Ce ne așteaptă în 2022, un an nou fericit sau nu prea? TOP cinci riscuri majore pentru economia mondială

30 Dec. 2021, 16:09
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
30 Dec. 2021, 16:09 // Actual //  MD Bani

După turbulenţele din ultimii doi ani, 2022 va fi un an mai calm, anticipează economiştii. Însă la finalul anului 2019, când începeau să apară primele anunţuri din Wuhan, China, puţini îşi imaginau că în câteva luni economia mondială va fi răvăşită de o pandemie, scrie The Guardian. Care sunt cele mai mari riscuri pentru anul viitor?

O nouă tulpină de coronavirus dă peste cap economia mondială

O revenire la lockdown-uri complete ar avea consecinţe extrem de severe. Dhaval Joshi, economist la BCA Research, spune că vor apărea în continuare noi tulpini, iar una dintre ele va crea probleme. “Marea problemă nu este dacă tulpina omicron este o ‘super-tulpină’, ci că o nouă tulpină va fi în ultimă instanţă o ‘super-tulpină’”, scrie Ziarul Financiar.

Inflaţia continuă să crească în forţă

Intensificarea neaşteptată a presiunilor inflaţioniste a dat bătăi de cap marilor bănci centrale ale lumii în acest an. Însă acestea vor avea în faţă decizii şi mai dificile dacă inflaţia se va dovedi şi mai “încăpăţânată” decât se aşteaptă. Chiar înainte de Crăciun, Saxo Bank includea în lista sa de evenimente cu şanse mici de materializare, dar subapreciate, pentru 2022 o spirală salarii-preţuri în SUA ce ar trimite inflaţia din cea mai mare economie a lumii la peste 15%. Chiar şi o creştere mai modestă ar determina Fed-ul să-şi înăsprească politica agresiv.

Economia chineză încetineşte puternic

De ani întregi se speculează că a doua mare economie a lumii va suferi un declin economic sever, însă acest lucru nu s-a întâmplat. Însă problemele din trecut au început acum să se suprapună pe cele din prezent, putând isca o furtună perfectă.

O criză pe pieţele emergente

Plonjonul lirei turceşti a pus pieţele financiare în alertă cu privire la riscul izbucnirii unei crize pe pieţele emergente. Încrederea în alte mari economii emergente, cum ar fi Argentina, este de asemenea la cote scăzute.

Există însă o problemă mai sistemică, legată de faptul că pieţele emergente s-au împrumutat masiv în dolari americani folosindu-se de câştigurile viitoare din exporturi ca garanţii. În cazul în care Fed-ul îşi înăspreşte politica, dolarul se va întări, ţărilor mai sărace urmând să le fie mai greu să-şi plătească datoriile. Dacă economia mondială încetineşte în acelaşi timp, acestea se vor confrunta cu un risc dublu.

O criză financiară

Preţurile activelor au crescut după vânzările masive iniţiale de la începutul pandemiei. Însă economiile au început să încetinească, iar pericolul este ca în pofida activităţii mai slabe băncile centrale să fie obligate să ia măsuri mai drastice la nivelul politicii monetare de creşterea inflaţiei, eliminând factorul care a susţinut activele bogat valorizate.

Realitatea Live

25 Apr. 2024, 13:46
 // Categoria: Slider // Autor:  MD Bani
25 Apr. 2024, 13:46 // Slider //  MD Bani

Philip Morris International a prezentat Raportul Integrat pentru anul 2023 care demonstrează o creștere semnificativă pe segmentul produselor fără fum. În cadrul unei conferințe la Paris, vicepreședintele Comunicare Globală PMI, Tommaso Di Giovani, a declarat că, în 2023, veniturile companiei provenite din vânzarea produselor fără fum au constituit 36.4%. El a precizat că cea mai bună performanță a fost înregistrată pe 25 de piețe, unde ponderea produselor fără fum în venituri a depășit 50 la sută, scrie InfoMarket.

PMI estimează că la nivel mondial sunt aproximativ 33 de milioane de utilizatori adulți ai produselor lor fără fum, inclusiv 28,6 milioane de utilizatori de dispozitive de încălzire a tutunului. Produsele sunt disponibile pe 84 de piețe din întreaga lume.

Ungaria, Lituania, Portugalia, Grecia și Slovacia se disting ca având cele mai mari cote de piață pentru produsele fără fum. O cotă de piață înaltă a acestor produse sunt raportate, de asemenea, în Republica Cehă, Italia și România. 

„Aceste rezultate demonstrează că ne aflăm pe drumul corect  spre un viitor fără fum”, spune Tommaso Di Giovanni. „Majoritatea investițiilor noastre sunt concentrate în Europa, ceea ce arată importanța acestei regiuni pentru noi. Am început transformarea unităților noastre de producție din Europa, iar acum 7 dintre cele 11 fabrici specializate în producerea tutunului pentru încălzire se află în UE, cele mai mari investiții fiind în fabricile din Otopeni (România) și Bologna (Italia)”, a mai spus Tommaso Di Giovanni.

Acesta a declarat că, în ultimii ani, PMI a investit aproximativ $12,5 miliarde în dezvoltarea și cercetarea produselor fără fum, urmând obiectivul de a dezvolta alternative mai puțin nocive la fumatul tradițional.

Vorbind despre reglementare, Di Giovanni remarcă faptul că disponibilitatea produselor fără fum și accesul  la informațiil despre acestea poate contribui la reducerea ratei fumatului. Un exemplu de politică eficientă este în Suedia, unde popularitatea snusului, un produs fără fum de uz oral, a transformat Suedia în țara cu cea mai mică incidență a cancerului pulmonar din Europa.

„Acolo unde produsele fără fum sunt interzise, iar țigările tradiționale domină piața, observăm mai puține schimbări pozitive în statisticile privind rata fumatului”, a conchis el. De exemplu, în Turcia, Olanda și Brazilia, unde vânzarea produselor fără fum este interzisă, rata fumatului a rămas practic neschimbată în ultimii ani.

În schimb, țările care asigură acces la alternative fundamentate științific, au înregistrat o scădere semnificativă a ratei fumatului. De exemplu, în Suedia, între 2014 și 2022, rata fumatului a scăzut cu 50%, în Noua Zeelandă cu 48%, în Japonia cu 33% și în Regatul Unit cu 29%.

„Acest lucru confirmă importanța inovațiilor și a unei reglementări echilibrate în atingerea obiectivelor de sănătate publică pentru reducerea fumatului”, subliniază Di Giovanni. El mai precizat că politica Suediei de a deveni o „țară fără fum” până în 2025 este un exemplu de strategie de succes în această direcție.

Vicepreședintele Comunicare Globală PMI a declarat că, având în vedere tendințele actuale, Philip Morris International continuă să-și dezvolte produsele fără fum, cu scopul de a oferi fumătorilor adulți o alternativă mai puțin nocivă.

Rezultatele din 2023 subliniază progresul companiei în implementarea strategiei de reducere a riscurilor asociate fumatului și confirmă angajamentul PMI către un viitor fără fum, ceea ce, într-un final, ar putea aduce schimbări semnificative în domeniul sănătății publice la nivel global.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău