Cea mai înfricoșătoare armă a Rusiei, ”tata tuturor bombelor”: Poate distruge complet o clădire dintr-o lovitură

20 Mart. 2022, 12:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
20 Mart. 2022, 12:41 // Actual //  Lupu Eduard

Pe măsură ce luptele din Ucraina se intensifică în cele mai mari orașe ale sale, Kievul se teme că un război de uzură va însemna o escaladare a violenței și utilizarea de către Rusia a unor arme tot mai mortale. Moscova deține cea mai înfricoșătoare armă denumită racheta termobarică, ce poate distruge un bloc dintr-o singură lovitură.

Recent, un corespondent al postului de televiziune american CNN a capturat imagini care arată un sistem de rachete tip TOS-1, care era transportat de către Rusia la granița cu Ucraina, lângă orașul Belgorod, potrivit EuroNews.

Poreclit ”Buratino”, sistemul ofensiv este un lansator de rachete termobarice multiple cu 24 de tuburi de 220 milimetri și una dintre cele mai înfricoșătoare arme din arsenalul Rusiei. Arma termobarică provine din combinația cuvintelor grecești ”thermos” (”căldură”) și ”baros” (”presiune”).

În practică, această armă combină undele de șoc și vidul pentru a produce o explozie la o temperatură ridicată.

”Este o armă, care atunci când explodează, își va elibera explozivul – sau combustibilul – și va crea un efect de suprapresiune, care va determina o detonare mult mai mare și va fi cu adevărat devastatoare din cauza undei de șoc”, a explicat expertul Jean-Marie Collin de la ICAN Franța.

Se crede că Rusia a detonat cea mai mare armă de acest tip de până acum în anul 2007, creând o explozie echivalentă cu o bombă convențională de 44 de tone, făcându-l cel mai mare dispozitiv exploziv non-nuclear din lume.

Rusia l-a denumit ”tatăl tuturor bombelor”, dar deși arma termobarică nu este interzisă în Convențiile internaționale, totuși dacă o țară o folosește pentru a viza populația civilă din zone urbane, școli, spitale, atunci ea ar putea fi condamnată pentru crime de război conform Convențiilor de la Haga, conform BBC News.

Expertul în probleme de apărare, Dave Majumdar de la National Interest, a explicat că ”Buratino poate distruge o zonă de aproximativ 200 de metri pe 400 de metri, cu o singură lovitură. Cu alte cuvinte, poate transforma în moloz mai multe blocuri dintr-o dată, cu doar o rachetă”.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

 

 

Realitatea Live

28 Mart. 2024, 10:10
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
28 Mart. 2024, 10:10 // Actual //  Lupu Eduard

BNM ar putea fi obligată să restituie 2 miliarde de lei din jaful secolului. Judecătorii Curții de Apel au respins cererea guvernatoarei BNM, Anca Dragu, de revizuire a hotărârii judecătorești de obligare a Băncii Naționale la răspundere financiară.

Astfel, BNM a fost recunoscută civilmente responsabilă în dosarul jafului bancar din anul 2014,

Totodată, judecătorii, au dat curs cererii avocatului fostului viceguvernator BNM, Emma Tăbîrță, de a implica Banca Națională în proces ca parte responsabilă civilă.

Anterior premierul Dorin Recean a criticat decizia judecătorilor privind atragerea BNM în calitate de parte civilmente responsabilă, iar Asociația Judecătorilor l-a acuzat că atacă independența justiției. După aceasta avocatul unui din inculpați a cerut recuzarea procuroarei Mariana Leahu acuzând-o că a provocat „un conflict între puterea executivă și cea judecătorească”. Acuzatoarea a declarat că nu a raportat nimănui despre deciziile adoptate în instanță, iar avocatul a zis că este convins de cuvintele ei și și-a retras cerea de recuzare.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău