Cehia închide robinetul petrolului rusesc: livrările prin „Drujba” au fost suspendate

05 Mart. 2025, 09:33
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
05 Mart. 2025, 09:33 // Actual //  Ursu Victor

Livrările de petrol prin conducta rusească „Drujba” către Cehia au fost suspendate, a anunțat ministrul Industriei și Comerțului, Lukáš Vlček. Oficialul nu a precizat motivele opririi transportului de țiței.

„Monitorizăm situația și suntem pregătiți pentru astfel de circumstanțe. Rafinăriile din Cehia sunt bine echipate, iar sistemul național de rezerve strategice este solid. Pot asigura populația și companiile că există suficiente stocuri de petrol”, a declarat Vlček, citat de České noviny. Ministrul a adăugat că, în caz de necesitate, Cehia poate trece rapid la aprovizionarea prin oleoductul italian TAL+.

Aceasta nu este prima întrerupere a aprovizionării prin „Drujba”. În decembrie 2024, livrările au fost de asemenea suspendate temporar, dar reluate după două zile. La acel moment, compania rusă Transneft susținea că secțiunea conductei aflată pe teritoriul Rusiei funcționa normal.

Guvernul ceh și-a exprimat în repetate rânduri intenția de a renunța la petrolul rusesc. În ianuarie, premierul Petr Fiala a subliniat că alternativa pentru Cehia este oleoductul Transalpin (TAL), modernizat pentru a permite o creștere a volumului de transport. „Este un moment istoric pentru Cehia, deoarece Rusia nu ne va mai putea șantaja cu livrările de energie”, declara Fiala la acea vreme.

În primăvara anului 2023, compania petrolieră cehă Mero și grupul italian TAL au încheiat un acord pentru extinderea capacității de transport a oleoductului. După finalizarea lucrărilor, livrările către Cehia s-au dublat, ajungând la 8 milioane de tone de petrol pe an.

În iunie 2023, Uniunea Europeană a impus un embargo asupra importurilor de petrol și produse petroliere rusești. Cu toate acestea, ramura sudică a conductei „Drujba”, care alimentează Cehia, Slovacia, Ungaria și Croația, a beneficiat de o excepție valabilă până în iunie 2025. Până la această dată, țările care încă primesc petrol rusesc trebuie să identifice rute alternative.

Conducta „Drujba” pornește din Almetievsk (Rusia) și traversează Mozîr (Belarus), unde se împarte în două ramuri: cea sudică, care trece prin Ucraina spre Cehia, Slovacia, Ungaria și Croația, și cea nordică, care transporta petrol către Polonia și Germania. Livrările prin ramura nordică au fost suspendate din cauza sancțiunilor, însă pe această rută continuă să fie transportat petrol din Kazahstan.

Ca alternativă, oleoductul TAL conectează portul Trieste (Italia) cu Germania, unde petrolul ajunge prin transport maritim. De acolo, țițeiul este pompat spre Cehia prin sistemul Mero Pipeline, reducând astfel dependența de resursele rusești.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

16 Iun. 2025, 09:35
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
16 Iun. 2025, 09:35 // Actual //  Ursu Victor

Pe fondul unui deficit major de cartofi în Belarus, președintele Alexandr Lukașenko le-a recomandat cetățenilor să reducă consumul acestui aliment de bază. „O dată pe săptămână, de două ori maxim, și atunci copți sau piure”, a declarat liderul de la Minsk în timpul unei vizite în raionul Volkovysk, potrivit agenției oficiale BelTA. El a invocat și motive de sănătate, susținând că excesul de cartofi duce la îngrășare: „Dacă o să mâncăm cartofi așa cum scriem pe TikTok, n-o să mai fim slăbuți”.

Vorbind despre motivele crizei, Lukașenko a dat vina pe fermierii locali care ar fi preferat să exporte cartofii în Rusia, unde prețurile sunt de două-trei ori mai mari: „Unii au vrut să câștige — țăranii au exportat, fermierii au exportat. Pe de o parte. Pe de altă parte, s-a depistat și un fel de sabotaj pe undeva”.

Totuși, el a afirmat că situația s-ar fi stabilizat deja: „Nu văd probleme mari, deja apare prima recoltă de cartofi”, a spus președintele.

Problema lipsei cartofilor a fost sesizată încă din februarie, însă Lukașenko a recunoscut-o oficial abia pe 8 mai, invocând atunci faptul că agricultorii s-au reorientat către export, nemulțumiți de prețurile mici de achiziție pe piața internă. Ulterior, șeful statului a cerut mărirea producției de cartofi astfel încât să fie suficienți atât pentru Belarus, cât și pentru export în Rusia, precizând că „nu e vorba de caritate, ci de bani serioși”.

Ca parte a măsurilor anticriză, începând cu 27 mai, Belarus a ridicat și interdicția privind importul de cartofi din Uniunea Europeană.

Între timp, specialiștii din domeniu au explicat deficitul prin factori climatici nefavorabili în sezonul agricol anterior. Directorul Centrului de cercetare pentru cartoficultură din cadrul Academiei Naționale de Științe, Vadim Mahanko, dar și oficiali din Ministerul Agriculturii au respins ideea unui export masiv sau a unui sabotaj.

Totuși, în iunie, Lukașenko a lansat o nouă ipoteză: deficitul ar fi fost creat artificial, de „anumite persoane” implicate într-un complot împotriva conducerii statului. Numele acestora nu au fost dezvăluite.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO