Ce se mai întâmplă cu firmele care nu au părăsit Rusia: „Cu cât pleci mai târziu, cu atât este mai greu”

13 Feb. 2023, 15:39
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
13 Feb. 2023, 15:39 // Actual //  bani.md

A trecut aproape un an de când Rusia a invadat Ucraina, dar cumpărătorii din Moscova încă pot obţine iaurt Activia şi periuţe de dinţi electrice Oral-B precum şi produse L’Oréal. Unele produse au rămas de dinaintea începerii învaziei, dar multe altele continuă să fie oferite de companii americane şi europene, titrează Bloomberg, citat de Ziarul Financiar.

În cazul în care aceste companii se răzgândesc în faţa riscurilor legale şi reputaţionale tot mai mari, acum au o altă provocare: Kremlinul face mai scumpă plecarea.

Deşi nu există sancţiuni occidentale asupra sectorului consumatorilor de zi cu zi, restricţiile asupra băncilor şi persoanelor fizice ruseşti au făcut operarea în ţară mai dificilă. Grupurile care au fost deschise cu privire la opţiunea lor de a rămâne, cum ar fi Colgate, Procter & Gamble şi L’Oréal, au un echilibru complicat de găsit: trebuie să îşi protejeze rezultatele şi personalul local, să-şi păstreze un punct de sprijin pe o piaţă majoră şi nu să pară compromise din punct de vedere moral.

Directorul executiv al Unilever, Alan Jope, a spus că are o responsabilitate faţă de cei 3.000 de angajaţi din Rusia şi că nu vrea ca cele patru unităţi de producţie Unilever din ţară să cadă în mâinile oligarhilor pro-Kremlin sau statul însuşi.

Reckitt Benckiser, producătorul Strepsils, a declarat în aprilie că îşi va transfera proprietatea asupra afacerii sale din Rusia către o terţă parte sau către angajaţi locali, dar până acum nu a reuşit să facă acest lucru. Danone şi-a anunţat ieşirea în octombrie, dar încă nu a găsit un cumpărător. Producătorul de tutun Philip Morris International, care plănuise o ieşire până la sfârşitul anului trecut, a declarat că încă se luptă să obţină aprobarea Rusiei.

Puţine companii au fost la fel de hotărâte ca McDonald’s, care şi-a vândut restaurantele din Rusia în mai, la trei luni de la începutul războiului. Dar o astfel de mişcare nu mai este atât de uşoară: sunt mai puţini potenţiali cumpărători care nu sunt supuşi sancţiunilor, iar Kremlinul este din ce în ce mai puţin dispus să aprobe vânzările occidentale.

„Cu cât pleci mai târziu, cu atât este mai greu”, a spus Nabi Abdullaev, partener la firma de consultanţă Control Risks. Guvernul a restrâns ofertele şi acum cere o reducere de 50% la orice vânzare.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

23 Iul. 2025, 11:40
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
23 Iul. 2025, 11:40 // Actual //  Ursu Victor

Președintele american Donald Trump a anunțat marți încheierea unui acord comercial istoric cu Japonia, care prevede reducerea tarifelor la importurile de automobile și protejarea altor produse japoneze de noi taxe punitive. În schimb, Japonia va direcționa un pachet uriaș de investiții și împrumuturi în valoare de 550 miliarde de dolari către economia americană, scrie Reuters.

„Tocmai am semnat cel mai mare ACORD COMERCIAL din istorie cu Japonia”, a scris Trump pe platforma sa Truth Social. „Este un moment foarte important pentru America și pentru relația noastră solidă cu Japonia”, a adăugat el.

Acordul prevede reducerea tarifelor aplicate sectorului auto japonez – care reprezintă peste un sfert din exporturile sale către SUA – de la 27,5% la 15%. De asemenea, tarifele ce urmau să intre în vigoare la 1 august pentru alte bunuri japoneze au fost și ele reduse, de la 25% la 15%.

Anunțul a declanșat o explozie pe bursă. Indicele Nikkei din Japonia a crescut cu aproape 4%, atingând cel mai ridicat nivel din ultimul an. Acțiunile Toyota au urcat cu peste 14%, iar cele ale Honda cu aproape 11%.

Pachetul de investiții include finanțări din partea instituțiilor guvernamentale japoneze pentru dezvoltarea unor lanțuri de aprovizionare reziliente în domenii strategice precum farma și semiconductori. Tokyo va crește și importurile de produse agricole americane, inclusiv o posibilă majorare a cotei de orez din SUA, fără a afecta agricultura locală, susține guvernul japonez.

Viceguvernatorul Băncii Japoniei, Shinichi Uchida, a salutat acordul, spunând că este „un progres foarte mare” care reduce incertitudinile economice. Unii economiști avertizaseră că noile tarife ar fi putut împinge Japonia în recesiune.

Optimismul de pe piețele financiare s-a extins rapid și asupra acțiunilor producătorilor auto din Coreea de Sud și Europa, alimentând speranțele că vor urma acorduri similare. Însă industria auto americană nu s-a arătat la fel de încântată.

Matt Blunt, președintele American Automotive Policy Council (care reprezintă GM, Ford și Stellantis), a criticat înțelegerea: „Orice acord care taxează mai puțin mașinile japoneze fără conținut american decât cele produse în America de Nord cu conținut majoritar american este un dezastru pentru industria auto și muncitorii americani.”

Negociatorul-șef japonez Ryosei Akazawa a scris pe platforma X: „#MissionComplete”, după întâlnirea cu Trump la Casa Albă. El a confirmat că acordul nu include exporturile de oțel și aluminiu japonez, care rămân taxate cu 50%. În schimb, Japonia va elimina testele suplimentare de siguranță pentru mașinile și camioanele americane, o cerință pe care Trump o denunțase de ani buni ca fiind o barieră comercială nejustificată.

O fotografie postată de Dan Scavino, consilier al președintelui, îl arată pe Trump alături de Akazawa, cu un document intitulat „Japan Invest America” pe masă, unde suma inițială de 400 miliarde de dolari era tăiată cu pixul și înlocuită manual cu 500.

Japonia este în prezent cel mai mare investitor străin în Statele Unite, cu o poziție investițională de 819 miliarde USD la finalul anului 2024.

Trump a exprimat și speranța că Japonia va cofinanța un proiect vechi de suflet al administrației sale: o conductă de gaze în Alaska. Acordul survine într-un context în care Casa Albă încearcă să încheie cât mai multe acorduri comerciale înainte de 1 august, termenul limită autoimpus pentru impunerea unor noi valuri de tarife.

Pe listă mai figurează acorduri preliminare cu Marea Britanie, Vietnam și Indonezia, precum și o pauză în conflictul tarifar cu China, deși în toate aceste cazuri detaliile rămân în negocieri. Trump a anunțat că miercuri urmează discuții comerciale și cu Uniunea Europeană, la Washington.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA