Cele mai bune țări în care să-ți cumperi o locuință

05 Apr. 2024, 13:50
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
05 Apr. 2024, 13:50 // Actual //  Lupu Eduard

Costul locuințelor din zona euro a scăzut cu 1,1% în ultimele trei luni ale anului 2023. Cu toate acestea, în cadrul UE în general, prețurile au fost ușor mai mari, scrie Euronews.com.

Una dintre țările cele mai afectate de scăderea prețurilor proprietăților a fost Luxemburg, unde prețurile locuințelor s-au prăbușit cu 14,4%, după o scădere de 13,9% în cele trei luni precedente.

În cadrul zonei euro, prețurile medii ale locuințelor au scăzut cu 1,1% în ultimele trei luni ale anului 2023 față de anul precedent, potrivit indicelui prețurilor locuințelor, un indicator realizat de Eurostat.

Prețurile locuințelor pentru întreaga Uniune Europeană au înregistrat o ușoară creștere de 0,2% în acest an.

Rezultatele arată că prețurile medii nu mai scad atât de mult ca înainte – același indice a scăzut cu 2,2% și, respectiv, cu 1,1% în zona euro și în UE pentru al treilea trimestru al anului trecut.

Cea mai mare scădere a prețurilor a fost detectată în Luxemburg

Prețurile proprietăților din Luxemburg au ajuns la cel mai scăzut nivel de la sfârșitul anului 2020. Scăderea a fost pusă pe seama unei combinații între ratele ridicate ale dobânzilor și pierderea apetitului investitorilor pentru închiriere. S-a înregistrat o scădere semnificativă a tranzacțiilor de pe piața imobiliară. Acestea, până la sfârșitul anului 2023, erau efectiv la jumătate din numărul de tranzacții realizate în 2022.

Opt țări din Europa au raportat o scădere a prețurilor locuințelor pentru ultimele trei luni ale anului 2023, deși mai puțin dramatică decât cea din Luxemburg. În Germania, prețurile au scăzut cu 7,1%, în timp ce în Finlanda s-a înregistrat o scădere de 4,4%.

Cele mai mari creșteri ale prețurilor proprietăților au fost înregistrate în Polonia, unde prețurile au urcat cu 13%. Urmează Bulgaria și Croația, unde prețurile proprietăților au crescut cu 10,1% și, respectiv, 9,5%. În România, prețurile au crescut cu 3,7%.

Comparativ cu precedentele trei luni, încheiate în septembrie, prețurile au scăzut în 11 țări în total. Franța a înregistrat o scădere de 2,7%, în timp ce prețurile din Letonia au scăzut cu 2,5%. Veștile din Italia au fost mai vesele, deoarece prețurile au rămas stabile.

Cele mai mari creșteri în această perioadă au fost înregistrate în Polonia, cu 4,8%, Croația, cu 3,4% și Irlanda, care a înregistrat o creștere de 3%.

Realitatea Live

27 Mai 2024, 11:58
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
27 Mai 2024, 11:58 // Actual //  Lupu Eduard

În luna aprilie 2024, piața imobiliară din Chișinău a continuat să fie dinamică, cu variații semnificative ale prețurilor locuințelor în funcție de sector și tipul de apartament. Datele recente indică tendințe specifice în prețurile apartamentelor atât pe piața secundară, cât și în noile construcții, oferind o imagine detaliată a peisajului imobiliar al capitalei Republicii Moldova.

Pe piața secundară, prețurile apartamentelor cu o cameră variază considerabil, potrivit datelor Bursei Imobiliare Lara. În sectorul Botanica, prețul pe metru pătrat este de 1008 euro, în timp ce în sectorul Centru acesta atinge 1063 euro. Sectorul Rîșcani înregistrează un preț de 999 euro per metru pătrat, iar în Buiucani și Ciocana prețurile sunt de 946 și, respectiv, 962 euro per metru pătrat. Sectorul Centru rămâne cel mai scump, reflectând atractivitatea centralității și accesul facil la facilități urbane. La polul opus, sectorul Buiucani oferă cele mai accesibile opțiuni pentru această categorie de locuințe.

Apartamentele cu două camere prezintă prețuri care variază între 866 și 947 euro per metru pătrat, în funcție de sector. Aceste locuințe reprezintă o opțiune echilibrată pentru familii și tineri profesioniști, prețurile fiind relativ omogene între sectoare. În schimb, apartamentele cu trei și patru camere sunt cele mai accesibile, cu prețuri variind între 639 și 813 euro per metru pătrat. Aceste apartamente par să aibă o cerere mai redusă comparativ cu locuințele mai mici, ceea ce le face o alegere atractivă pentru familiile numeroase.

Prețurile apartamentelor în blocuri noi sunt mai mari, variind între 934 și 1233 euro per metru pătrat, în funcție de sector. Această diferență semnificativă de preț subliniază avantajele percepute ale locuințelor noi, cum ar fi tehnologiile de construcție moderne, eficiența energetică și facilitățile suplimentare oferite de dezvoltatori.

În luna aprilie 2024, creditele imobiliare acordate au atins suma de 554,1 milioane de lei, marcând o creștere de 17,6% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent. Acest avans indică o creștere a interesului pentru achiziția de locuințe, susținută de condițiile favorabile de creditare. Rata medie la creditele imobiliare acordate în moneda națională a scăzut ușor cu 0,12 puncte procentuale, ajungând la 7,62%. Această scădere, deși modestă, contribuie la reducerea costului total al împrumuturilor, făcând achiziția de imobiliare mai accesibilă pentru un segment mai larg de cumpărători.

Piața imobiliară din Chișinău în aprilie 2024 prezintă o diversitate de prețuri în funcție de sector și tipul de locuință. Sectorul Centru se remarcă prin prețurile cele mai ridicate pentru apartamentele cu o cameră, în timp ce apartamentele cu trei și patru camere rămân cele mai accesibile. Locuințele noi sunt în general mai scumpe, reflectând calitatea și facilitățile superioare. Creșterea semnificativă a creditelor imobiliare și scăderea ratelor dobânzilor sugerează un mediu favorabil pentru achiziția de locuințe, ceea ce ar putea stimula în continuare activitatea pe piața imobiliară. Pe termen mediu, aceste tendințe indică o piață robustă, cu potențial de creștere continuă, în special dacă condițiile economice rămân stabile și atractive pentru investiții imobiliare.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău