Ce joc viclean face Rusia. Care este, de fapt, tactica retragerii

13 Nov. 2022, 23:27
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
13 Nov. 2022, 23:27 // Actual //  Lupu Eduard

Rusia a anunțat că va retrage trupele din orașul Herson, din sudul Ucrainei, pe care l-a capturat în primele zile ale războiului. Liderii Ucrainei spun că aceasta este o nouă umilință pentru Vladimir Putin şi deschide ușa pentru mai multe progrese pe câmpul de luptă ucrainean, scrie Washington Post.

Retragerea trupelor ruse este o nouă lovitură pentru Moscova, deoarece Herson a fost singura capitală regională capturată de când a început invazia Kremlinului, în februarie. A fost una dintre cele patru regiuni ucrainene anexate ilegal de președintele rus Vladimir Putin  la sfârșitul lunii septembrie.

La acea vreme, Putin a spus că ucrainenii care trăiesc în acele regiuni „devin cetățenii noștri pentru totdeauna”. Evaluările au venit pe fondul semnalelor că forțele Moscovei respectă ordinul de marți al ministrului rus al Apărării, Serghei Șoigu, de a se retrage spre sud-est, peste râul Nipru, scrie Washington Post.

Ambele părți își consolidează unitățile de luptă cu arme, muniții și personal suplimentar

Statele Unite consideră că Moscova a decis să se retragă din orașul ucrainean pentru a evita eșecul haotic și sângeros care a lovit armata rusă în regiunea Harkov. În septembrie, forțele Ucrainei au străpuns liniile de front ale Rusiei, recâștigând controlul asupra a sute de mii de kilometri pătrați. În plus, au capturat un număr mare de echipamente militare rusești abandonate în grabă. De data aceasta, retragerea Rusiei are un aspect strategic. Trupele se retrag în poziții mai sigure și se pregătesc de luptă în viitor.

„Rusia și-a dat seama că este mai bine pentru ea să-și retragă trupele mai devreme decât să sufere pierderi grele din partea ucrainenilor. Ucraina nu se va opri până când nu va recâștiga pe deplin controlul asupra orașului. Și pe bună dreptate. Are o mare valoare geografică, militară și psihologică”, a declarat fostul comandant-șef al NATO, amiralul James Stavridis.

Resursele Rusiei sunt aproape de limită. De aici şi solicitările de pauză

De asemenea, în regiunea Mikolaiv, medicul ucrainean Ivan Malenkyi a spus că unitatea sa efectuează deminarea. Acest lucru poate oferi o înțelegere a ceea ce forțele Ucrainei așteaptă în Herson. „Acum noi înșine nu înțelegem unde este frontul, unde este a doua linie sau altceva. Știm doar că au dispărut. Nu este încă clar unde s-au dus și ce au lăsat în urmă”.

Președintele Statului Major Comun al SUA, generalul Mark Milley, a declarat marți seară că 20-30 de mii de soldați ruși rămân pe malul drept al Niprului în regiunea Herson. Iar retragerea lor pe malul stâng va dura ceva timp. În același timp, el a adăugat că există semne timpurii că retragerea a început deja.

Ofensiva armatei ucrainene în direcția lui Herson a durat săptămâni întregi. În același timp, depozitele de muniții rusești, centrele de comandă și logistica au fost distruse pentru a crea presiune asupra forțelor rusești, – a explicat consilierul Ministerului Apărării al Ucrainei, Iuri Sak.

„Iarna va fi un factor. Totul se poate întâmpla mai încet și poate mai repede, în funcție de condițiile meteorologice. Dar nu ne vom opri. Vom continua contraatacul metru cu metru, sat cu sat”, a spus Iuri Sak.

Retrăgându-se, trupele rusești au pus mine și au aruncat în aer poduri

Există, de asemenea, o suspiciune că mulți soldați s-ar putea ascunde în Herson, încercând o ambuscadă. De asemenea, armata ucraineană se va afla în zona de acțiune a artileriei inamice desfășurate de cealaltă parte a Niprului. Dar retragerea completă a Rusiei din Herson este acum considerată inevitabilă. Forțele ucrainene au sugrumat liniile de aprovizionare rusești, astfel încât Moscova nu-și mai poate susține trupele în acest sector al frontului.

„Rușii pot stabili cu siguranță niște capcane în Herson. Dar nu au avut niciodată suficiente trupe sau capabilități logistice pentru a-și menține pozițiile pe malul drept”, a declarat un consilier anonim al guvernului ucrainean.

Cu toate acestea, Niprul nu este doar un obstacol în calea liniilor de aprovizionare rusești. Râul va deveni, de asemenea, un obstacol care va împiedica trupele ucrainene să se deplaseze spre sud spre Crimeea. În schimb, observatorii externi se așteaptă ca Kievul să se concentreze pe distrugerea liniilor de aprovizionare rămase din peninsula ocupată.

Analiştii spun că Rusia a pus la cale planul de apărare pe malul de est a Niprului

„Nu avem o oportunitate geografică de a elibera Crimeea în viitorul apropiat, trebuie să eliberăm mai întâi întregul sud al Ucrainei și nu vom putea face acest lucru de pe malul drept. Acum avem un teatru de operații pe malul stâng. Și toată activitatea va fi acolo”, a declarat un alt consilier sub anonimat al Guvernului Ucrainei.

Generalul în retragere al armatei australiene Mick Ryan a explicat că forțarea Niprului ar fi o operațiune foarte serioasă pentru armata ucraineană. Iar forțele ruse ar putea provoca pierderi grele forțelor ucrainene dacă încearcă să facă acest lucru. „Nu văd o oportunitate pentru o astfel de operațiune pe termen scurt, iar ucrainenii se vor concentra probabil pe alte axe ale ofensivei pentru a goli sudul”, a spus el.

Generalul Ryan a adăugat, de asemenea, că eliberarea orașului Herson se schimbă puțin dacă vorbim despre scopul întoarcerii Crimeii. Cu toate acestea, Kievul este acum cu un pas mai aproape de acest obiectiv. În opinia sa, eliberarea altor părți ale Hersonului și a regiunilor învecinate Zaporojie ar trebui să aibă loc mai întâi: „Va fi o secvență metodică și grijulie de bătălii și campanii în sud, culminând cu campania din Crimeea”.

Fostul comandant al Armatei SUA în Europa Ben Hodges a prezis, de asemenea, că forțele ucrainene ar putea continua ofensiva de la Zaporojie, unde se află centrala nucleară capturată de trupele rusești. Sabotarea accesului la instalațiile de producere a energiei electrice înainte de o iarnă grea a devenit o strategie cheie pentru Moscova, a explicat Hodges. Prin urmare, revenirea controlului asupra centralelor nucleare poate fi o prioritate.

Autoritățile ucrainene sunt precaute: retragerea ar putea fi o capcană

Generalul-locotenent ucrainean Mikhailo Zabrodski a declarat parlamentului ucrainean că orice retragere a Rusiei din apropierea orașului Herson este „logică și chiar rațională pentru ei, dar trebuie să fim precauți, ar putea fi o capcană”.

Comentariile vin în urma știrilor din ultimele zile că Rusia a cerut evacuarea civililor din Herson, iar rețelele de socializare arată că steagul său coboară de pe clădirile din oraș. Şi mai interesant este faptul că miercuri, autoritățile instalate de Rusia, au declarat că șeful adjunct pro-moscova al regiunii Herson, Kirill Stremousov, a murit într-un accident rutier.

Aflat într-o vizită la Londra, șeful NATO, Jens Stoltenberg, a declarat reporterilor: „Am văzut anunțul, dar, desigur, vom aștepta și vom vedea ce se întâmplă, de fapt, pe teren. Este încurajator să vedem cum forțele ucrainene  sunt capabile să elibereze mai mult teritoriu ucrainean”, a mai subliniat el, potrivit Washington Post.

Realitatea Live

25 Iul. 2024, 14:33
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
25 Iul. 2024, 14:33 // Actual //  Lupu Eduard

Aproape jumătate dintre moldoveni susțin că vor o republică prezidențială în care președintele are toată puterea și poartă întreaga răspundere, arată datele sondajului prezentat de IMAS, „Barometrului Socio-Politic – iulie 2024”.

Potrivit sondajului, 42% dintre respondenți au optat pentru o republică parlamentară.

Sondajul a fost realizat în perioada 8-21 iulie 2024, pe un eșantion de 1.093 de persoane din 90 de localități, având o marjă de eroare de plus-minus 3%.

Până în anul 2016, președintele Republicii Moldova era ales de către deputați cu cel puțin 50% plus unu din voturi. Curtea Constituțională de la Chișinău a decis ulterior că procedura de alegere a președintelui în Parlament este neconstituțională, ceea ce a dus la alegerea președintelui Igor Dodon de către popor.

 

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău