Cei mai bogați oameni din China au suferit pierderi de 80 de miliarde de dolari. Totuși, cineva a avut de câștigat

30 Dec. 2021, 09:15
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
30 Dec. 2021, 09:15 // Bani și Afaceri //  MD Bani

În 2021, cei mai bogați oameni din China au suferit pierderi de 80 de miliarde de dolari pe fondul unor represiuni pe scară largă din partea autorităţilor de reglementare chineze, potrivit Bloomberg Billionaires Index. Scăderea reprezintă aproape un sfert din averea lor totală şi este cel mai mare declin pe un an din 2012, când indicele a început să urmărească cei mai bogaţi oameni din lume.

Cei mai mulți bani i-a pierdut fondatorul Pinduoduo Inc., Colin Huang, acesta a rămas fără 42,9 miliarde de dolari, adică două treimi din averea sa – în timp ce acţiunile platformei de comerţ electronic s-au prăbuşit cu aproape 70%. Jack Ma, de la Alibaba Group Holding, şi-a văzut averea redusă cu aproximativ 13 miliarde de dolari, scrie Aleph News.

Puţini oameni întruchipează mai bine roller coaster-ul averii din acest an decât fondatorul Didi Global Inc. Cheng Wei. În săptămânile de dinaintea listării Didi în Statele Unite în iunie, investitorii au cumpărat participaţii pe piaţa secundară, ceea ce a dus evaluarea gigantului de transport în comun la 95 de miliarde de dolari şi a dus valoarea participaţiei fondatorului Cheng la 6,7 miliarde de dolari.

Euforia a fost de scurtă durată. Acţiunile companiei cu sediul la Beijing s-au prăbuşit cu peste 60% de când oficialii chinezi au anunţat o investigaţie şi i-au cerut să se retragă de la bursa din New York, lăsând averea lui Cheng la 1,7 miliarde de dolari.

Intensificarea controlului antitrust din partea autorităţilor de reglementare chineze a devenit tot mai frecventă de la oprirea surprinzătoare a ofertei publice iniţiale a Ant Group Co. de anul trecut. Companiile din domeniul tehnologiei, inclusiv Alibaba, Tencent Holdings Ltd., Meituan şi Pinduoduo, au înregistrat pierderi de 80 de miliarde de dolari. Evaluările, cândva foarte mari, au fost reduse, după ce au fost amendate pentru motive care variază de la practici monopoliste la perturbarea pieţei şi subraportarea tranzacţiilor.

Fondatorul ByteDance Ltd., Zhang Yiming, este un rar magnat chinez al internetului care şi-a văzut averea crescând în acest an, câştigând 19,5 miliarde de dolari pe baza unei evaluări din dosarul depus anul acesta de SoftBank Group Corp. Acest lucru se datorează în parte faptului că a păstrat compania mamă a TikTok ca o companie cu acţionariat restrâns, izolată de oscilaţiile turbulenţelor de pe piaţă.

Dar Zhang s-a străduit, de asemenea, să nu se implice în timpul represiunilor de reglementare. În luna mai, el a anunţat că se retrage din funcţia de director executiv, iar apoi a părăsit consiliul de administraţie luna trecută.

Mulţi directori din domeniul tehnologiei au făcut mişcări similare. Su Hua, cofondator al aplicaţiei de livestreaming Kuaishou Technology, a cedat rolul de director general în noiembrie, la numai nouă luni de la IPO-ul companiei în Hong Kong. În septembrie, JD.com Inc. a numit un nou preşedinte, spunând că preşedintele Richard Liu se va concentra pe strategiile pe termen lung.

Realitatea Live

23 Iul. 2025, 16:35
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
23 Iul. 2025, 16:35 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Mai mulți retaileri mari din Republica Moldova, în frunte cu milionarul Mircea Baciu (Bomba) și afaceriștii discreți Iurii Starodubov și Vitalie Moraru (Maximum), cer impunerea de taxe vamale și TVA la toate coletele comandate online din afara țării, invocând concurența neloială. Aceștia dar și alții au participat la Clubului Presei Economice.  În realitate, această mișcare pare mai degrabă o tentativă disperată de a opri schimbarea inevitabilă a pieței, în care consumatorul are din ce în ce mai mult acces la produse mai ieftine, mai diverse și livrate direct la ușă. E cel puțin ironic să vezi rețele care domină mallurile din Chișinău și au showroomuri de sute de metri pătrați plângându-se de „inechitate” pentru că Temu sau AliExpress livrează un telefon sau o pereche de adidași cu 30% mai ieftin. Dacă aceste magazine tradiționale ar fi oferit prețuri și servicii competitive, clienții nu s-ar fi orientat în masă spre online.

Mai grav este faptul că marii retaileri cer statului să-și folosească pârghiile pentru a le proteja profiturile, sub pretextul apărării bugetului public și al mediului economic local. Ei omit, desigur, să menționeze propriile practici de optimizare fiscală, importurile mascate sau forța de muncă plătită parțial la negru. De cealaltă parte, milioane de moldoveni profită de deschiderea pieței globale și comandă online nu pentru că vor să ocolească sistemul, ci pentru că piața locală nu le oferă nici varietate, nici calitate, nici prețuri decente. În loc să investească în digitalizare, în magazine online sau în îmbunătățirea serviciilor, acești retaileri preferă să ceară guvernului să-i apere de concurență.

În UE, problema a fost rezolvată nu prin interzicerea coletelor, ci prin integrarea giganților internaționali în sistemul fiscal european – vânzătorii plătesc TVA la sursă, iar datele despre colete sunt transmise digital. Moldova ar putea urma același model, fără a penaliza consumatorii. Dar în Moldova, marii jucători cer impozitarea tuturor coletelor, indiferent de valoare, sperând că taxele le vor readuce clienții pierduți. Aceasta este esența luptei: nu pentru buget, ci pentru controlul unei piețe care, încet, dar sigur, scapă din mâinile granzilor. Dacă se va da curs acestor presiuni, vom asista nu la protejarea economiei locale, ci la protejarea privilegiilor unei elite economice care nu vrea să concureze, ci să controleze.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA