Cele mai noi tehnologii și tactici militare – testate în războiul din Ucraina. Cum a transformat Putin, alianța NATO

26 Nov. 2022, 18:24
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
26 Nov. 2022, 18:24 // Actual //  bani.md

Echipamente și alte ajutoare militare din țările NATO în valoare de miliarde de dolari – 18,6 miliarde doar din SUA – continuă să curgă înspre Ucraina de când Rusia a lansat invazia în luna februarie, scrie Business Insider. NATO nu este implicată direct în război, dar sprijinul pe care îl oferă Ucrainei ajută să creeze o alianța mai unită – o transformare a armatelor occidentale care ar fi fost mult mai greu de realizat dacă Putin nu ar fi invadat țara vecină.

În timp ce țările din estul Europei își trimit armamentul sovietic în Ucraina, multe dintre ele au primit arme moderne care să îl înlocuiască. În consecință, alianța a devenit tot mai integrată, nemaifiind dependentă de stocurile incompatibile din era sovietică și beneficiind acum de arme moderne care deseori sunt mai interoperabile chiar și atunci când sunt achiziționate din surse diferite.

Tranziția spre o mai mare uniformitate în rândul armatelor statelor NATO este ceva ce Vladimir Putin s-ar putea să nu fi anticipat înainte de a declanșa războiul și care probabil că ar fi fost mult mai greu de realizat dacă președintele Rusiei nu ar fi decis să atace Ucraina.

Nevoia de a înlocui armamentul livrat Ucrainei în lupta contra Rusiei va produce o forță de luptă NATO mai închegată decât oricare alta care a existat vreodată în istorie, potrivit profesorului de politologie Vasabjit Banerjee de la Universitatea de Stat din Mississippi.

Statele NATO din estul Europei îi dau armamentul din era sovietică Ucrainei și primesc în schimb arme moderne

Germania a fost de acord să trimită echipament mai vechi în țările care i-au livrat Ucrainei tancuri și blindate sovietice. Alte țări, reacționând la creșterea tensiunilor în Europa, au optat să cumpere arme moderne. Polonia a făcut unele dintre cele mai importante achiziții.

În luna martie, Varșovia i-a oferit Ucrainei întreaga sa flotă de avioane de luptă MiG-29 în schimbul unor avioane americane mai moderne cu capacități similare, precum F-15 sau F-16. SUA au refuzat propunerea, dar în luna iulie, Polonia și Coreea de Sud au semnat un acord pentru cumpărarea de tancuri și avioane, printre care se numără și FA-50, în schimbul unei sume de 14,5 miliarde de dolari.

Tehnologii testate în războiul din Ucraina
Armele anti-dronă SkyWipers, folosite de ucraineni începând de anul trecut, pot să deturneze și să întrerupă funcționarea altor drone, blocându-le semnalele de comunicare. Foto: Profimedia Images

Printr-o coordonare mai bună a echipamentelor, tacticile „vor deveni și ele identice”, iar instruirea pentru utilizarea acestui echipament va fi „complet integrată”, a spus Banerjee.

Interoperabilitatea armelor și ajustarea tacticilor vor face ca „acestor țări să le fie practic imposibil să mai iasă din NATO”, a explicat Banerjee. „Armele sunt din NATO, vor [continua să] fie din NATO” și vor fi construite după modelul original în statele care vor beneficia de pe urma lor cu componente din țările NATO.

Din cauză că foloseau echipament sovietic, unele state membre NATO erau încă dependente de companii rusești pentru mentenanță și piese de schimb. O mai mare integrare a echipamentelor reduce și influența Rusiei, potrivit lui Banerjee.

Mick Ryan, un general în retragere din armata Australiei, a spus că războiul din Ucraina – și felul în care războaiele vor fi purtate în viitor – va fi determinat de felul în care jucătorii cheie își mobilizează industriile de apărare.

Arme anti-drone, drone navale kamikaze și lansatoare de rachete ghidate prin infraroșu

Cu toate că bătălia pentru Ucraina a rămas în mare parte un război de uzură al sistemelor de artilerie, s-au utilizat și tehnologii noi și tactici moderne care sunt monitorizate cu atenție pentru a determina ce schimbări au adus acestea pe câmpul de luptă, scrie The New York Times.

Una dintre noile tehnologii folosite în Ucraina este și Delta – un sistem de informare în timp real. Rețeaua online poate fi folosită atât de soldați, cât și de oficialii civili și chiar de civili autorizați de autoritățile ucrainene pentru a urmări și distribui detalii cruciale despre mișcările trupelor ruse.

Programul dezvoltat în coordonare cu NATO a fost testat foarte puțin înainte de a fi folosit în Ucraina, dar în timpul ofensivei de eliberare a Hersonului, forțele ucrainene au folosit Delta, cât și armele puternice livrate de Occident, pentru a-i izgoni pe ruși din orașele și satele pe care le ocupaseră de luni de zile.

Delta este doar unul dintre exemplele care demonstrează că Ucraina a devenit un teren de încercare pentru armele de ultimă generație, sisteme informatice și noi moduri de a le folosi, care mai mulți oficiali și comandanți miliari occidentali prezic că ar putea transforma felul în care războiul este purtat în generațiile viitoare.

În afară de Delta, printre noile tehnologii testate în Ucraina se numără bărci controlate de la distanță, arme anti-drone numite SkyWiper și o versiune actualizată a unui sistem de apărare antiaeriană construit în Germania pe care armata germană nu a apucat încă să îl folosească.

Realitatea Live

05 Iul. 2025, 09:05
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Iul. 2025, 09:05 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Premier Energy și FEE Nord au depus la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică cereri oficiale de reducere a tarifelor reglementate, invocând scăderea costurilor de achiziție pentru perioada iunie-decembrie 2025.

FEE Nord (operatorul de stat care deservește raioanele din nord) propune micșorări de aproape 10 % pentru consumatorii racordați la joasă tensiune și până la 14,7 % la intrarea în rețeaua de transport. Concret, prețul solicitat la punctele de intrare în rețelele de transport este de 264 bani/kWh, față de 310 bani/kWh în prezent; la ieșirea din transport – 289 bani/kWh (-13,5 %); pentru consumatorii de medie tensiune – 318 bani/kWh (-12,6 %); iar pentru cei de joasă tensiune – 422 bani/kWh (-9,8 %).

Premier Energy, care alimentează centrul, sudul și municipiul Chișinău, solicită reduceri mai temperate, de circa 4-6 %. Noile tarife propuse sunt: 285 bani/kWh la intrarea în rețelele de transport (-5,6 %), 309,54 bani/kWh la ieșire (-5,0 %), 312,49 bani/kWh pentru consumatorii de înaltă tensiune (-5,0 %), 333,83 bani/kWh pentru medie tensiune (-4,9 %) și 393,76 bani/kWh pentru joasă tensiune (-4,0 %). Prețul mediu al serviciului universal ar scădea astfel la 374,45 bani/kWh, cu 8,7 % sub nivelul actual de 4,10 lei/kWh (410 bani).

Premier Energy contestă premisele de preț transmise de furnizorul central Energocom, susținând că valorile estimate pentru energia de pe bursa OPCOM ar fi „subestimate”, mai ales pentru lunile de vârf ale anului, și cere ANRE să ia în calcul calculele proprii, bazate pe un curs de 19,90 MDL/EUR și pe o majorare de 22 % a cotațiilor bursiere.

În prezent, tariful la  energia elecctrică este de 4,10 lei/kWh pentru curentul furnizat de Premier Energy, dar cu o compensație aplicată, consumatorii plătesc efectiv 2,34 lei/kWh până la finalul anului. 4,68 lei/kWh achită consumatorii pentru energia furnizată de FEE Nord (în nordul țării), tarif compensat la 2,84 lei/kWh.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO