CEC: Procesul electoral decurge în regim normal

11 Iul. 2021, 13:01
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
11 Iul. 2021, 13:01 // Actual //  MD Bani

Procesul electoral decurge, în general, în regim normal, fără incidente majore, susține președintele Comisiei Electorale Centrale (CEC) Dorin Cimil. Peste 600 de mii de alegători și-au exercitat până la 12.00 dreptul la vot, scrie IPN.

În străinătate, sunt operaționale toate secțiile de votare constituite în Europa și Asia. În următoarele ore urmează să se deschidă secțiile de votare din SUA și Canada. Până acum, peste hotarele țării s-au prezentat la vot peste 70 de mii de alegători. Sunt înregistrate disponibilități medii sau reduse la unele secții de votare din străinătate în: Italia, Franța, Irlanda, România, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Portugalia și Grecia. Cele mai solicitate secții de votare sunt cele din: Bologna, două secții de votare din Paris, Parma, Verona, Berlin, două secții din Frankfurt pe Main, Padova și Brescia. În contextul pandemic, CEC face apel către diasporă să-și exercite dreptul la vot respectând măsurile anti-epidemice impuse de statul respectiv.

În cele 41 de secții de votare constituite pentru alegătorii din stânga Nistrului au votat peste 16 mii de alegători.

Potrivit lui Dorin Cimil, până acum la CEC a fost depusă o contestație privind acțiunile de agitație electorală în ziua alegerilor, care a fost transmisă către IGP pentru examinare. De asemenea, au fost recepționate două sesizări. Una – legată de deschiderea cu întârziere a unei secții de votare din Florești. S-a constatat că acest lucru a avut loc din cauza problemelor cu internetul. Cea de-a doua sesizare este legată de un material video, cu secvențe de la o secție de votare din Haga, unde se invocă deficiențe în asigurarea infrastructurii rețelei de votare. Sesizarea va fi examinată și ulterior CEC va informa despre acest subiect.

În două localități, alegătorii își exercită dreptul la vot în două corturi special amenajate. Este vorba despre localitatea Bâc și Cigârleni, Ialoveni. Aici votarea de desfășoară fără încălcări.

Dorin Cimil a adus aminte despre campania „După votare, mergi la vaccinare!” și i-a îndemnat pe alegători să se vaccineze. Punctele de vaccinare vor activa în regim extins, până la ora 21.00.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 12:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 12:32 // Actual //  Ursu Victor

Deși sistemul bancar din Republica Moldova oferă dobânzi competitive, 90% din creditele noi accesate de agenții economici sunt destinate să acopere datoriile anterioare, iar doar 10% reprezintă finanțări noi. Mai mult, valoarea acestora este semnificativ mai mică decât depozitele bancare ale acestora, ceea ce indică o problemă economică profundă.

În cadrul emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”, expertul în politici economice a explicat că agenții economici au mai multe depozite decât credite, ceea ce este un semnal îngrijorător pentru economia țării. „Acest fenomen nu a mai fost înregistrat vreodată și reflectă o temere profundă a mediului de afaceri față de investiții”, a declarat Ioniță.

Analizând evoluția creditelor accesate, expertul a menționat că, deși volumul acestora a crescut semnificativ în ultimii ani, creditarea reală a fost extrem de scăzută. Astfel, din 2020 până în prezent, agenții economici au luat credite noi de 157,5 miliarde de lei, dar au întors datoriile vechi în valoare de 141,3 miliarde de lei, ceea ce face ca creditarea reală să fie de doar 16,2 miliarde de lei.

În ceea ce privește creditarea netă, Ioniță a subliniat faptul că în 2024, în primele trei trimestre, agenții economici au efectuat depozite bancare de 2,8 miliarde de lei, ceea ce a făcut ca creditarea netă să devină negativă, adică agenții economici au depozitat mai mulți bani în bănci decât au luat sub formă de credite.

„Această tendință de creditare netă negativă a persistat în 12 trimestre consecutive din 2020 până în prezent, ceea ce reflectă o fragilitate a mediului de afaceri și o lipsă de încredere în economia locală”, a adăugat expertul.

Veaceslav Ioniță a subliniat că acest fenomen este un semn clar al unei economii vulnerabile, în care agenții economici nu sunt dispuși să facă investiții, iar acest lucru se reflectă în creditarea netă scăzută și volumul în creștere al depozitelor bancare. În acest context, Ioniță a avansat prognoza că este nevoie de cel puțin zece ani pentru ca economia Moldovei să se restabilească la nivelul înregistrat înainte de criza bancară din 2014.

„În ciuda creșterii creditării, situația nu va începe să se îmbunătățească semnificativ până când creditarea netă nu va deveni pozitivă, ceea ce poate să se întâmple abia în 2025, dar cu o tendință clară de însănătoșire a economiei”, a concluzionat Ioniță.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău