Cea mai mare bursă din Europa de Est pierde un alt membru

09 Mart. 2023, 10:39
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
09 Mart. 2023, 10:39 // Actual //  MD Bani

Cea mai mare bursă din Europa de Est pierde un alt membru, după ce unul dintre cei mai mari producători mondiali de ulei de floarea soarelui a decis să se delisteze de la Bursa de la Varşovia, citând nemulţumiri precum lichiditatea scăzută şi acoperirea slabă a analiştilor, transmite Bloomberg.

Namsen Ltd, vehiculul de investiţii al omului de afaceri ucrainean Andrii Verevskyi, a lansat zilele trecute o ofertă pentru a prelua restul acţiunilor la Kernel Holding SA, firma pe care a fondat-o şi a cărui listare în 2007 a încurajat companiile ucrainene să se listeze la Bursa de la Varşovia.

Plecarea Kernel de la Bursa de la Varşovia are legătură în primul rând cu invadarea Ucrainei de către Rusia, care a devastat operaţiunile Kernel şi a prăbuşit capitalizarea de piaţă a firmei cu peste 60%. Însă în anunţul oficial sunt menţionate şi unele dezamăgiri legate de Bursa de la Varşovia, unde acum numărul acţiunilor tranzacţionate este la cel mai redus nivel de peste un deceniu, scrie Agerpres.

Numeroasele încercări „de a îmbunătăţi vizibilitatea acţiunilor şi de extinde baza acţionarilor” au eşuat în mare parte, susţine compania ucraineană într-un comunicat de presă. Kernel subliniază că suferă de pe urma „lipsei de vizibilitate financiară şi a acoperirii slabe a analiştilor”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Până recent, Bursa de Valori de la Varşovia era un magnet pentru companiile interesate să se listeze, atrăgând retailerul britanic Pepco Group în 2021, după ce cu un an mai devreme a demarat cea mai mare ofertă publică iniţială din partea platformei de comerţ electronic Allegro.eu SA. Debutul Kernel la Bursa de la Varşovia, în anul 2007, şi cele trei emisiuni de acţiuni derulate ulterior între 2008 şi 2011, au permis firmei să strângă un total de 1,2 miliarde de zloţi (270 milioane de dolari).

Însă, între timp, problemele economice şi ieşirile masive de pe acţiunile poloneze, după debutul invaziei ruseşti din Ucraina, şi-au făcut simţite efectele asupra Bursei de Valori de la Varşovia. Producătorul de produse chimice Ciech SA, o companie controlată de miliardarul polonez Sebastian Kulczyk, susţine că va putea să răspundă mai rapid provocărilor geopolitice şi economice după ce va deveni o companie privată.

Potrivit Namsen, ponderea investitorilor polonezi în flotarea liberă este acum de aproximativ 15%, comparativ cu aproximativ 80% după ofertele publice iniţiale. Vehiculul de investiţii dă vina pe reformarea fondurilor de pensii poloneze pentru această modificare, susţinând că reforma a erodat baza naturală de investitori autohtoni pe termen lung a Bursei de la Varşovia.

Realitatea Live

03 Mart. 2024, 10:00
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Mart. 2024, 10:00 // Actual //  Lupu Eduard

Potrivit datelor Biroului Național de Statistică piața muncii în Republica Moldova este diversă or, există domenii unde numărul femeilor este cel mai mare. 10 sectoare în care femeile reprezintă o majoritate covârșitoare a angajaților:

 1. Producția de îmbrăcăminte – 89%: Industria confecțiilor este un domeniu în care femeile sunt bine reprezentate, contribuind semnificativ la procesul de producție.
 2. Asistență socială – 86%: Sectorul asistenței sociale oferă un cadru propice pentru angajarea femeilor dornice să sprijine și să ajute comunitatea.

3.  Asistență medicală – 84%: Sănătatea este un domeniu vital și femeile sunt implicate în mod activ în furnizarea îngrijirilor medicale esențiale.

 1. Poștă și livrare – 79%: Industria poștei și a serviciilor de livrare reprezintă un alt domeniu în care femeile dețin o pondere semnificativă în ceea ce privește forța de muncă.
 2. Biblioteci, arhive, muzee – 79%: Cultura și educația sunt domenii în care femeile se remarcă prin contribuțiile lor în conservarea și promovarea patrimoniului cultural.
 3. Educație – 77%: Femeile sunt larg reprezentate în sistemul de învățământ, ocupând diverse poziții, de la profesori la personal administrativ.
 4. Prelucrare piele – 77%: Industria prelucrării pielii oferă oportunități de angajare pentru femeile care sunt pricepute în arta lucrului manual.
 5. Activități juridice și contabile – 74%: Sectorul juridic și cel contabil sunt domenii în care femeile aduc expertiză și profesionalism.
 6. Turism – 72%**: Industria turismului oferă numeroase oportunități de angajare pentru femeile interesate de servicii în domeniul ospitalității și turismului.
 7. Sectorul financiar – 71%: Femeile sunt bine reprezentate în sectorul financiar, ocupând poziții de la contabili și auditori la manageri de investiții.

Pe de altă parte, există și sectoare în care prezența femeilor este mai scăzută. Iată cele mai puțin reprezentate 10 industrii:

 1. Producție de petrol și gaze – 6%
 2. Construcții – 13%
 3. Investigații și securitate – 13%
 4. Silvicultură – 15%
 5. Reparația și întreținerea mașinilor și echipamentelor – 16%
 6. Transport terestru – 18%
 7. Comerț cu transport – 18%
 8. Structuri metalice – 18%
 9. Colectarea și tratarea deșeurilor – 21%

10.Transport pe apă – 22%

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău