 11:22
 // Categoria: Au Bani // Autor:  MD Bani
06 Mai 2021, 11:22 // Au Bani //  MD Bani

„Pașaportul unui cetățean al lumii”  – astăzi acest document este unul dintre cele mai controversate. Problema este că nu toate țările îl recunosc, iar valoarea legală reală este, de asemenea, pusă în discuție. Mai jos vă spunem de ce este necesar un astfel de pașaport și ce avantaje oferă acesta.

Lux nerecunoscut

Acest document a fost creat pentru a permite cetățenilor să circule mai liber între țări. Cu toate acestea, nu este emis de niciun departament guvernamental, ci de o organizație obișnuită, al cărei birou principal este situat în capitala americană.

Documentul în sine este un pașaport obișnuit, format din 40 de pagini și tradus în 7 limbi. Acest document va fi valabil atât timp cât doriți. Deci, cu cât perioada dorită este mai lungă, cu atât va fi mai mare cuantumul taxei la emiterea acesteia.

Cel mai jignitor lucru este că aproape toate țările lumii, cu excepția a șase, nu consideră astfel de pașapoarte drept documente reale. Cu toate acestea, există și cei care sunt dispuși să vă accepte și cu un astfel de certificat, totuși, aproape toți aparțin statelor lumii a treia.

Forța juridică

În ciuda faptului că multe țări nu recunosc un astfel de pașaport, documentul oferă în continuare unele avantaje titularului său. Deci, conform acestui document, puteți obține o reducere atunci când vizitați muzee și instituții culturale, dacă cetățenilor din alte state li se percepe o sumă mai mare pentru intrare decât localnicilor. Poate fi, de asemenea, utilizat pentru a efectua tranzacții bancare și pentru a arăta documentul reprezentanților poliției.

Cu toate acestea, din punct de vedere juridic, un astfel de pașaport este încă un document destul de dubios: prea puține țări îl recunosc. Este adevărat, acest lucru nu schimbă faptul că unele personalități influente îl au, de exemplu, Barack Obama.

În ciuda informațiilor oficiale, unii turiști spun că au fost în continuare capabili să viziteze cu ajutorul unor astfel de documente țări care nu se află în lista celor care recunosc valabilitatea documentului. Bineînțeles, astfel de cazuri sunt foarte puține, dar acest lucru nu interferează cu speranța că într-o zi „Pașapoartele cetățeanului lumii” vor dobândi o forță mare.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 09:55
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 09:55 // Actual //  Ursu Victor

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a avertizat asupra provocărilor majore din sectorul energetic, subliniind necesitatea unor măsuri urgente pentru a evita o criză. În cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la Jurnal TV, Parlicov a explicat că Moldova ar putea fi nevoită să crească importurile de energie din România și să interzică exporturile de energie regenerabilă pentru a asigura securitatea internă, în cazul în care regiunea stângă a Nistrului nu va mai primi gaz rusesc.

„Acum exportăm energie din surse regenerabile, inclusiv până în Croația. Însă, în contextul actual, trebuie să prioritizăm consumul intern. Activarea celulei de criză și a Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) este inevitabilă, deoarece incertitudinile devin zilnice,” a declarat Parlicov.

El a evidențiat impactul negativ al atacurilor cu rachete asupra interconexiunilor energetice cu Ucraina, un aspect pe care l-a numit „un element major de securitate.” Ministrul a adăugat că, dacă situația o cere, este dispus să participe la discuții cu Gazprom.

„Am primit o invitație pentru astfel de discuții și consider că este o decizie corectă, având în vedere circumstanțele,” a precizat Parlicov.

Referindu-se la posibilitatea ca regiunea transnistreană să rămână fără gaz rusesc începând cu 1 ianuarie 2025, ministrul a declarat că situația este alarmantă.

„Acolo spiritele nu sunt deloc optimiste. Ei conștientizează că un astfel de scenariu răstoarnă tot ce s-a construit acolo până acum. De mult timp am avertizat că gazul gratuit nu este o soluție permanentă și că trebuie să crească treptat tarifele interne,” a explicat ministrul.

Parlicov a subliniat că o criză în regiunea transnistreană va afecta întreaga țară.

„În cazul în care regiunea intră în criză, toată țara va intra într-un regim de supraviețuire. Decizia de a continua sau nu livrările va fi luată de Rusia în ultimul moment, iar noi trebuie să fim pregătiți, inclusiv cu sprijin extern,” a spus el.

Ministrul a avertizat că Moldova trebuie să ia în considerare scenariul în care tranzitul de gaz prin Ucraina va fi oprit. „Trebuie să știm din timp dacă un astfel de scenariu va deveni realitate, pentru a ne organiza eficient și a ne coordona cu partenerii internaționali,” a concluzionat Victor Parlicov.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău