Cele mai bune 50 de restaurante din lume în 2021: Copenhaga are primele două locuri

10 Oct. 2021, 04:00
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
10 Oct. 2021, 04:00 // Actual //  Lupu Eduard

O listă anuală a celor mai bune 50 de restaurante din lume vine cu o premieră, un oraş care are primele două locuri. Două restaurante din Copenhaga, Danemarca – Noma şi Geranium – s-au clasat pe locurile 1 şi, respectiv, 2, la ceremonia de decernare a premiilor „The World’s 50 Best Restaurants”, notează Ziarul Financiar.

Noma se află în fruntea listei pentru a cincea oară din 2010 încoace.

De la crearea listei, în 2002, restaurantele europene – şi ocazional americane – au avut cel mai bun restaurant din lume. Anul acesta situaţia este la fel. Clasamentul anual, care este organizat de William Reed Media, cu sediul în Marea Britanie, nu a fost publicat anul trecut din cauza pandemiei.

Condus de bucătarul Rene Redzepi, Noma este cunoscut pentru „noua bucătărie nordică”. Redzepi produce trei meniuri în fiecare an – există sezonul oceanului, sezonul legumelor şi sezonul vânatului şi al pădurilor – acesta din urmă având un preţ de 2.800 de coroane daneze (436 de dolari) de persoană. Vinurile costă încă 280 de dolari, iar fiecare meniu include aproximativ 20 de feluri de mâncare.

După ce aceleaşi restaurante au dominat clasamentul de top timp de mai bine de un deceniu, organizaţia 50 Best a anunţat în 2019 că ocupanţii primului loc nu mai pot fi votaţi în anii următori. Noma s-a închis în 2016 şi s-a redeschis într-o nouă locaţie în 2018, ceea ce l-a făcut eligibil pentru a concura din nou.

Câştigătorii nr. 1 anteriori sunt numiţi „The Best of the Best”. Noma se va alătura în curând celor şapte restaurante de pe lista respectivă, care include El Bulli din Spania, The Fat Duck din Marea Britanie şi The French Laundry din Statele Unite, precum şi „Noma (locaţia originală)”, aşa cum este scris pe listă.

Europa a dominat lista din acest an, cu mult de jumătate dintre restaurante. Asia ocupă opt locuri, Odette din Singapore (nr. 8) fiind cel mai bine clasat.

Realitatea Live

14 Aug. 2022, 05:00
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
14 Aug. 2022, 05:00 // Actual //  Lupu Eduard

Canicula și seceta au lovit vara aceasta aproape toată Europa.

Apele au ajuns la un nivel extrem de scăzut, așa că în unele râuri din Cehia și Germania au putut fi văzute „Pietrele Foamei”, cu mesaje care ar data din anii 1600.

Pe pietrele din râul Elba, care a scăzut dramatic, un mesaj sculptat pe pietre spune „Dacă mă vezi, să plângi”. În trecut, în momentul în care nivelul apei scădea atât de dramatic, lumea se confrunta cu foamete.
„Secetele recente din Europa au făcut din nou vizibile „Piatrele Foamei” în unele râuri cehe și germane. Aceste pietre au fost folosite pentru a marca nivelul extrem de scăzut al râului, care ar prezice foamete.

Acesta, în râul Elba, este din 1616 și spune: „Dacă mă vezi, să plângi””, se arată într-o postare de pe Twitter.

Acele marcaje hidrologice, supranumite „Pietrele Foamei”, pot fi văzute deasupra nivelului apei doar în timpul perioadelor de secetă severă. Ele erau folosite pentru a fi gravate cu inscripţii ce prevesteau recolte slabe, întreruperea navigaţiei fluviale şi anotimpuri marcate de foamete.

În prezent, mesajele de pe aceste pietre apar la câteva săptămâni după previziunile meteorologice şi ale specialiştilor în agricultură.

Avertismente străvechi şi ameninţătoare, gravate în bolovani care rămân de obicei acoperiţi de apele fluviului Elba, au semănat panică de-a lungul secolelor în sufletele locuitorilor din Cehia.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău